Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα παζαρεύει ακόμη, παρά την ανάφλεξη των Κούρδων

Του Κώστα Ράπτη

Για άλλη μία φορά φταίνε οι “σκοτεινοί κύκλοι”. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdoğan σχετικά με τις βίαιες συγκρούσεις σε κάθε μέρος της Τουρκίας όπου ζούν Κούρδοι, με τραγικό απολογισμό σχεδόν 40 νεκρούς. “Είναι προφανές ότι αυτό το παιχνίδι θέτει στο στόχαστρο το ειρηνικό περιβάλλον στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, καθώς και τη διαδικασία επίλυσης [του Κουρδικού]” διαπίστωσε, προσθέτοντας ότι “οι βίαιες ενέργειες στην Τουρκία υπό το πρόσχημα της επίθεσης των τρομοκρατών στο Kobanê, αποκαλύπτουν την πραγματική στόχευση αυτών των κινήσεων”. Ο λόγος βέβαια για την κουρδική πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, η οποία πολιορκείται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού, χωρίς οι τουρκικές δυνάμεις να επεμβαίνουν ή να επιτρέπουν σε άλλους να συνδράμουν.

Ο έγκλειστος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Abdullah Öcalan δεν έμεινε εκτός “συνομιλίας”. Με μήνυμά του που διαβίβασε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Selahattin Demirtaş, απηύθυνε έκκληση προς κάθε πλευρά για επίσπευση των συνομιλιών, ώστε "να αποτραπούν οι επαπειλούμενες προβοκάτσιες και σφαγές”. Ο ίδιος ο Demirtaş πρόσθεσε ότι το Kobanê αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχε διαπιστώσει προ καιρού ο Erdoğan για τη συριακή κρίση συνολικά. “Ας σώσουμε το Kobanê μαζί” προέτρεψε ο Κούρδος πολιτικός, δηλώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα που ευθύνεται για το ότι γιγαντώθηκε η απειλή του Ισλαμικού Κράτους, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους Κούρδους του Kobanê ή τους Τουρκομάνους και τους Άραβες στο Tal Afar του Ιράκ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu πρότεινε μια σολομώντεια λύση: να ψηφίσει εκ νέου η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επί της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και, αντί του ασαφούς κειμένου το οποίο άφηνε περιθώριο εκτεταμένων επιχειρήσεων στη Συρία, ουσιαστικά εναντίον του καθεστώτος Assad, να υιοθετηθεί μια εξουσιοδότηση για επέμβαση με στόχο αποκλειστικά τη σωτηρία του Kobanê. Η δε συνεργασία με τον διεθνή παράγοντα να διευκρινισθεί ότι συνίσταται στην συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς δυνατότητα για μόνιμη στάθμευση ξένων στρατευμάτων στην τουρκική επικράτεια. Προφανώς η πρόταση αυτή αποβλέπει στο να ικανοποιηθεί μεν το λαϊκό αίσθημα σχετικά με το Kobanê, χωρίς όμως να αφεθούν περιθώρια για ευρύτερους τυχοδιωκτισμούς, που οδήγησαν το κόμμα του Kılıçdaroğlu να δώσει αρνητική ψήφο την προηγούμενη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

Όσο για την εσωτερική κατάσταση, ο (Κούρδος και Αλεβίτης ταυτοχρόνως) κεμαλιστής πολιτικός υποστήριξε την ενδιαφέρουσα άποψη ότι το κυβερνών κόμμα κρατά σε ομηρία τον κουρδικό πληθυσμό και εξαπατά τους πάντες με την “διαδικασία επίλυσης”, ώστε να υλοποιήσει ανέφικτους επεκτατικούς στόχους.

