Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χουριέτ: Ποιοι συγκρούονται στους δρόμους της Τουρκίας

Οι φλόγες της καταστροφής την οποία επέφερε το Ισλαμικό Κράτος άρχισαν να καίνε και τα σπίτια του γείτονα: της Τουρκίας. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Χουριέτ ο πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γιετκίν διακρίνει τέσσερις «δρώντες», όπως τους αποκαλεί, στις αιματηρές ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα, ιδίως τις περιοχές γύρω από το Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν εκατομμύρια Κούρδοι.

Κούρδοι, οπαδοί του HDP και του ΡΚΚ
Είναι οι υποστηρικτές του «κουρδικού ζητήματος», προερχόμενοι κυρίως από το νόμιμο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Και τα δύο κόμματα έχουν παραπλήσιες πολιτικές αρχές και απαιτούν να αναλάβει στρατιωτική δράση η τουρκική κυβέρνηση στο Κομπανί κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οπαδοί του Ερντογάν και της κυβέρνησης
Είναι οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ). Πιστεύουν ότι το PKK εκμεταλλεύεται την πολιορκία του Κομπανί για να εκβιάσει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν κατά την (συνεχιζόμενη) ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το ΡΚΚ.

Ισλαμιστές της κουρδικής (σουνιτικής) Χεζμπολάχ
Είναι οι υποστηρικτές του Κόμματος Hüda-Par, το οποίο αποτελεί τη νόμιμη βιτρίνα της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», η βάση της οποίας όμως είναι Κούρδοι σουνίτες κι όχι 'Αραβες σιίτες όπως συμβαίνει με την (σσ: απλή συνωνυμία...) «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου. Πολλές δολοφονίες σημειώθηκαν όταν οπαδοί του PKK, σύμφωνα με μάρτυρες, έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Huda-Par στο Ντιγιαρμπακίρ.
  
Τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός
Οι εικόνες των διαδηλωτών που έκαιγαν τουρκικές σημαίες και πετούσαν βόμβες μολότοφ σε αγάλματα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ - πυροδοτώντας προφανή αντανακλαστικά σε ένα θέμα ταμπού -, προκάλεσαν την αντίδραση όλων των κομμάτων, καθώς και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ανήρτησαν σχετική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Οπως τονίζει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, «ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε ειδική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στρατιωτικών, διπλωματών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να λάβει νέα μέτρα και να συζητήσει με το  ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς τον βαθμό συμμετοχής της Τουρκίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ας σημειωθεί ότι η φιλοπόλεμη ρητορεία κλιμακώνεται στην Τουρκία. Μόνο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ, δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση, καλεί επισήμως την κυβέρνηση της Αγκυρας να μείνει έξω από το «τέλμα της Μέσης Ανατολής».  

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]