Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «αγκάθια» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας δεν μπορούν να κρυφτούν

Η ηγεσία του Κρεμλίνου κάνει και αυτή τα λάθη της. Ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν και μεγάλο κόστος. Ένα από τα λάθη αυτά είναι η ρωσική σιγουριά στην Αν. Ουκρανία, μετά την εύκολη προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία έχει παγιδεύσει τον πρόεδρο Πούτιν σε ένα τέλμα. Ένα άλλο μπορεί να είναι η στάση του Ρώσου προέδρου έναντι των σχέσεών του με την Τουρκία.

Του Paul J. Saunders
Πηγή AlMonitor
Μετάφραση - Απόδοση Παντελής Καρύκας


Γενικά οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με το εμπόριο, ειδικά, μεταξύ των δύο χωρών να ανθεί. Την ίδια ώρα οι διαφορές Πούτιν-Ερντογάν για την Συρία έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα, μαζί με άλλα ζητήματα. Η διαμάχες της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν επίσης βοηθήσεις τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτό το γενικά ευνοϊκό πλαίσιο ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο Μπακού, στις 13 Ιουνίου. Στη ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνονταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, ο επικεφαλής της Gazprom και της Rosatom και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Νμίτρι Πεσκόφ. Συνήθως στις επαφές τέτοιου τύπου δεν έχουν θέση οι εκπρόσωποι Τύπου, εκτός αν κανείς περιμένει ή ετοιμάζει κάτι.

Η επίσημη αναφορά του Κρεμλίνου για την συνάντηση έκανε λόγο για επαφές για το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια και τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που διεξάγονταν στο Μπακού και ήταν η αφορμή για την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε την συνάντηση ως πολύ καλή, λεπτομερής και οικοδομητική.

Στη διπλωματική γλώσσα οι εκφράσεις αυτές υποδηλώνουν δυσκολίες. Ελάχιστα διέρρευσαν σχετικά με τις συζητήσεις του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τον Turkish Stream, κάτι που σημαίνει πως σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον αγωγό παραμένουν.

Αυτό επιβεβαιώνεται, τρόπο τινά, και από το γεγονός ότι στην συνάντηση Πούτιν – Μίλερ, δύο ημέρες μετά την συνάντηση του πρώτου με τον Ερντογάν, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Τουρκία. Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν δεν ξεκίνησε άλλωστε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος καθυστέρησε χαρακτηριστικά να προσέλθει.

Ο Ερντογάν επέστρεψε, κυριολεκτικά, από την πόρτα, καθώς εκνευρισμένος αποχωρούσε, για να συναντηθεί τελικά με τον Ρώσο ομόλογό του. Όταν τελικά ο Πούτιν έφτασε ο Ερντογάν τον υποδέχτηκε ψυχρά και ακόμα και όταν έκατσαν οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη.

Αν αυτά συνέβησαν μπροστά στους δημοσιογράφους ελάχιστοι ανάμεναν, πίσω από τις κλειστές πόρτες, η συνάντηση να εξελιχθεί θετικά. Ο Ερντογάν παρέδωσε στον Πούτιν έκθεση με τις παραβιάσεις, από τη Ρωσία, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας, γεγονός με μεγάλη σημειολογική αξία σε μια τέτοια συνάντηση.

Για την σημερινή Ρωσία με την εύθραυστη οικονομία, η Τουρκία προσφέρει διπλωματικές και εμπορικές ευκαιρίες. Η Τουρκία αποτελεί την ιδανική πύλη για τη Ρωσία να επεκτείνει την περιφερειακή επιρροή της. Φυσικά Ρωσία και Τουρκία έχουν τις διαφορές τους.

Ωστόσο, η καταπάτηση του πρωτοκόλλου από τον Πούτιν, αλλά και η σαφώς προετοιμασμένη κίνηση του Ερντογάν να παραδώσει την έκθεση για τους Τατάρους προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά.

Σημείωση DP: Μήπως τελικά η επέκταση του Turkish Stream που ονειρεύονται ορισμένοι στην Ελλάδα δεν γίνει ποτέ ελλείψει Τουρκίας;

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]