Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μήνυμα του Βερολίνου

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Το μήνυμα της τετραμερούς από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκαν χθες οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, ήταν η ενεργοποίηση της Ευρώπης για να βρεθεί συμβιβαστική λύση στη σύγκρουση όχι μόνο στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και μια συνολική εξομάλυνση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου.

Πρόκειται για μια σαφέστατη δήλωση -με αποδέκτη κυρίως τις ΗΠΑ και δευτερευόντως το Κίεβο- ότι η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να υποστεί αντίποινα υψηλού κόστους έγινε για να πυροδοτηθεί διπλωματική κινητικότητα με στόχο τον συμβιβασμό και όχι για να παγιωθεί μια νέα μακράς διαρκείας ψυχροπολεμική αντιπαράθεση στη Γηραιά Ηπειρο.
Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες μια ad hoc συνεργασία χωρών-μελών της ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει μια συνολική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας το κόστος της οποίας θα καταβάλει κατά το μεγαλύτερο μέρος η ΕΕ. Τότε οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας βρήκαν συμβιβαστική φόρμουλα με τον Γιανουκόβιτς, αλλά προφανώς η Ουάσιγκτον ήθελε σαφή αντιρωσική ανατροπή.
Σήμερα Γαλλία και Γερμανία κινήθηκαν εξωθεσμικά, προφανώς για να αποφύγουν βραχυκύκλωμα της αναζήτησης συμβιβασμού από χώρες όπως η Βρετανία και η Πολωνία. Προφανώς υπολογίζουν σε πλειοψηφική στήριξη των χωρών-μελών, καθώς από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία έως την Ιταλία και την Ελλάδα το κόστος των κυρώσεων είναι βαρύτατο.
Επιπλέον στο Βερολίνο και το Παρίσι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Ρωσίας, καθώς στις αρχές του χειμώνα αν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με τη Μόσχα η Ουκρανία θα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα.

Τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ;
Η ΕΕ σύρθηκε στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από την Ουάσιγκτον ένα εξάμηνο μετά την έναρξη των συγκρούσεων, υπό την απειλή εξοντωτικών αμερικανικών προστίμων και στη σκιά της τραγωδίας της πτήσης ΜΗ17.
Μπορούν Βερολίνο και Παρίσι να εμποδίσουν την Ουάσιγκτον να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Μόσχα;
Μπορούν να επιβάλουν στο Κίεβο να συνυπολογίζονται τα ζωτικά συμφέροντά τους;
Ενα είναι βέβαιο, ότι λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις της ΕΕ δηλώνουν ότι επείγονται για τερματισμό της κρίσης.
Μια βαρύνουσα διαπίστωση που μειώνει εκ των πραγμάτων την εικόνα αρραγούς ενότητας της Δύσης που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σοβαρό άρθρο που κατονομάζει την κρίση στην Ουκρανία. Βέβαια οι Αμερικάνοι έχουν στείλει εκεί το καλύτερο δυνατόν υλικό που διαθέτουν ,για να την κρατήσουν όρθια χωρίς χρεοκοπία. Το υλικό τους είναι το περίφημο ΔΝΤ με επικεφαλής για την Ευρώπη κ. Τόμσεν . Δεν πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει την τεχνογνωσία για να αποτρέψει την χρεοκοπία, διότι το θέμα είναι πρώτιστα πολιτικό και μετά οικονομικό.Πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα ασκήσουν βέτο στην τοποθέτηση του κ. Τόμσεν ως εκπρόσωπο του ΔΝΤ ,επειδή είναι πλέον γνωστός για τις ( οικονομικές ) μεθόδους του ,που εφαρμόζει για την δήθεν σωτηρία μιάς χώρας από την χρεοκοπία, οι δε λύσεις του είναι συγκεκριμένες για να μη θίγονται τα συμφέροντα που υπηρετεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]