Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουκρανία: «Καμπανάκι» προς τη Μόσχα από ΗΠΑ - ΕΕ

Διαψεύδει η Μόσχα την ύπαρξη στρατιωτών στην οχηματοπομπή που πέρασε τα ουκρανικά σύνορα. «Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν φαντάσματα», δηλώνει ρώσος στρατηγός. Προειδοποιούν τη Μόσχα για κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

Διαψεύδει η Μόσχα την καταστροφή τεθωρακισμένων από την Ουκρανία και εγγυάται ότι δεν υπάρχουν στρατιώτες στην οχηματοπομπή που βρίσκεται στα σύνορα, τη στιγμή που ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑΤΟ προειδοποιούν τη Ρωσία για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι ουδείς Ρώσος στρατιώτης επιβαίνει στην οχηματοπομπή η οποία εστάλη από τη Μόσχα για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Πεντάγωνο.
Ο Σόιγκου «εγγυήθηκε ότι δεν επιβαίνει ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στα οχήματα της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής και ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία», ανέφερε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας πως ο Χέιγκελ ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομλίας που είχαν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία είχε καταστρέψει οχήματα μιας ρωσικής φάλαγγας που βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην Ουκρανία, χωρίς την άδεια του Κιέβου είναι απαράδεκτη.

«Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας παρόπλισαν οχήματα σε ένα ρωσικό στρατιωτικό κονβόι στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Κέιτλιν Χέιντεν σε σχετική της ανακοίνωση
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να στείλει οχήματα, προσωπικό ή φορτίο κάθε είδους στην Ουκρανία, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα και χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Ουκρανίας» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου.

Η ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την πολιορκημένη πόλη Λουγκάνσκ παραμένει ακινητοποιημένη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει κάνει σαφές ότι θα αρχίσει την επιθεώρηση των σχεδόν 280 φορτηγών και του φορτίου τους από τελωνειακούς υπαλλήλους μόνον αφού λάβει μια λεπτομερή απογραφή του από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), την οργάνωση που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διανομή της βοήθειας.

Όμως η ΔΕΕΣ απαντά ότι η Ρωσία πρέπει να δώσει την απογραφή αυτή και ότι η διανομή της βοήθειας θα αρχίσει μόνον αφού η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνήσουν στις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης της εισόδου του φορτίου στην ουκρανική επικράτεια.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία έχει πλέον επιτευχθεί και διαβεβαίωσε ότι η αποστολή με τη βοήθεια θα προχωρήσει. Ο Νιινίστε έκανε αυτή την δήλωση έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το γραφείο του Φινλανδού προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Νιινίστε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο σήμερα Σάββατο.

Το Κρεμλίνο εξάλλου ανακοίνωσε ότι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων Πούτιν και Ποροσένκο, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ και ο Μπόρις Λόζκιν, συναντήθηκαν επίσης στο Σότσι χθες.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θα γίνει μια τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Βερολίνο την Κυριακή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «τερματίσει την ροή στρατιωτικού υλικού, στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων, που περνά τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

«Για να ευνοηθεί η κήρυξη μιας εκεχειρίας, η οποία πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, η καγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες της Μέρκελ.

Μόσχα: Η Ουκρανία «κατέστρεψε φαντάσματα»

Η Μόσχα, δια του υπουργείου Άμυνας, διέψευσε ότι φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας, μετά τις ανακοινώσεις του Κιέβου σύμφωνα με τις οποίες το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ρωσικά τεθωρακισμένα εντός της ουκρανικής επικράτειας.

«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα η οποία να πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τον στρατηγό Ιγκόρ Κονατσένκοφ, επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορείο ειδήσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν φαντάσματα», πρόσθεσε ειρωνικά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε εχθές στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε μέρος μιας ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας που είχε εισέλθει, σύμφωνα με το Κίεβο, στο ουκρανικό έδαφος.

Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος. «Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.
Ο στρατηγός Κονατσένκοφ επέκρινε τους δυτικούς αξιωματούχους οι οποίο διατύπωσαν κατηγορίες βασισμένες, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «αποκυήματα φαντασίας» δημοσιογράφων.

Επίσης επέκρινε τις «συζητήσεις ορισμένες εκ των οποίων δημοσιεύονται τις τελευταίες στο Twitter» περί υποτιθέμενων εισβολών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ κατήγγειλε τη «μαζική σφαγή φιλειρηνικών πολιτών που εκτυλίσσεται στο κέντρο της Ευρώπης», αναφερόμενος «στο σφυροκόπημα πόλεων» από το ουκρανικό πυροβολικό.

Ο στρατηγός Κονατσένκοφ αναφερόταν στους αμάχους οι οποίοι σκοτώθηκαν στις μάχες που συνεχίζονται ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες καθώς εντείνεται η πολιορκία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο προπυργίων των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις από ΝΑΤΟ, Ε.Ε. 

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε εχθές το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία. Εάν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, ακόμα και αν καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα ότι κλιμακώνει τη διαμάχη, παρά τις διακηρύξεις της περί του αντιθέτου. «Τη νύχτα που μας πέρασε είδαμε μία ρωσική έφοδο (incursion), ένα πέρασμα των συνόρων» δήλωσε ο Ράσμουσεν έπειτα από συνάντηση με τον Δανό υπουργό Αμυνας, αποφεύγοντας προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή (invasion). «Αυτό απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μία συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Είναι μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχούς εμπλοκής της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι «ζητούν εντόνως» από τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως κάθε μορφής εχθρικές ενέργειες» στα σύνορά της με την Ουκρανία. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με τις κρίσεις στο Ιράκ και στην Ουκρανία, κάλεσε ακόμη τη Ρωσία να «αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του.

Η ΕΕ θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται επίσης. Στην ανακοίνωσή τους, οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σημειώνουν πως «ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδεινούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία και τις συνέπειές της στον άμαχο πληθυσμό» από «ανθρωπιστικής» πλευράς.

«Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού, θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, «υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου», προσέθεσαν οι ΥΠΕΞ των 28.

Συμφωνία για την είσοδο της οχηματοπομπής

Σε συμφωνία για την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας ήρθαν το Κίεβο και η Μόσχα.
Αυτό ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Με τη συμφωνία αυτή δίνεται ένα τέλος στο σίριαλ των αντεγκλήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και στον πόλεμο δηλώσεων πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων.


Πηγή Euro2day

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]