Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Σαμαρά - Τα διλήμματα της σύγκρουσης

155 «ναι», 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απόντες 
Αγωνία για τις εξελίξεις

Με τα μάτια στραμμένα στην προεδρική εκλογή, η οποία αναδεικνύεται σε ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις και την συνολική πορεία της χώρας, η κυβέρνηση έλαβε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι», έναντι 131 «όχι» και 2 «παρών» (σε σύνολο 288 ψηφισάντων).

Τα πολιτικά διλήμματα τέθηκαν οριακά από τους δυο πρωταγωνιστές της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα να ζητεί εκλογές προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Αντ. Σαμαρά να αντιτείνει ότι εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εκλογές το 2016», διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, ενώ προηγουμένως είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι «δεν θα αφήσουμε την προεδρική εκλογή να πυροδοτήσει αστάθεια», καλώντας τον επιπλέον να μην προεξοφλεί την ψήφο του λαού.

«Η εμπιστοσύνη και εντολή που λάβαμε δεν θα διαψευστούν και ελπίδες του λαού θα δικαιωθούν», δήλωσε ο κ. Σαμαράς αποχωρώντας από την Βουλή, ενώ λίγο πριν ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, έχοντας καλέσει τον πρωθυπουργό να μην κρατά την χώρα δέσμια σε ένα παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα τεσσάρων μηνών.

Όσον αφορά την ψηφοφορία η κυβέρνηση δεν αύξησε τον διασφαλισμένο αριθμό των 155 βουλευτών, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεξαμενή από την οποία προσδοκούμε κάποια οφέλη, συντάχθηκαν στην πλειοψηφία τους με το «όχι» (από τους 23 ανεξάρτητους οι 18 επέλεξαν να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση). Μεταξύ αυτών καταγράφηκαν 2 «παρών» (Γρ. Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου) και δυο απουσίες (Γ. Νταβρής και Χρ. Αλεξόπουλος).

Τα διλήμματα της σύγκρουσης Σαμαρά-Τσίπρα
Τα οριακά διλήμματα που τέθηκαν κατά την μετωπική αντιπαράθεση Σαμαρά-Τσίπρα στην Βουλή με ορίζοντα την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, συνθέτουν το πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους επόμενους τέσσερις κρίσιμους μήνες.

Κυρίως όμως συνθέτουν το κλίμα το οποίο κυριάρχησε μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι αν και εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από την παρουσία του πρωθυπουργού έναντι του αντιπάλου του, δεν έκρυβαν την αγωνία και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, με τον κ. Αντ. Σαμαρά να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2016.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές που προσέγγισαν τον πρωθυπουργό στην Ολομέλεια πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ήταν από τις σπάνιες φορές που σχηματιζόταν ένα τόσο μεγάλο «πηγαδάκι» μέσα στην αίθουσα -απόδειξη του ενδιαφέροντος που πυροδότησε το μπρα ντε φερ των δυο αρχηγών με επίκεντρο το ενδεχόμενο των εκλογών. Πολλοί βουλευτές εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από την έκβαση της «κόντρας» και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την συγκυβέρνηση, αν και η συνολική αποτίμηση της τριήμερης συζήτησης για ορισμένους εξ αυτών δεν ήταν η αναμενόμενη.

Όπως έλεγαν κάποιοι «περισσότερο με πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση έμοιαζε η συζήτηση παρά με πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης που καταθέσαμε εμείς για να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων». Παράλληλα, δεν κατέστη δυνατή η ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν και το κλίμα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες ήταν ότι «θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις» πέραν της επιστροφής του κ. Ν. Κακλαμάνη. Ικανοποιημένοι εμφανίζονταν και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι αυτό που επεδίωκε ο κ. Τσίπρας το κατάφερε: να εμφανιστεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και εις βάρος της κυβέρνησης. Η στρατηγική με την οποία προσήλθε στην συζήτηση ήταν διαφορετική από το παρελθόν.

Με χαμηλότερους τόνους -έως υποτονικός κάποιες στιγμές- επιχείρησε να κερδίσει τις εντυπώσεις έχοντας τον αέρα των θετικών για το κόμμα του δημοσκοπήσεων, ενώ απέφυγε τις οξύτητες ακόμη και όταν ουσιαστικά προκλήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο που τον κατηγόρησε ευθέως για υπονόμευση των προσπαθειών της κυβέρνησης και ευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας με ένα νεύμα του χεριού έδειξε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη ότι δεν επιθυμούσε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Αντιθέτως επιτέθηκε σφοδρά στον πρωθυπουργό δίχως να διστάσει να τον χαρακτηρίσει «πρωθυπουργό ορισμένου χρόνου» στην προσπάθειά του «να εκβιάσεις τις εξελίξεις εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως σχολίαζε βουλευτής της συμπολίτευσης.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]