Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η Τουρκία υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του ISIS

Μετάφραση – Απόδοση: «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»

Σύμφωνα με το άρθρο του David Fillps που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNBC, εξέχοντες πολιτικοί και μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου( της αντιπολίτευσης), δήλωσαν αρκετά για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Τούρκων που συμμετέχουν στις οργανώσεις τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS).

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στο κίνημα αυτό, παίζει η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση «Κοινωνία των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», περισσότερο γνωστή με το όνομα IHH. Η ΜΚΟ IHH ιδρύθηκε το 2010, και έγινε περισσότερο γνωστή στην κοινή γνώμη με την αποστολή του πλοίου Mavi Marmara στο Ισραήλ. Ο Μπιλάλ Ερντογάν γιος του προέδρου Ερντογάν, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης. Ο ίδιος έχει επηρεάσει τους γονείς του, για να αντλήσει τα ανάλογα οικονομικά κεφάλαια για την οργάνωση, σύμφωνα με πληροφορίες μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

O Cengiz Chandar, ένας από τους πιο διάσημους Τούρκους δημοσιογράφους, έγραψε πρόσφατα ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), έχει παίξει τον ρόλο της «μαίας» για να γεννηθεί το σουνιτικό ένοπλο κίνημα στη Συρία στις αρχές του 2012, παρέχοντας αφειδώς στελέχη τζιχαντιστές, όπλα καθώς και εφοδιαστική βάση.

Η έδρα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο Gazientep στην τουρκική επικράτεια. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρέχουν τα απαραίτητα, και η Τουρκία την συντονισμένη μεταφορά των τζιχαντιστών, όπλα και χρήματα προς τον ISIS, την Dzhabhat ένα-Nusra και το Ισλαμικό Μέτωπο.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2010, η τουρκική ΜΚΟ IHH λειτουργεί με έναν προϋπολογισμό περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Η οργάνωση αυτή συνεργάζεται με την "Μουσουλμανική Αδελφότητα" σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη γνωστή προμήθεια όπλων στα «αδέλφια» στην Συρία, καταγράφηκε το Σεπτέμβριο 2011, με πλοίο που συνελήφθη γεμάτο με οπλισμό αγκυροβολημένο στο συριακό λιμάνι από της IHH.

Οι κύριοι χορηγοί του Ερντογάν «πιέζονται» συνεχώς να κάνουν μεγάλες δωρεές. Εκείνοι που δεν κάνουν δωρεές, παύουν να είναι το «φαβορί» και έτσι χάνουν παχυλά κρατικά συμβόλαια στην χώρα. Η οργάνωση ΙΗΗ λαμβάνει επίσης χρήματα και από ξένους «ευεργέτες». Ένας από αυτούς είναι ο Γιασίν αλ-Καντί, ένας πλούσιος Σαουδάραβας που συνδέεται άμεσα με την Αλ-Κάιντα. Η ΙΗΗ αποτελεί επίσης τμήμα της Σαουδαραβικής οργάνωσης "Ένωση του Αλλάχ," που τελεί υπο την προεδρία του Σείχη Al-Qaradawi.

Ο Abdul Majid al-Zindani, εμφανίζεται επίσης στην αμερικανική λίστα των παγκόσμιων τρομοκρατών από το 2004. Επίσης από το 2010, έχει απαγορευθεί η δράση της οργάνωσης ΙΗΗ στην Γερμανία, λόγω διασύνδεσης της με την διεθνή τρομοκρατία. Η οργάνωση «Ένωση του Αλλάχ» αναφέρεται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο Ισραήλ, η ΙΗΗ έχει απαγορευθεί από το 2008, για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της Χαμάς.

Ο Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τις τουρκικές συμμαχίες στη Μέση Ανατολή με την «Μουσουλμανική Αδελφότητα». Εργαλείο σε αυτή την περίπτωση ήταν η οργάνωση ΙΗΗ. Η Δύση «βλέπει» την Τουρκία ως μια χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία εμφανίζεται ως μια δυτική χώρα. Το φλερτ με την οργάνωση «το κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIS) είναι μακροχρόνιο από τον Ερντογάν ικανοποιώντας τις «ανόητες επιθυμίες του». Οι Τούρκοι νόμισαν ότι θα είναι σε θέση να ελέγξουν το ISIS. αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο λάθος.

Αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής, ήταν η διπλή επίθεση στην επαρχία Χατάι στο χωριό Reyhanli, τον Μάιο του 2013, όπου σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, και τραυματίστηκαν 146. Τούρκοι κατηγορούνται για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων εντός του συριακού εδάφους από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στον στρατό του ISIS.

Μετά το Reyhanli οι Τούρκοι άρχισαν να δείχνουν σημάδια κόπωσης που οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν εμπλακεί στον ατέρμονο και σκληρό πόλεμο της Συρίας.

Η στέγαση 800 χιλιάδων Σύρων προσφύγων από την Συρία, και τα συναφή έξοδα των 1500 εκατομμύρια δολαρίων, τους εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν την υποστήριξη στην συριακή εξέγερση. Διότι όπως πάντα γίνεται, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]