Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η θυσία των Κούρδων του Κομπάνι απειλεί την Τουρκία με διάλυση

  • Οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν προς το κέντρο της πόλης παρά τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας των ΗΠΑ
  • Κομπάνι, το «κουρμπάνι» του Ερντογάν που εξακολουθεί να αρκείται σε ρόλο παρατηρητή
  • Αποκάλυψη της εγκληματικής προσωπικότητας του Ερντογάν η σφαγή των Κούρδων
  • Η πτώση του Κομπάνι θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός πολέμου των Κούρδων μέσα στην Τουρκία
Παρά τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) προωθήθηκαν προς το κέντρο της συριακής πόλης Κομπάνι, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους κοντά στο ένα τρίτο του αστικού ιστού.
Η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες ότι οι Κούρδοι υπερασπιστές του Κομπάνι κρατούσαν τις θέσεις τους και συνέχιζαν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, υποβοηθούμενοι από τους νέους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας.
Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, αναφέρει ότι «το ISIS ελέγχει όλες τι ανατολικές περιοχές, μικρό μέρος του βορειο-ανατολικού τομέα και μία περιοχή στον νοτιο-ανατολικό, συνολικά περισσότερο από το ένα τρίτο του Κομπάνι».
Σύμφωνα με τον Εσμάτ αλ Σέιχ, επικεφαλής της κουρδικής πολιτοφυλακής που υπερασπίζεται το Κομπάνι, το ISIS είχε καταλάβει χθες το απόγευμα το ένα τέταρτο της πόλης, ενώ φονικές οδομαχίες μαίνονταν σε διάφορες περιοχές.

Σε πείσμα των εκκλήσεων, από την πλευρά των Κούρδων, για στρατιωτική βοήθεια ή τουλάχιστον για το άνοιγμα διαδρόμου από τα τουρκικά σύνορα, που θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό τους, η Άγκυρα εξακολουθεί να αρκείται σε ρόλο παρατηρητή. Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από την Τουρκία ότι θα πραγματοποιήσει μόνη της επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων εναντίον του ISIS».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα στείλει χερσαίες δυνάμεις μόνο στο πλαίσιο μίας κοινής απόφασης των συμμαχικών χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στο εσωτερικό της Συρίας, εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της ελεύθερης ζώνης δεν βρίσκεται για την ώρα στο τραπέζι, κάτι που είχε καταστήσει επίσης σαφές, την προηγούμενη νύχτα ο Λευκός Οίκος. Η άρνηση της Άγκυρας να αναλάβει ενεργητικό ρόλο εναντίον του ISIS έχει εξοργίσει την κυβέρνηση Ομπάμα, όπως αναφέρουν ταυτόσημα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων αμερικανικών εφημερίδων.
Απαντώντας ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Όσοι σιωπούσαν όταν εκτοξεύονταν (από το καθεστώς Άσαντ) πύραυλοι και βόμβες διασποράς, καλλιεργούν τώρα την ιδέα ότι η Τουρκία θα μπορούσε από μόνη της να λύσει το πρόβλημα στο Κομπάνι».
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η ένταση εμφάνιζε σημάδια αποκλιμάκωσης χθες, ύστερα από την εξέγερση της κουρδικής μειονότητας σε σειρά πόλεων, που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι ταραχές ενθαρρύνθηκαν από ομάδες που «κρύβονται πίσω από την επίθεση των τρομοκρατών στο Κομπάνι με πραγματικό στόχο να τορπιλίσουν την ειρηνευτική διαδικασία» για το Κουρδικό.

