New York Times για Ελλάδα: Συμφωνία ναι, μακροπρόσθεσμη σταθερότητα όχι
Με την εκτίμηση ότι η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών φαίνεται στο
ορίζοντα, αλλά δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη
σταθερότητα, εκτενές ρεπορτάζ των New York Times αναλύει τις εξελίξεις
στις Βρυξέλλες.
Ακολουθούν αποσπάσματα:
«Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της εμφανίστηκαν το βράδυ της
Δευτέρας να οδεύουν προς μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η
οποία θα εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ελλάδα και την
πιθανή υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους σε αντάλλαγμα για
μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα.
Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί, όταν και οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν συνάντηση κορυφής εδώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση της ελληνικής κρίσης. Και εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει όσα τελικά θα συμφωνήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν μοτίβο των υποσχέσεων που δεν κρατήθηκαν και τις ξαφνικές αλλαγές στάσης από την αριστερή πτέρυγα της ελληνικής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και αυτό το περίγραμμα συμφωνίας θα μπορούσε να καταρρεύσει όταν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες συνειδητοποιήσουν τους αριθμούς.
Ο Τσίπρας είπε ότι οι πιο δύσκολες επιλογές μπορεί να γίνουν μόνο από τους πολιτικούς ηγέτες, όχι από υπουργούς ή τεχνοκράτες, και υπάρχει συνεχιζόμενη καχυποψία μεταξύ πολλών εκνευρισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η κυβέρνησή του παίζει για να κερδίσει χρόνο. Η ιδέα θα ήταν να αυξήσει την πίεση στους Ευρωπαίους συναδέλφους του για να δώσουν στην Αθήνα μια καλύτερη συμφωνία, την οποία ο Τσίπρας θα μπορεί να εμφανίσει στο εσωτερικό σαν τουλάχιστον μια μερική νίκη.
Ο Τσίπρας υποστήριξε ότι πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει στους Ελληνες ότι υπάρχει τουλάχιστον κάποιο φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας.
Με την αποδοχή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,
μπορεί να πει ότι έχει διατηρήσει τις υφιστάμενες συντάξεις για τους
περισσότερους Ελληνες, διατηρώντας σταθερές τις αποδοχές των δημοσίων
υπαλλήλων, και ότι κατάφερε να διατηρήσει χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ για
το ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα.
Πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν ότι οι συντάξεις αποτελούν το 16% του ΑΕΠ της χώρας και πρέπει να μειωθούν, αν και η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αναφορές για υψηλότερη εργοδοτική εισφορά στις συντάξεις, που ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται τις πιθανές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας: ένα αποτυχημένο κράτος στα Βαλκάνια που θα στέλνει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους εργάτες βόρεια σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα στραφεί προς την Μόσχα για σανίδα σωτηρίας».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...