Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χωρίς την αναδιάρθρωση η ό,ποια συμφωνία θα καταρρεύσει…

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της Αργεντινής, έγραψε ένας αναλυτής αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση της Αποστολής του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, τορπιλίζοντας έτσι τη διαδικασία της εξεύρεσης πολιτικής λύσης. [Στο μεταξύ επανέκαμψαν σήμερα στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για επανάληψη των συνομιλιών, αν και η επιτυχία είναι αβέβαιη].

Η ανακοίνωση από των χαμηλών τόνων μειλίχιο κ. Ράις δεν ήταν αναμενόμενη, έστω και αν μερικοί γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις «ξεφτυλίστηκαν», αφού διεξαγόταν διάλογος κωφών. Ότι και να υποστηρίζουν οι πλευρές, η αλήθεια είναι ότι ούτε η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί τα μέτρα, ούτε οι δανειστές θα κάνουν πίσω. Σε ότι αφορά το Ταμείο ο κ. Ράις δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τις αποφάσεις και τις προθέσεις του. Αυτό που βασικά διαμηνύει είναι ένα «όλα ή τίποτα», και είναι ένα που ξεπερνά τα όρια του εκβιασμού.

Όμως ακολουθεί όντως η Ελλάδα την Αργεντινή; Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, η κατάσταση είναι εκρηκτική, αλλά όπως και το 2010 όλες οι κομματικές δυνάμεις στην Ελλάδα σκέφτονται πρώτα το κομματικό συμφέρον. Εχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους περιμένοντας τι; Το τέλος μήπως;

Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου είναι ανύπαρκτα πλέον και σε ότι αφορά το ΔΝΤ η διαδικασία των συζητήσεων είναι σε κώμα. Η ενημέρωση του κ. Ράις ήταν καθαρή και δεν μπορούσε να το πει πιο απλά και ξεκάθαρα. Ούτε πρόοδος υπάρχει ούτε μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει. Η απόσταση μεταξύ της Αθήνας και του Ταμείου είναι τεράστια.

Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά αυξάνονται και πληθύνονται. Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλα δανεικά, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να σηκώσει αυτά που έχει ήδη πάρει. Οπότε, βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Ο κ. Τσίπρας καλά κάνει και συνδέει τα μέτρα με τη συμφωνία για το χρέος. Χωρίς αναδιάρθρωση δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει. Και είναι προτιμότερο, αφού του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, να πουλήσει ακριβά το τομάρι του ΣΥΡΙΖΑ και το δικό του. Να δεχθεί τα μέτρα, που θα είναι σκληρά –ας μην έχουμε αυταπάτες- αλλά πρέπει να συνοδεύονται από γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.
Χωρίς αναδιάρθρωση η συμφωνία μοιραία θα καταρρεύσει. Και αν αποτύχει ο Πρωθυπουργός, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να πράξει μετά…

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]