Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ahval: Επικείμενη καταστολή των ανεξάρτητων ΜΜΕ από τον Ερντογάν


Η εκστρατεία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερνοτγάν για να προκαλέσει "ασφυξία” στα εναπομείναντα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης εισήλθε σε νέα φάση την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναφέρει το ahvalnews.com, οι κινήσεις του έχουν δύο στόχους: Καταρχάς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα τα οποία επανειλημμένως έχει εκφράσει την αποστροφή του. Δεύτερος στόχος του Τούρκου προέδρου τα μικρά, αλλά με αυξανόμενη δημοφιλία, online ειδησεογραφικά μέσα τα οποία έχουν "δαιμονοποιηθεί” από τα φιλοκυβερνητικά μέσα και τους οπαδούς τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε: "Θα λάβουμε δράση ενάντια σε αυτή τη συκοφαντική τρομοκρατία. Τον Οκτώβριο αυτό το θέμα θα φτάσει στο κοινοβούλιο”.

Αυτή του η δήλωση ήρθε μετά από επαναλαμβανόμενες αναφορές ότι αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ελεγκτικό σώμα που θα αποκαλείται "Ανώτατο Συμβούλιο για τα Κοινωνικά Μέσα”, για να επιβάλει περιορισμούς, καθώς τα μέσα κοινωνική δικτύωσης θεωρούνται εργαλείο των φωνών που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και διαφωνούν στις καταπιεστικές πολιτικές του Ερντογάν.

Σχεδόν συγχρόνως, μια σειρά φιλοκυβερνητικών μέσων ξεκίνησε μια εκστρατεία "λάσπης” κατά ανεξάρτητων μέσων και ΜΚΟ, με "κατηγορίες” ότι ήταν αποδέκτες "ξένης χρηματοδότησης” από διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και ιδιώτες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το γεγονός ότι όλα αυτά τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είναι πολύ διάφανα όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησής τους, ώθησε την εκστρατεία σπίλωσης τους να αναδιπλωθεί και να εντάξει νέα "όπλα” στη φαρέτρα της: Τόσο κάποια θεωρητικώς "αντιπολιτευόμενα” σκληροπυρηνικά εθνικιστικά sites, όσο και ορισμένα ακροαριστερά που κατήγγειλαν την προσπάθεια "του Δυτικού ιμπεριαλισμού να εγκαταστήσει την ηγεμονία του στην Τουρκία”. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ετερόκλητο μείγμα από Ισλαμιστές και ορισμένους από τους αντιπάλους τους, οι οποίοι συνεχίζουν να επιτίθενται με μανία εναντίον των όσων ελεύθερων φωνών ενημέρωσης έχουν απομείνει στη χώρα. Το μοτίβο που ακολουθείται θυμίζει το αντίστοιχο που έλαβε τόπο στη Ρωσία και συμβαίνει τώρα στη Λευκορωσία.

Στην εκστρατεία "λάσπης” προστέθηκε και η φωνή του Φαχρετίν Αλτούν, του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν μια σειρά κατά των ξένης χρηματοδότησης ΜΜΕ, των οποίων τη δραστηριότητα χαρακτήρισε "πέμπτη φάλαγγα”.

"Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη για να τεθεί κανονιστικό πλαίσιο σε αυτούς τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με ξένη χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Αλτούν. " Θα προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τη δημόσια τάξη και να διασφαλίσουμε ότι ο λαός μας θα έχει πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση”.

Αυτή η εκστρατεία με τα δύο σκέλη δεν αφήνει αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα του Ερντογάν και του κύκλου του. Με τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές να είναι ορισμένες για το 2023- αν δεν συμβούν νωρίτερα- ο πλήρης έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβολή λογοκρισίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν χωρίς να παρακολουθούνται από ανεξάρτητα μέσα.

Από την άλλη, οι εκστρατείες "λάσπης” και η στοχοποίηση δημοσιογράφων δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία. Επί σειρά ετών ανεξάρτητα Μέσα όπως η Ahval, η Artı-TV και η Özgürüz- τα οποία όλα έχουν τη βάση τους στην Ευρώπη- κατηγορήθηκαν για φανταστικές συνεργασίες με το PKK, το κίνημα του Γκιουλέν και κατασυκοφαντήθηκαν ως "προδότες”. Πρόσφατα στη Γερμανία έγινε γνωστή μια "λίστα στόχων”, που περιλάμβανε περισσότερους από 20 Τούρκους και Κούρδους δημοσιογράφους που ζουν αυτοεξόριστοι στη χώρα, με την ανακάλυψη της να δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια αυτών των προσώπων.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]