Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δριμύτατη κριτική της Ουάσιγκτον για την Τουρκία

H απροθυμία της Τουρκίας να μετάσχει στη μάχη για την κατεξοχήν κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία επέσυρε δριμεία κριτική από την Ουάσιγκτον, αποκαλύπτοντας ένα επικίνδυνο χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι δύο σύμμαχοι επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνει ο Yaroslav Trofimov σε ανάλυση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Turkey Sits Out Battle in Syrian Border City».

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι μετά την πρώτη ημέρα συνομιλιών στην Άγκυρα μεταξύ του Αμερικανού απόστρατου στρατηγού John Allen με Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργου Ahmet Davutoglu, το State Department ανακοίνωσε ότι δεν σημειώθηκε σημαντική εξέλιξη σε θέματα που διχάζουν τις δύο χώρες, επισημαίνοντας παράλληλα σε ανακοίνωση ότι οι συζητήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για λίγο καιρό.

Επίσης, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, την προσεχή εβδομάδα κοινή ομάδα στρατιωτικού σχεδιασμού θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Από την πλευρά του, χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι χερσαίες επιχειρήσεις από τουρκικές δυνάμεις για τη διάσωση του Κομπάνι δεν θα σταματήσουν ούτως ή άλλως την προέλαση του ISIS. «Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς από την Τουρκία να διεξάγει μόνη της χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ο Cavusoglu, προσθέτοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους συμμάχους και θα διαδραματίσει το ρόλο της μόλις συμφωνηθεί η ανάληψη δράσης. Οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ του στρατηγού Allen και του κ. Davutoglu αφορούσαν στο σχηματισμό του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων κατά του ISIS και τα μέτρα για την ενίσχυση των μετριοπαθών ανταρτών που αντιτίθενται στο καθεστώς Assad.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ένα αίτημα καθοριστικής σημασίας για την Τουρκία. Και ενώ η Τουρκία πιέζει για μέτρα προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς το καθεστώς Assad, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαβουλεύσεις για την ενδυνάμωση των μετριοπαθών Σύρων ανταρτών κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας, αν και εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Σχολιάζοντας την κουρδική στάση, ο Soner Cagaptay, δ/ντής του τουρκικού προγράμματος ερευνών στο Washington Institute for Near East Policy, δήλωσε ότι «οι Κούρδοι απέχουν με ύποπτο τρόπο από το πεδίο μάχης κατά του καθεστώτος Assad. Η Τουρκία επιθυμεί οι Κούρδοι να ενταχθούν στον αγώνα, διότι γνωρίζει ότι τα μέλη του ΡΚΚ είναι καλοί μαχητές».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Κων/πολη των Tim Arango και Ceylan Yeginsu στην έντυπη έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Turkey Seeks Buffer Zone on the Border With Syria» (σελ. Α4), όπου επισημαίνεται η σκλήρυνση της τουρκικής θέσης για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία. Όπως επεσήμανε, ο Frederic Hof, συνεργάτης του Atlantic Council και πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συριακή αντιπολίτευση, «πρόκειται για ένα μέρος όπου θα αναπτυχθεί μια εναλλακτική κυβερνητική δομή και για την εκπαίδευση των ανταρτών».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ John Kerry δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι «πρόκειται για μια ιδέα που αξίζει να εξετασθεί ενδελεχώς» και οι αξιωματούχοι εντός του State Department την προώθησαν, αν και τελικώς, Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος την απέρριψαν. Ορισμένοι διεθνείς αναλυτές επεσήμαναν ότι οι τουρκικές πιέσεις για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης θα δώσει στην Τουρκία ευκαιρία να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια για κουρδική αυτονομία στη βόρειο Συρία, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της κουρδικής πλευράς.

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και τις συνομιλίες για συμμετοχή της στο συνασπισμό δυνάμεων κατά του ISIS ως προκάλυμμα για τη διεθνή νομιμοποίηση των πράξεών τους με στόχο τη συντριβή των Κούρδων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ηalil Karaveli, εμπειρογνώμονας για την Τουρκία και συνεργάτης του Central Asia-Caucasus Institute στη Στοκχόλμη.

Πηγή New York Times


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]