Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο παράγοντας χρόνος καταλύτης της σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία, καθοριστική σημασία έχει ο παράγων χρόνος. Οι ΗΠΑ επείγονται για γρήγορα αποτελέσματα, όχι μόνον ως προς την πλήρη καταστολή της ανταρσίας στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις του Κιέβου, αλλά και ως προς την εξομάλυνση της κατάστασης ώστε η χώρα να είναι βιώσιμη και έτσι να μην τεθεί σε δοκιμασία η ενότητα του ΝΑΤΟ, λόγω του κόστους των κυρώσεων και των ρωσικών αντιποίνων για την ΕΕ. Η ωραία αυτή εικόνα είναι μάλλον ευχή, παρά ρεαλιστική προσδοκία.

Ο Πούτιν από τη μεριά του δεν θέλει να προβεί σε επιθετικές κινήσεις που θα νομιμοποιούσαν τις ΗΠΑ να ζητήσουν από την ΕΕ κλιμάκωση των κυρώσεων και γνωρίζει πολύ καλά ότι η πτώση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι ζήτημα λίγων βδομάδων. Εχει αντίθετα κάθε λόγο να περιμένει τον χειμώνα, οπότε η Ουκρανία θα είναι στο ενεργειακό έλεος της Μόσχας και έχει επίσης κάθε λόγο να πιστεύει ότι μια ΕΕ σε δεινή θέση, λόγω του κόστους των αντιποίνων της Μόσχας, δεν θα έχει ούτε τη θέληση, ούτε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με δεκάδες δισ. ευρώ τη διάσωση της Ουκρανίας. Επιπλέον είναι σαφές ότι όταν στα τέλη Νοεμβρίου θα κλείνει ένας χρόνος από τη μοιραία απόφαση των «28» στο Βίλνιους της Λιθουανίας να θέσουν στην Ουκρανία το δίλημμα ΕΕ ή Ρωσία, η καθημερινότητα του Ουκρανού πολίτη, το βιοτικό του επίπεδο, θα έχει επιδεινωθεί δραματικά και ο μύθος ενός πακτωλού ευρωπαϊκών εισροών που θα άλλαζε τη ζωή του θα έχει διαλυθεί οριστικά.

Ετσι για την αμερικανική πλευρά ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σύντομα, αν όχι εδώ και τώρα: ο Ποροσένκο νικητής και η Μόσχα αναγκασμένη να αποδεχθεί εξομάλυνση των σχέσεων με το Κίεβο, με παρηγοριά την Κριμαία. Ή σε αντίθετη περίπτωση να συρθεί η Μόσχα σε μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκής στη στήριξη των εξεγερθέντων στις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής που δίνουν, έτσι ώστε η επιβολή των κυρώσεων και η αντιρωσική συσπείρωση να μην περιοριστούν στην ΕΕ, αλλά να περιλάβει και χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού αλλά και δυνάμεις εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Τουρκία.

Πριν από έναν αιώνα οι μεγάλες δυνάμεις υπόσχονταν έναν ολιγόμηνο πόλεμο. Σήμερα οι ΗΠΑ μάς διαβεβαιώνουν για ένα σύντομο fast truck Ψυχρό Πόλεμο.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]