Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γεωπολιτική μηχανική συσσωρεύει συμφορές

Από όπου πέρασαν οι ΗΠΑ, επιδιδόμενες στη γεωπολιτική μηχανική, ακολουθούν το χάος και η αιματοχυσία


Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες

Τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη γη τις τελευταίες ημέρες πολλοί νομίζουν πως δεν έχουν καμία λογική και πως απλά έχει χαθεί ο έλεγχος από τα υπερεθνικά κέντρα εξουσίας.
Είναι έτσι;
Σαφώς και όχι. Και ας φαίνεται παράξενο, την ώρα που κάποιοι που λες και ήρθαν κατευθείαν από την κόλαση και δολοφονούν κάθε μη σουνίτη μουσουλμάνο που συναντούν στο δρόμο τους, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Νιγηρία αλλά και αλλού, η Δύση να τα βάζει με τη Ρωσία που θα μπορούσε κάλλιστα να συνδράμει σε κάθε προσπάθεια για την ανάσχεση του ριζοσπαστικού Ισλάμ (κάτι που ήδη έκανε στην Τσετσενία).

Τι προηγήθηκε των σημερινών γεγονότων;
Ένα πλήθος «πορτοκαλί» επαναστάσεων σε πολλές χώρες στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή. Ακολούθησε η Ουκρανία. Κάποιοι προσπαθούν να καταργήσουν κυρίαρχα κράτη, στο πλαίσιο της απόπειράς τους να στήσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση και λένε πως μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις και θα επικρατήσει η ειρήνη.
Όμως, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας αυτό που λέει ο Τζον Γκρέι στο βιβλίο του για τη νεωτερικότητα: «Ο ολοκληρωτισμός ακολουθεί κάθε φορά που με συνέπεια επιδιώκεται ο στόχος ενός κόσμου χωρίς συγκρούσεις ή εξουσία».
Ο βρετανός επιστήμονας επισημαίνει με νόημα και ότι «Η ευρωπαϊκή προσπάθεια να κινηθούμε πέρα από το εθνικό κράτος είναι μία προσπάθεια να κινηθούμε πέρα από τη δημοκρατία».

Η γεωπολιτική μηχανική στην οποία επιδίδονται οι ΗΠΑ, μόνο συμφορές έχει συσσωρεύσει μέχρι τώρα. Από όπου πέρασαν όσοι επιδίδονται στην προαναφερθείσα τακτική, ακολουθούν το χάος και η αιματοχυσία.
Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία… Μόνο η Αίγυπτος τη γλίτωσε, αλλά η τοπική στρατιωτική ελίτ που ανέλαβε τα ηνία γύρισε την πλάτη της στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός της άρνησης του νέου Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι να μεταβεί στις ΗΠΑ λέει πολλά (που να ξεχάσει ο άνθρωπος τη στήριξη των αμερικανών στη Μουσουλμανική Αδελφότητα…).

Αυτό που συμβαίνει γύρω μας είναι εξωφρενικό. Η αντίληψη των αμερικανών όπως την αποτυπώνει ο Γκρέι, ότι δηλαδή «Οι πολιτισμικές διαφορές είναι επιφανειακές εκδηλώσεις οικονομικών δυνάμεων που θα εξαφανιστούν ή διαφορετικά θα συρρικνωθούν και θα γίνουν ασήμαντες με την πρόοδο της γνώσης και της τεχνολογίας» είναι καταφανέστατα λανθασμένη.

Για πόσο θα την πληρώνει ακόμα η ανθρωπότητα;

Πηγή εφημ. «Αξία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]