Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κομβόι τζιχαντιστών σε Ελληνικούς δρόμους

Σύμφωνα με την Europol, σε 7 περιπτώσεις εμφανίστηκαν ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που μετέφεραν βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Στέλιος Βαρδέλης

Την ιδιαίτερη προσοχή της Ελληνικής Αστυνομία εφιστά η Europol για τον εντοπισμό επικίνδυνων τζιχαντιστών, που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης, προερχόμενοι από Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια και κατευθύνονται προς Συρία και Ιράκ.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, πριν από τρεις εβδομάδες, υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο αποτροπής επιθέσεων σε αμερικανικούς και δυτικοευρωπαϊκούς στόχους στη χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη (από τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας) η ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης φανατικών μουσουλμάνων στη γειτονική χώρα.

Το πρόγραμμα “Traveler”
Παράλληλα η Europol έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Traveler”, το οποίο τροφοδοτούσαν με δεδομένα οι αστυνομίες – μέλη της Europol. Στο “Traveler” καταγράφονται οι κινήσεις φανατικών μουσουλμάνων που εγκατέλειψαν τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κατά κύριο λόγο, και είτε κατευθύνθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Αλβανία και το Κόσοβο είτε κινήθηκαν προς τη Συρία και το Ιράκ.

Από την ανάλυση των στοιχείων του προγράμματος “Traveler”, οι επιτελείς της Europol ανακάλυψαν πως εκατοντάδες, στην πλειονότητά τους νεαροί, εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Σε πολλές περιπτώσεις η μετακίνησή τους έγινε συγκροτημένα και δεν αφέθηκε ο καθένας να κάνει μόνος του το ταξίδι προς τη Συρία και το Ιράκ.

Σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις οργανωμένα κομβόι τζιχαντιστών χρησιμοποίησαν ελληνικούς δρόμους για να μεταφέρουν τζιχαντιστές –και άγνωστο τι άλλο, ακόμη- στη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις που εντόπισε η Europol ύστερα από την ανάλυση των δεδομένων, οι φανατικοί μουσουλμάνοι εμφανίστηκαν ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που μετέφεραν βοήθεια και ιατρικό εξοπλισμό στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν κόσμο και άλλα εφόδια σε Συρία και Ιράκ.
«Όταν υπάρχει κομβόι μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί ιατρικό εξοπλισμό, είναι απίθανο να το σταματήσουμε για να πραγματοποιήσουμε έλεγχο για το τι ακριβώς μεταφέρουν και ποιοι αποτελούν τα μέλη των οργανώσεων αυτών», παραδέχεται ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Βρετανοί οι πιο πολλοί φανατικοί ισλαμιστές
Η Europol, μέσω του “Traveler”, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο μεταφοράς των Ευρωπαίων μουσουλμάνων, που ενώνονται με τους τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ και σε αρκετές περιπτώσεις πρωταγωνιστούν και σε ειδεχθή εγκλήματα, όπως είναι η περίπτωση του «Τζον», του βρετανού τζιχαντιστή που έχει αποκεφαλίσει on camera μέχρι τώρα δύο αμερικανούς και έναν βρετανό πολίτη.

Από τη Μεγάλη Βρετανία, άλλωστε, προέρχεται μέχρι στιγμής και ο μεγαλύτερος όγκος των φανατικών μουσουλμάνων του Ισλαμικού Κράτους. Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των ενημερωτικών εγγράφων για Ευρωπαίους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει δοθεί από την Μεγάλη Βρετανία

Προσοχή σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια
Εκτός από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα, η Europol έχει επιστήσει την προσοχή των Ελληνικών Αρχών και στην προσπάθεια ακραίων μουσουλμάνων να χρησιμοποιήσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας προκειμένου να κατευθυνθούν στην Τουρκία, όπου τους περιμένουν σύντροφοί τους, για να τους μεταφέρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
Επιπλέον, η Τουρκία δεν ανήκει στην Europol και δεν υπάρχει άλλη διεθνής αστυνομική βάση δεδομένων για τις μετακινήσεις των ισλαμιστών, ούτε περαιτέρω παρακολούθησή τους και επίσημη ενημέρωση για τις κινήσεις τους σε τουρκικό έδαφος.

Και η Ελλάδα στη λίστα των επιθέσεων
Η Europol έχει ενημερώσει επίσης τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και σε μουσουλμάνους που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή. Ο μεγάλος φόβος των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών είναι ορισμένοι φανατικοί ισλαμιστές να προχωρήσουν σε εκδικητικές αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, με τον κίνδυνο να αυξάνεται δραματικά αν υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή από ευρωπαϊκά κράτη εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.
Μέσα στις χώρες που βρίσκονται στην επικίνδυνη λίστα για επιθέσεις, είναι και η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε θετικά στη «δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας κρατών», που θα συντονίζει τις αντιδράσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο του Κάρντιφ, έχουν δηλώσει την ετοιμότητα συμμετοχής τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Δανία, η Τουρκία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται η «πολιτική υποστήριξη» της Αθήνας στη συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία ταυτόχρονα με την «αλληλεγγύη» της προς την Ιρακινή κυβέρνηση, τους χριστιανούς, τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, «που υπέστησαν τα πάνδεινα από την πρωτόγονη και βάρβαρη δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, μιάς ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης, που πρέπει να εξαλειφθεί».

Πηγή εφημ. «Το Καρφί»

Σχόλιο ιστολογίου: Σαν απόδειξη όλων των ανωτέρω, κι ενώ μέχρι στιγμής έχουν επίσημα καταγραφεί δεκάδες θάνατοι ευρωπαίων τζιχαντιστών, στα χέρια των Κούρδων Πεσμεργκά έπεσαν 3 Ευρωπαίοι τζιχαντιστές.
Πρόκειται για έναν υπήκοο Γαλλίας και δύο Βέλγους.
Οι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στις μάχες που διεξάγονται με επίκεντρο το Κομπάνε.
Στην ίδια μάχη έπεσε νεκρός και ο διοικητής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Ομάρ αλ Σισάνι.
Την είδηση και την φωτογραφία την μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο Anha, και όπως όλοι εκτιμούν μετά την σύλληψή τους οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών θα μπορέσουν να εντοπίσουν και νέα δίκτυα τζιχαντιστών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

  

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]