Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ακυρώνει την κατασκευή του υπερ-μαχητικού αεροσκάφους

Η Τουρκική υπογραμματεία αμυντικής βιομηχανίας (SSM) θέτει υπό αμφισβήτηση το σχέδιο για το νέο μαχητικό αεροσκάφος TF-X

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει το έργο του σχεδιασμού του νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενεάς TF-X. Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με το έγκυρο αμυντικό πόρταλ Jane’s, η περαιτέρω ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους μπορεί να διακοπεί λόγω της σκληρής στάσης της υπογραμματείας αμυντικής βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το όλο σχέδιο της SSM για το μαχητικό TF-X θεωρείται υπερκοστολογημένο. Συγκεκριμένα η έκθεση σκοπιμότητας κατέδειξε σαφέστατα ότι το κόστος ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να αντισταθμιστεί από το βάρος των εξαγωγών. Σύμφωνα με το γραφείο εκπροσώπησης και τον δόκτωρ Ismail Demir, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο Jane’s, στην Τουρκία είναι πλέον πιο σημαντικό στο να αναπτυχθούν περεταίρω οι τεχνικές δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας (και πιθανόν όχι το σχέδιο για το αεροσκάφος TF-X). «Το πρόγραμμα δεν έχει αναβληθεί ή αναδιαρθρωθεί, αλλά μπορεί και να συμβεί,» δήλωσε ανώνυμα, ανώτερος αξιωματούχος στον τουρκικό τύπο.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι εκπρόσωποι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και της εταιρείας TAI, προσπάθησαν επανειλημμένα να πείσουν τους αξιωματούχους, για την σκοπιμότητα του σχεδίου του νέου αεροσκάφους TF-X, αλλά μέχρι στιγμής, χωρίς επιτυχία. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατασκευάζονταν ένα πολλά υποσχόμενο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενεάς, προς τιμή της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.

Η ανάπτυξη του τουρκικής κατασκευής και σχεδίασης αεροσκάφους ξεκίνησε το 2010. Το καλοκαίρι του 2013, το έργο προσέλκυσε την συμμετοχή της σουηδικής εταιρείας Saab. Συνολικά, το πρόγραμμα TF-X «προσέλκυσε» έως τώρα μόνο 31 με 33.000.000.000, δολάρια, για την κατασκευή των πρώτων οκτώ πρωτότυπων, τα οποία όμως θα κόστιζαν έως και δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Με την έναρξη της μαζικής παραγωγής από την Τουρκία, σχεδιάζονταν η εξαγωγή, μέχρι 200 προηγμένων μαχητικών TF-X, με τιμή ανά μονάδα τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η διάρκεια ζωής του αεροσκάφους έχει σχεδιαστεί έως το 2060.

Τον Μάιο 2014, η Τουρκία παρήγγειλε τα πρώτα δύο μαχητικά F-35A Block 3F, λόγω συμμετοχής της στο πρόγραμμα κατασκευής του F-35, έχοντας δαπανήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1,0 δισεκατομμύριο δολάρια, με προοπτική να αποκτήσει 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Καθώς διαφαίνεται λοιπόν μετά με την «μη απόφαση» ακόμη για το αντιπυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς, τώρα προστίθεται και το σήριαλ του TF-X. Όπως και να έχει όμως, η απόφαση για την συνέχιση του έργου θα είναι καθαρά πολιτική.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]