Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Η Ελλάδα ζητά ελάφρυνση χρέους ως αντάλλαγμα για τα μέτρα

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές, ώστε η συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, εκτός από τα νέα μέτρα, να περιλαμβάνει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Καμία από τις πλευρές που συμμετέχουν δεν αμφισβητεί την επείγουσα ανάγκη να κλείσει η συμφωνία, ενόψει της καταβολής 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ ως το τέλος του Ιουνίου, καθώς σε άλλη περίπτωση είναι ορατή η απειλή της χρεοκοπίας, που θα θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Πηγή που έχει γνώση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων είπε στο Reuters ότι οι επαφές για το χρέος είναι σε εξέλιξη, αρνούμενος να αναφέρει ποιοι συμμετέχουν, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί περαιτέρω, πριν υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Υπάρχει πολύ υψηλότερη ανάγκη χρηματοδότησης για αρκετά χρόνια στο μέλλον, από ότι υπολογιζόταν αρχικά. Ετσι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πολλά ακόμη κεφάλαια από δάνεια. Είναι αναπόφευκτο εάν έχεις μικρότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα ... Η Ελλάδα δεν αντέχει να πάρει περαιτέρω δάνεια χωρίς κάποιο είδος ελάφρυνσης» του χρέους της.

Μία τέτοια ελάφρυνση δεν αφορά απαραίτητα διαγραφή χρέους, κάτι που η Αγκελα Μέρκελ είναι απίθανο να δεχθεί, σημειώνει η ίδια πηγή. «Η μετάθεση του χρόνου ωρίμανσης των τίτλων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα αρκούσε για αρκετά χρόνια. Είναι ένας εξαιρετικά λογικός τρόπος από οικονομική άποψη να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο».

Το Reuters υπενθυμίζει ότι η «ασφυξία» στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ από τα μέσα του 2014, από τα προγράμματα των 240 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί συνολικά.

Εκτός από τα 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που «ωριμάζουν» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ακόμη και εάν ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, εάν τελικά κληθεί να αποπληρώσει τα δάνεια των προγραμμάτων διάσωσης ως έχουν, η ελληνική οικονομία θα είναι σε ασθενική κατάσταση για δεκαετίες.

«Οι συνεχιζόμενες επαφές είναι δύσκολες. Οι θέσεις απέχουν ακόμη πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψει αποτέλεσμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής ανησυχούν εάν θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]