Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γεωπολιτικοί οι λόγοι που επιβάλουν παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη…

Για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά κυρίως για να μπορεί να αντιδρά στη Ρωσία από ισχυρή θέση, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Deutsche Wirtschafts Nachtrichten.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος της ΕΕ, η οποία επιθυμούν να παραμείνει ενωμένη για να αντιμετωπίσει την απειλή της Ρωσίας, σημειώνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αποφασιστεί στην Ουάσινγκτον, προσθέτει. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο ενός «αποτυχημένου κράτους» στο νότιο άκρο του ΝΑΤΟ. Διότι ένα Grexit θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ, όπως εκτιμούν.

«Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, στοιχηματίζω ότι αυτό θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως επιβεβαίωση της ρωσικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ βρίσκεται σε πτωτική πορεία, και άρα μπορεί να αποσυντεθεί», είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Αλεξάντερ Βέρσμποου.

 «Φυσικά μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ», είχε προσθέσει.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο και το ίδιο το ΝΑΤΟ, διότι υπό τις νέες συνθήκες τα μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να αλλάξουν προσανατολισμό.

Με την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει και για το ενδεχόμενο μια πιο βαθιά κρίση να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην χώρα.

«Κανείς δεν επιθυμεί μια Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ξαφνικά μισεί οτιδήποτε δυτικό και αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία», εκτίμησε ο Σεμπάστιαν Μάλαμπι του Council on Foreign Relations, ενός αμερικανικού ινστιτούτου που ασχολείται κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να δώσει πολλά χρήματα» στην Ελλάδα, σημειώνει ο Τόμας Ράιτ του Brookings Institution. «Όμως υπάρχει η ανησυχία ότι μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία, θα μπορούσε να οδηγήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντιμετωπίζουν πολιτικά εχθρικά την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία για τη Ρωσία να ενισχύσει την επιρροή και την ισχύ της στην Ελλάδα», εκτίμησε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ε.Μ.)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]