Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας σκληρός στο τιμόνι της Τουρκίας

Στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του Ερντογάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενισχύει το όραμά του για μία «μεγάλη» Τουρκία
Ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν στους δύσκολους μήνες της πρόσφατης κρίσης με τις ταραχές στο πάρκο Γκεζί και τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των παράνομων χρηματοδοτήσεων

Γράφει η Μάρω Λεονάρδου

Η αναμενόμενη εκλογή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Μητέρας Πατρίδας στην Τουρκία και στην πρωθυπουργία, έρχεται να επιβεβαιώσει τα μακρόπνοα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για παραμονή στην εξουσία έως το 2019 τουλάχιστον.
Στο πρόσωπο του Νταβούτογλου, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και στενός σύμβουλος του Ερντογάν την τελευταία πενταετία, συσπειρώνονται τα νεότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και οι βετεράνοι πολιτικοί του. Γι αυτό και ο διορισμός του στην πρωθυπουργία θεωρείται καθοριστικός για μία επιτυχημένη πορεία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία. Ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν στους δύσκολους μήνες της πρόσφατης κρίσης με τις ταραχές στο πάρκο Γκεζί και τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των παράνομων χρηματοδοτήσεων, ενώ στις προτεραιότητές του ως πρωθυπουργού αναμένεται ότι θα είναι ο σκληρός αγώνας εναντίον των υποστηρικτών του σεΐχη Γκιουλέν, που έχουν διεισδύσει και ελέγχουν αρκετές δομές του τουρκικού κράτους.

Πενήντα πέντε ετών, ακαδημαϊκός, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Α. Νταβούτογλου μιλά –εκτός από αγγλικά- αραβικά και γερμανικά και θεωρείται ο εμπνευστής της στροφής προς την Ανατολή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, συχνά προκαλώντας εντάσεις ακόμη και με τις ΗΠΑ.
Δεινός διπλωμάτης, με πολλά επικοινωνιακά χαρίσματα, ο Α. Νταβούτογλου, αφού ευχαρίστησε τον Τ. Ερντογάν και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας για την τιμή –όπως είπε- που του έκαναν, δεσμεύθηκε να συνεχίσει το έργο ανόρθωσης της Τουρκίας που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια, λέγοντας πως η ενότητα θα είναι το βασικό του μέλημα.
Η εκλογή του θα επικυρωθεί και τυπικά στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) στις 27 Αυγούστου. Μία ημέρα μετά, ο Τ. Ερντογάν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και στις 29 Αυγούστου θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου.

Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τηλεφωνικά το νέο πρωθυπουργό, ο απερχόμενος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Χωρίς να κρύψει την πικρία του που δεν επελέγη ο ίδιος γι αυτή την θέση μετά τις δημόσιες διαφωνίες του με τον Τ. Ερντογάν, ο Α. Γκιουλ θύμισε στους δημοσιογράφους πως ήταν εκείνος που πρώτος έβαλε το νέο πρωθυπουργό στην πολιτική, διορίζοντάς τον πρέσβη το 2003.

Επιθετικός και «ανατολίτης»
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνει μαριονέτα του, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι αυτός που επηρεάζει τον τούρκο Πρόεδρο στις αποφάσεις του. Άλλωστε, μοιράζονται τις ίδιες αλαζονικές φιλοδοξίες για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σύγχρονους όρους.
Όσον αφορά την Ελλάδα και το Κυπριακό, ο Α. Νταβούτογλου ως υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει κατά καιρούς αρκετά σκληρές και επιθετικές δηλώσεις.
Το δόγμα του για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες, αφού -.όπως πιστεύει- Βαλκάνια και Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν τμήματα της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πιθανότατα να μην βοηθήσει και τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Προς το παρόν, όμως, οι προτεραιότητές του στρέφονται ανατολικά.

Πηγή RealNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]