Όλα αυτά μικρή σημασία ίσως έχουν, όταν λ.χ. το Diyarbakir μετρά 124 κατεστραμμένα κτήρια (14 δημόσιες υπηρεσίες, 15 τράπεζες, 5 κομματικά γραφεία και 34 σχολεία), όταν ισλαμιστές εισβάλλουν στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής για να ξυλοφορτώσουν (ανενόχλητοι από την πανταχού παρούσα αστυνομία) φοιτητές που διαδήλωναν για την σωτηρία του Kobanê, όταν 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Gaziantep από οπλισμένο πλήθος με τα διακριτικά των Γκρίζων Λύκων το οποίο πυρπόλησε τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος, όταν αστυνομικός διευθυντής πέφτει (για πρώτη φορά από το 2001) σε δολοφονική ενέδρα στο Bingöl, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο συνεργάτες του, όταν στρατιωτικό φυλάκιο στη μεθόριο με τη Συρία υφίσταται επίθεση και από τις δύο μεριές των συνόρων ταυτοχρόνως και κυρίως όταν σε καθημερινή βάση η ένοπλη νεολαία του ΡΚΚ (YDG-H) και οι οπαδοί του Hüda Par (μετεξέλιξης της ισλαμιστικής οργάνωσης Hizbullah, συνεργού του “βαθέος κράτους”) ανταλλάσσουν όχι μόνο “πολεμικά ανακοινωθέντα” στο Διαδίκτυο, αλλά και καθημερινά πλήγματα, σε έναν ιδιόμορφο κουρδικό εμφύλιο πόλεμο χαμηλής έντασης.

Όμως το στοίχημα που ανέλαβε ο Erdoğan παραμένει. Η Τουρκία εκβιάζει δημοσίως τις ΗΠΑ, αρνούμενη να ρίξει τις καθοριστικής σημασίας στρατιωτικές δυνάμεις της στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν δεν αναθερμανθεί ο στόχος της “αλλαγής καθεστώτος” στη Δαμασκό ή έστω το, παλαιό επίσης, σχέδιο της δημιουργίας “ασφαλών καταφυγίων” εντός της συριακής επικράτειας (ως πρόπλασμα διακυβέρνησης από την “μετριοπαθή αντιπολίτευση”), μαζί με ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Μάλιστα, η Άγκυρα διαμηνύει (φοβούμενη προφανώς της αντιδράσεις της Ρωσίας και του Ιράν, σταθερών συμμάχων της Συρίας) ότι αυτό το έργο πρέπει να αναληφθεί συλλογικά από το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu μετά από συνάντηση με τον νέο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg, “δεν είναι ρεαλιστικό” να αναμένει κανείς χερσαίες επιχειρήσει από μόνη την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το σφυροκόπημα του Kobanê από τους τζιχαντιστές και επιδεινώνει την προσφυγική κρίση, προσφέροντας επιχειρήματα υπέρ της δημιουργίας ασφαλών καταφυγίων και πλήττει το κουρδικό στοιχείο, υπενθυμίζοντας στο ΡΚΚ και το HDP ποιός έχει το πάνω χέρι στην “διαδικασία επίλυσης”.

Το αν το στοίχημα αυτό θα αποδώσει, εξαρτάται βέβαια από το πόσο θα αντέξουν οι ηρωικοί υπερασπιστές του Kobanê, πότε θα καταλαγιάσει (ή θα κλιμακωθεί) η εσωτερική ένταση στην Τουρκία και πώς θα τοποθετηθεί ο αμερικανικός παράγοντας, που απέστειλε στην Άγκυρα για συνομιλίες τον στρατηγό ε.α. John Allen και τον Brett H. McGurk, ειδικούς απεσταλμένους για τον διεθνή συντονισμό της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά τους, πάντως, η μεν Μόσχα διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε δημιουργία ασφαλούς ζώνης στο συριακό έδαφος ερήμην της Δαμασκού είναι παράνομη βάσει Διεθνούς Δικαίου, η δε Τεχεράνη έστειλε το ακόμη ισχυρότερο μήνυμα ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τους υπερασπιστές του Kobanê, αν αυτό της ζητηθεί από την συριακή κυβέρνηση...

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]