Αντίθετα, η ένταση διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα στο Αμβούργο, όπου περισσότεροι από 1.000 Κούρδοι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους την περασμένη νύχτα, ένα εικοσιτετράωρο ύστερα από τις βίαιες συγκρούσεις με σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό 23 ανθρώπων.
Στη διάρκεια συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων του, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Μεζιέρ δήλωσε ότι η Ένωση θα χρειαστεί να αναθεωρήσει τη συμφωνία Σένγκεν για να αντιμετωπίσει τους υπηκόους χωρών – μελών που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Μέσα από αυτές τις –μέχρι τώρα- εξελίξεις, αποδεικνύεται πως ο Ερντογάν δεν διαθέτει πολιτικό ένστικτο, αφού χάνει μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξει πως δεν αντιμετωπίζει τους Κούρδους σαν εχθρούς και μέσα από μία επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Κομπάνι να μετατραπεί σε ισχυρό προστάτη των Κούρδων της Συρίας, να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στις συζητήσεις με τους Κούρδους της Τουρκίας και να μεταβληθεί άτυπα στον πανίσχυρο άνδρα της περιοχής.
Ο τούρκος πρόεδρος, προφανώς επιθυμεί να κάνει «κουρμπάνι» (θυσία ζώου σε ισλαμικές θρησκευτικές γιορτές) τους Κούρδους που μάχονται στο Κομπάνι της Συρίας, και να επιβληθεί έτσι μέσω του αίματος ως πανίσχυρος ηγέτης δια της… απραξίας! Αυτή του ακριβώς η επιλογή αποκαλύπτει περίτρανα τις πραγματικές του προθέσεις για τους Κούρδους (γενικότερα της Τουρκίας, της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ), τους οποίους δείχνει να ανέχεται και να μην διστάζει να τους δολοφονεί (η εγκατάλειψη, η απομόνωση και η μη άδεια για περαιτέρω στήριξη των Κούρδων του Κομπάνι από την Άγκυρα, οδηγεί νομοτελειακά στην πτώση της πόλης, στον σφαγιασμό των υπερασπιστών της και σε πιθανό εξαναγκασμό των υπολοίπων Κούρδων να μπουν εκβιαστικά υπό την προστασία της Τουρκίας, αποδεχόμενοι όλους τους εκβιαστικούς και παράλογους όρους που θέτει ο «σουλτάνος Ερντογάν», ο οποίος εκτελεί ακόμη μία γενοκτονία, με την βοήθεια των αγαπημένων του τζιχαντιστών).

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής αναμένονται ραγδαίες, αφού μετά την πτώση του Κομπάνι, θεωρείται βέβαιο πως οι Κούρδοι της Τουρκίας (και ιδιαίτερα το ΡΚΚ) θα ξεκινήσουν έναν αμείλικτο πόλεμο κατά της Τουρκίας του ισλαμιστή Ερντογάν, προσφέροντάς του (δυστυχώς) ένα πανίσχυρο άλλοθι, αυτό των σοβαρότατων εσωτερικών προβλημάτων, για να μην στηρίξει τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, έναντι των οποίων η Τουρκία –πέρα από τις λεκτικές τοποθετήσεις- δεν έχει αλλάξει διόλου στάση (και ενδέχεται να συνεχίζει συνεργάζεται μαζί τους, να τους στηρίζει και να τους εξοπλίζει, αλλά και λειτουργήσει ως χώρα – διάδρομος διαφυγής όταν και εάν τα χτυπήματα της βραδυπορούσας(!) δύσης σημάνουν το τέλος της παρουσίας των παρανοϊκών εξτρεμιστών ισλαμιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ και εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας).
Η αλαζονεία του τούρκου προέδρου είναι ένας παράγοντας που ενδέχεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την ήδη έκρυθμη κατάσταση της Μέσης Ανατολής, ενώ δεν αποκλείεται να εκκινήσει διαδικασίες συνολικής αλλαγής (γεωγραφική έκταση) της Τουρκίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα...  Εξάλλου, η διορία προειδοποίηση των επτά ημερών που έδωσε ο Οτζαλάν από το κελί του στον τούρκο πρόεδρο, να αλλάξει στάση απέναντι στους Κούρδους, ήδη διανύει την δεύτερη ημέρα... Η λήξη αυτής της διορίας, θα σημάνει αυτόματα έναν πόλεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας, από το στελεχωμένο, εξοπλισμένο και έμπειρο ΡΚΚ. Ένα πόλεμο που θα είναι ικανός να διαλύσει την Τουρκία...

Πηγή GrCitizen


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ευσεβείς πόθοι! Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι το παράλογο και το αντιφατικό αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα/ορθότητα. Το μαύρο είναι άσπρο και το άσπρο μαύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]