Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τριάμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν άλλα 7 εκ. Έλληνες

Μόνο ο ένας στους τρεις Έλληνες έχει δουλειά, από την οποία πρέπει να ζήσουν η οικογένειά του, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι που διαρκώς αυξάνονται

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δραματική παραμένει η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2015 που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Κατά τη στατιστική αρχή, οι επισήμως καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι ανέρχονται πλέον σε 3.504.446 άτομα. Οι άνεργοι -εννοείται, οι εγγεγραμμένοι, γιατί υπάρχουν αρκετοί που δεν προσέρχονται καν στις αρμόδιες αρχές για να καταγραφούν- ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους 1.272.541 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε έτσι στο 26,6%, ελαφρά μειωμένο κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, οπότε ανερχόταν στο 27,8%. Η εκτίναξη της ανεργίας και η θεαματική μείωση των μισθών, συνοδευόμενες από την αύξηση της εισφοροδιαφυγής της «μαύρης» εργασίας, οδήγησαν σε κατάρρευση τα έσοδα του ΙΚΑ.

Από 14,22 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τα έσοδα του ΙΚΑ το 2009 έπεσαν στα 9,35 δισεκατομμύρια το 2014, υφιστάμενα μια τεράστια μείωση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ (4,87 για την ακρίβεια), χάνοντας το ένα τρίτο των εσόδων του (34,25%). Οταν τα έσοδα του ΙΚΑ πέφτουν από τα 14 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ, για πόσο διάστημα το ΙΚΑ θα μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τις σημερινές συντάξεις χωρίς να τις μειώσει δραματικά και χωρίς κρατική ενίσχυση, πράγματα που απαιτούν λυσσασμένα οι δανειστές; Αυτό είναι ήδη μαθηματικά αδύνατον. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έχει καταβαραθρωθεί ήδη το 2014 στο 72% του μέσου όρου της ΕΕ των 28 κρατών, ενώ το 2009 βρισκόταν στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ. Πτώση κατά 22 (!) εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε πέντε μόλις χρόνια μόνο σε πόλεμο σημειώνεται. Οταν ακόμη και η μνημονιακή Ιρλανδία έχει το 2014 το... 132% (!!!) του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ των 28 χωρών, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι καταποντισμό έχει υποστεί η Ελλάδα. Από τα 28 κράτη της ΕΕ, η χώρα μας έχει κατρακυλήσει στο ΑΕΠ κατά κεφαλή στην... 22η θέση!

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και των Αντώνη Σαμαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Να μας περάσουν ακόμη και σχεδόν οι μισές πρώην «σοσιαλιστικές» χώρες που έχουν όλες τους ενταχθεί στην ΕΕ! Πίσω από την... Εσθονία (!) κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αιτία αυτής της καταβαράθρωσης δεν είναι άλλη από τα άφθονα λεφτά που πρέπει να δίνει η χώρα για να ξεπληρώσει τα δάνεια που έσωσαν τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες. Από πέρυσι τον Αύγουστο, οπότε και οι δανειστές έπαψαν να δίνουν λεφτά στο «καμένο χαρτί» της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η Ελλάδα έχει δώσει 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ για χρεολύσια, τόκους και προμήθειες.

Από αυτά τα 17,5 δισ. ευρώ, τα 10 δισεκατομμύρια τα έδωσαν οι Σαμαράς - Βενιζέλος στο εξάμηνο Αύγουστος 2014 - Ιανουάριος 2015 και τα 7,5 δισεκατομμύρια τα έδωσε ο Τσίπρας στο τετράμηνο 25 Ιανουαρίου 2015 - 25 Μαΐου 2015. «Εγδαραν» κυριολεκτικά κάθε χρηματικό διαθέσιμο του ελληνικού Δημοσίου για να πληρώσουν τα δάνεια. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο επόμενο τρίμηνο (από 30 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να πληρώσει -βάσει των διακανονισμών που έχουν κάνει γι' αυτήν ο... Σαμαράς και ο Βενιζέλος και ο Γιωργάκης- το αστρονομικό ποσό των... 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ! Λεφτά βεβαίως που ούτε υπάρχουν ούτε μπορούν κατά κανένα τρόπο να βρεθούν στην ελληνική οικονομία - μόνο οι δανειστές μπορούν να «δανείσουν» στην Ελλάδα τέτοια ποσά για να τα πάρουν οι ίδιοι και να τα χρεωθεί η χώρα μας. Στο πλαίσιο του «γδαρσίματος» κάθε χρηματικού πόρου του Δημοσίου, ευνόητο είναι ότι η κυβέρνηση... «φεσώνει» οποιονδήποτε δυστυχή Ελληνα έχει συναλλαγές με το κράτος. Τον Απρίλιο, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανήλθε στα 4,82 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,42 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 400 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Από αυτά τα 4,82 δισ., τα 4,13 δισεκατομμύρια είναι ληξιπρόθεσμα χρέη, στα οποία πρέπει να προστεθούν και 700 εκατομμύρια (692 για την ακρίβεια) που αφορούν επιστροφές φόρων, οι οποίοι όμως δεν έχουν επιστραφεί.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χρωστούν ακόμη 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (εκ των οποίων τα 1,51 τα χρωστάει μόνο ο ΕΟΠΥΥ). Ειδικά τα νοσοκομεία χρωστούν ακόμη 950 εκατομμύρια ευρώ και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης χρωστούν 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Η δημοσιονομική ασφυξία σε όλο της το μεγαλείο - μόνο οι δανειστές εισπράττουν κανονικότατα τις δόσεις τους. Τι να πει κανείς...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αλεπού ....ξεχάσες και αλλα τόσα λαθρεποικα διποδα που μας φέρατε .
    Εσας θα ποδοπατησουμε πρώτα ...να το θυμάσαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ.Δελαστικ ,

    σου αναφερω ΟΛΗ την ΑΛΗΘΕΙΑ σχετικα με τις λογιστικες αλχημειες περι "μειωσης ανεργιας"

    απο αρθρο Σεπτεμβριου 2014, μπας και συνειδητοποιησεις οτι η ανεργια ξεπερνα το 40%!

