Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισορροπία τρόμου για τον Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος ακροβατεί ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στο ΡΚΚ, επιδιώκοντας να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους του

Όταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κοιτάζει προς τα νότια σύνορα της χώρας, αυτό που βλέπει με τρόμο δεν είναι τόσο η επικράτηση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) όσο η ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας!
Αυτό επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, που μιλούν πλέον για το τουρκικό «δίλημμα», δηλαδή πως η συμμετοχή της Τουρκίας στην υπό τις ΗΠΑ διεθνή στρατιωτική συμμαχία θα εξασφαλίσει όχι μόνο την εξολόθρευση των τζιχαντιστών (ΙΚ), αλλά ταυτόχρονα και τους δικούς της στόχους: τον περιορισμό των Κούρδων αυτονομιστών, που έχουν διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο με το ΡΚΚ της Τουρκίας, και την πτώση του Άσαντ.

Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, για να ελέγξει το πρόβλημα των προσφύγων και τη θέσπιση μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ώστε να εμποδίσει τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού που αποδυναμώνουν τη συριακή αντιπολίτευση και βοηθούν, κατά την τουρκική ανάγνωση, τους τζιχαντιστές (ΙΚ).
Όμως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε χθες ότι τα δύο ενδεχόμενα δεν βρίσκονται ακόμη στο «μενού» των συζητήσεων.

Παράλληλα, ο αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Άλεν, που έφτασε χτες στην Άγκυρα, πιέζει για στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι αναμένει τις προσεχείς ώρες την απόφαση της Τουρκίας. Ανήσυχη για την «τουρκική αδράνεια» ήταν χθες και η Άνγκελα Μέρκελ.

«Παιχνίδι υπονόμευσης»
Ο τούρκος πρόεδρος, πάλι, ανεβάζοντας τους τόνους κατά των Κούρδων, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις τους ενάντια στην τουρκική απραξία είναι ένα «παιχνίδι υπονόμευσης» των συνομιλιών μεταξύ Άγκυρας και ανταρτών. Η Άγκυρα απέκλεισε χθες, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη διεξαγωγή μονομερούς χερσαίας επιχείρησης για τη σωτηρία της πόλης Κομπάνι, όπου ως αργά χθες μαίνονταν οι συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, «οι κουρδικές πολιτοφυλακές εξακολουθούσαν (χθες) να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ήδη στο ένα τρίτο του Κομπάνι τελούσε υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα ο αμερικανός στρατός είχε εξαπολύσει πέντε (άκαρπες επί της ουσίας) αεροπορικές επιθέσεις. Πάντως, η προστασία της πόλης δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους αμερικανούς, με τον Τζον Κέρι να δηλώνει ευθέως ότι η αποτροπή της πτώσης του Κομπάνι «δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ».

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]