Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κοτζιάς άρχισε να... παραπατάει

Δεν ξέρουμε πόσες συμφωνίες έχει τηρήσει η Τουρκία με την Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ελπίζει ότι... θα υπάρξουν συμφωνίες μέσα από έναν νέο κύκλο ελληνοτουρκικών συζητήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Δεν γνωρίζουμε που ακριβώς αποσκοπεί ο κ. Κοτζιάς, αλλά κάποιος ίσως θα πρέπει να του πει ότι ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο σημαίνει αυτομάτως και παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας του Αιγαίου στην Τουρκία.
Δεν ξέρουμε, επίσης, πως ο κ. Κοτζιάς αντιλαμβάνεται τις παραβατικές κινήσεις της Άγκυρας επί του Αιγαίου (και όχι μόνο), αλλά ανοίγει διάλογο με την τουρκική πλευρά χωρίς να έχει ανακοινώσει τίποτε στον ελληνικό λαό.
Εάν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι οι πρώτες του ανέξοδες επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική μπορούν να του διαθέσουν κάποια κάλυψη (ή κάποιο "μαξιλαράκι") επί της διαχείρισης των ελληνοτουρκικών, είναι σίγουρα εκτός πραγματικότητας, κι αυτό επειδή οι μόνες συζητήσεις που μπορεί να κάνει με την γείτονα χώρα είναι εκείνες που αφορούν την παύση της παραβατικότητας και της εν γένει τουρκικής επιθετικότητας προς την Ελλάδα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο... και ελπίζουμε να μην εισάγει "κενά (και μη διαχειρίσιμα) δαιμόνια" στα ελληνοτουρκικά σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα.

Κοτζιάς: Ο Θεός έφερε «εξάρες» για Ελλάδα και Τουρκία

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίλυση των οποιωνδήποτε διαφορών των δύο χωρών με ειρηνικό τρόπο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας χρήση της «θεόσταλτης» -οπως τη χαρακτήρισε- γειτνίασής τους.

«Ελλάδα και Τουρκία, ο Θεός ήρε την απόφαση να βρίσκονται στο ίδιο κομμάτι του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έφερε εξάρες. Η μία εξάρα στην Τουρκία, η άλλη σε εμάς. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θεϊκή ζαριά», τόνισε ο Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

«Είπα στην τουρκική αντιπροσωπεία: Ας μην γίνουμε κρατούμενοι της Ιστορίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως υλικό για το μέλλον», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Εδώ και 25 χρόνια δεν έχω υπάρξει ποτέ άνθρωπος που ζήτησε μία επίθεση στην Τουρκία. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί για ειρηνικές λύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σ' αυτή τη βάση πρέπει να εργαστούμε», τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

Παρόλα αυτά η διένεξη για το Αιγαίο παραμένει ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, ενώ και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα, στις 12 Μαΐου, υπήρξαν εναέρια επεισόδια με μαχητικά, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα, αναφερόμενοι στις παραβιάσεις.

«Άκουσα για το περιστατικό. Δεν ωραία ιστορία, αλλά συμβαίνει. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πτήσεις είναι παράνομες. Οι τουρκική πλευρά νομίζει ότι πρέπει να τις κάνει. Μία λύση μπορεί να βρεθεί με τα μέτρα ανοικοδόμησης εμππιστοσύνης», υπογράμμισε ο κ.Κοτζιάς.

Συμφωνία σε μέτρα για τη ναυτική ασφάλεια
«Έχουμε κάνει τέσσερις προτάσεις στην Τουρκία. Οι γενικοί γραμματείς των δύο Υπουργείων Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουμν δύο συνεδριάσεις στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε συμφωνήσει για την ναυτική ασφάλεια, μία συμφωνία εννέα σημείων. Τρία ακόμη βρίσκονται υπό συζήτηση», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης, μέσω της διαπραγματευτικής οδού, στα υφιστάμενα προβλήματα που αφορούν, το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

«Το ζήτημα είχε τεθεί και στις συνεδριάσεις του 2011 και του 2013 χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Τώρα θα έχουμε ουσιαστική συζήτηση. Ελπίζω και θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

Ερωτηθείς για την ένταση που προκλήθηκε όταν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος επισκέφθηκε τα Ίμια και έριξε στεφάνι στη θάλασσα, ο κ.Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι είναι υπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού και όχι από ένα κόμμα συγκεκριμένα.

«Η τουρκική πλευρά θα είναι χαρούμενη να πάει ο Καμμένος στην Τουρκία. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση. Υπάρχει μία πρόσκληση για εκείνον,. Θα έρθει στην Τουρκία για διμερείς συζητήσεις πριν από τον Δεκέμβριο», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι στο σύνολό της η ελληνική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις.

«Ήταν φυσιολογικό ο Καμμένος να ρίξει μερικά λουλούδια στα Ίμια, στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών. Δεν ήταν μία επιθετική ενέργεια. Σκεφτείτε τι θα έκανε η τουρκική κυβέρνηση για τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε στρατιώτες εκεί και αφήνουμε λουλούδια, όχι τανκς ή αεροπλάνα», εξήγησε.

Και συνέχισε: «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για να πω ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες ή διαφορές. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτές της δυσκολίες»

Στην Τουρκία ο Τσίπρας εντός του 2015
Σχετικά με μία επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ο κ.Κοτζιάς είπε ότι ο κ.Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί τη χώρα, προκειμένου να συμμετάσχει στο ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στα τέλη της χρονιάς.

Για το Κυπριακό
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα του Κυπριακού και τις πρόσφατες συνομιλίες, ο Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε τον νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο πρόεδρο, Μουσταφά Ακιντζί, ως έναν πολιτικό που έχει παλιά ταυτότητα ως «Κύπριος»

«Νιώθει Κύπριος, όχι απλώς Τουρκοκύπριος. Μιλά ελληνικά. Οι πολίτες του δεν μιλούν πλέον ελληνικά. Οι παλιοί ελληνοκύπριοι πολιτική μιλούσαν τουρκικά και οι τουρκοκύπριο ελληνικά. Αλλά τώρα είναι μία καλή στιγμοί. Αυτή η γενιά μπορεί να βρει μία καλή λύση. Στη συνέχεια, θα είναι πολύ πιο δύσκολο», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα για τους Κύπριους και όχι για Έλληνες ή Τούρκους.

Πηγή εφημ. Hürriyet

Σχόλιο: Στην φωτογραφίαν παρατηρούμε την προσπάθεια του κ. Κοτζιά να πιάσει το χέρι του Τσαβούσογλου, ο οποίος φαίνεται πως προσπαθεί να το αποφύγει... Άραγε, ο κ. Κοτζιάς έχει αντιληφθεί πως ο "συνομιλητής" του είναι -τουλάχιστον- αρνητικός απέναντί του και απέναντι στη χώρα μας;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. κ. Κοτζια, αρχισατε κι εσεις "ζεϊμπεκικο";

    Αν ναι, τοτε δεν ξεκινατε καθολου καλα!

    Θα σας "χορεψουν" στο ταψι -κι εσας- οι "θεοσταλτοι" γειτονες!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή σου.Θέλεις να λέγεσαι υπουργός εξωτερικών;;;;;Οι ΑΝΕΛ δεν πρέπει να το αφήσουν να συμβεί επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία όπως επίσης δεν πρέπει να αφήσουν την Θράκη και το Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]