    "Μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επικοινωνιακά

    «τρικ» διαδέχονται το ένα το άλλο, με στόχο να φανεί ότι οι άνεργοι μειώνονται ή ότι... δουλειές

    υπάρχουν έστω και λιγοστές.
     
    Στο πρώτο τρίμηνο του έτους (2014) η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 27,8%, σύμφωνα με την

    ΕΛΣΤΑΤ.
    Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι αυτά του Μαίου (2014), με τα ποσοστά να αγγίζουν το 27,2%.

    Πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες είναι άνεργοι και κάτι λιγότερο από 3,5 εκατ. παρουσιάζονται ως απασχολούμενοι. Εδώ είναι το «μαγικό» των στατιστικών για να μη φανεί το πραγματικό ύψος της μάστιγας της ελληνικής κοινωνίας.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30%. Ο λόγος;

    Απασχολούμενοι με βάση της ΕΛΣΤΑΤ είναι και αυτοί που δουλεύουν ελάχιστες ώρες το μήνα. Στην ουσία δεν εργάζονται πραγματικά, αλλά απασχολούνται έναντι ελάχιστων ευρώ που δεν τους επιτρέπουν ούτε καν να ανταπεξέρχονται στα βασικά. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καν απασχολούμενοι, αλλά υπο-απασχολούμενοι και στα επίσημα στατιστικά μπαίνουν στο «τσουβάλι» των εργαζομένων.

    Υπάρχει όμως και ένα ακόμα «τρικ» και μάλιστα πανευρωπαϊκό: οι στατιστικές αρχές δεν θεωρούν εργαζόμενο, αλλά ούτε και άνεργο ακόμα και αυτόν που δεν έχει δουλειά, που ούτε καν υποαπασχολείται για ελάχιστες ώρες. Πως;

    Σε περίπτωση που έχει δηλώσει πρόθεση να εργαστεί μέσα στον μήνα, θεωρείται ως οικονομικά μη ενεργός και δεν προσμετρά στα ποσοστά ανεργίας. Δηλαδή, αν ένας που δεν έχει δουλειά, αναζητήσει εργασία μέσα στο μήνα, δεν θεωρείται άνεργος!

    Αυτός είναι και μια βασική ερμηνεία για τις διαφορές στα ποσοστά ανεργίας που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, η «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας και ο ΟΑΕΔ.

    Ποιοι θεωρούνται απασχολούμενοι
    Όσοι για την εβδομάδα που έγινε η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ εργάστηκαν έστω και µία ώρα ή εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, είτε δεν εργάστηκαν αλλά είχαν µια εργασία ή επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά.

    Οι άνεργοι
    Όσοι ήταν άµεσα διαθέσιµοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδοµάδες είτε έχουν βρει µια εργασία που θα αναλάβουν µέσα στους επόµενους τρεις µήνες!

    Οι οικονοµικά µη ενεργοί
    Για την ΕΛΣΤΑΤ, είναι οι υπόλοιποι... Τα άτοµα, δηλαδή, που η ΕΛΣΤΑΤ δεν θεωρεί ως απασχολούµενους ή άνεργους.

    Τι συμβαίνει
    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίµηνο του 2014, βρήκαν απασχόληση 157.297 άτοµα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα χρόνο. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα, 35.808 άτοµα µετακινήθηκαν από τον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό σε θέσεις απασχόλησης.

    Αντίθετα, 145.255 άτοµα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούµενα, σήµερα είναι άνεργα και άλλα 71.955 άτοµα που ήταν απασχολούµενα, είναι πλέον οικονοµικά µη ενεργά.

    Επιπλέον, 118.102 άτοµα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα!

    Τι σημαίνουν όλα αυτά;

    Τα στοιχεία Μαΐου μας δείχνουν ότι ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.328.067 άτοµα, όταν οι εργαζόμενοι τον ίδιο μήνα ήταν 3,5 εκατ. άτομα.

    Για να μην μπουν λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στις λίστες της ανεργίας (για τα επίσημα στοιχεία της χώρας), διαχωρίζονται από τους ανέργους και ονομάζονται «οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός. Στην ίδια κατηγορία δηλαδή, με μια νοικοκυρά που δεν θέλει να δουλέψει και προτιμά να παραμείνει στο σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της, μπαίνουν και χιλιάδες ακόμα άτομα που με εξαιρέσεις και άλλα στατιστικά «τρικ» μειώνουν τα ποσοστά της ανεργίας."

    Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/490107/kryvoyn-toys-anergoys-apo-ta-episima-stoiheia#ixzz3dLpBV9NI

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]