Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εισαγγελικές αρχές εντείνουν τις έρευνες για υποκλοπές εις βάρος του Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν (στο κέντρο), συνοδευόμενος από την προσωπική φρουρά ασφαλείας του, χαιρετά ομάδα οπαδών του. Κάποιοι από τους άνδρες ασφαλείας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους λόγω κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν για υποκλοπές εις βάρος του πρωθυπουργού.

9 Ioυνίου 2014
Του Mesut Hasan Benli

Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει εντοπίσει τέσσερεις δημόσιους υπαλλήλους ως «πιθανούς ύποπτους» για τις παράνομες υποκλοπές εις βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρωθυπουργικό γραφείο και στην οικία του.

Εν συνεχεία, η Υπηρεσία παρέδωσε τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών και τους «κοριούς» που βρέθηκαν στο γραφείο του Ερντογάν στην Εισαγγελία της Άγκυρας. Δεδομένων των στοιχείων αυτών, ο εισαγγελέας Τσετίν Ντουράκ έχει εντείνει τις έρευνές του γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών.

Δεν έχει κινηθεί καμία νομική διαδικασία εναντίον των υπαλλήλων, αφού ο εισαγγελέας δεν θεώρησε το υπηρεσιακό σημείωμα το οποίο είχε υποβάλει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας (ΜΙΤ) ως ενοχοποιητικό στοιχείο, αλλά δόθηκε εντολή στις αστυνομικές αρχές να συνεχίσουν τις έρευνές τους όσον αφορά τους εν λόγω πολίτες. Επιπλέον, η Επιτροπή Επιθεώρησης του Πρωθυπουργού ανέκρινε τους τέσσερεις ύποπτους, αλλά και οι τέσσερεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.

Ο Ερντογάν δήλωσε δημόσια, στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, ότι είχαν εντοπιστεί συσκευές υποκλοπών στο πρωθυπουργικό γραφείο και στην οικία του, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες των δραστών ως «απροκάλυπτη κατασκοπεία». Εισαγγελέας στην Άγκυρα, ο οποίος ερευνά υποθέσεις τρομοκρατίας που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες παράνομης κατασκοπείας, ξεκίνησε αμέσως έρευνα, στην οποία η ίδια η ΜΙΤ ανέλαβε τους τομείς που σχετίζονταν με τεχνικές λεπτομέρειες και δραστηριότητες παράνομων παρακολουθήσεων.        

Ο Ερντογάν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης κατηγόρησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες συνδέονταν με τον πρώην «σύμμαχο» του Ερντογάν και θεωρητικό του Ισλάμ Φετουλάχ Γκιουλέν, για τις υποκλοπές, και μάλιστα δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες αυτές υπέκλεπταν ακόμη και συνομιλίες του Τούρκου προέδρου, του προέδρου του κοινοβουλίου και του επικεφαλής της ομάδας των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, προκειμένου να τους εκβιάζουν.     

Μετά την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων τα οποία εκδίκαζαν υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατικές ενέργειες, την υπόθεση ανέλαβε άλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για υποθέσεις που αφορούν αδικήματα εναντίον της συνταγματικής αρχής. Αρκετοί από τους άνδρες που εργάζονται στην φρουρά ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς και άλλοι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασφαλείας, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν πρόσβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν ήδη καταθέσει στον ανακριτή.

Ο Τσετίν έχει εντείνει τις έρευνες και πρόσφατα κάλεσε την ΜΙΤ να του προσκομίσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τις υποκλοπές. Οι συσκευές αυτές, των οποίων οι σειριακοί αριθμοί έχουν ήδη σβηστεί, αποστάλθηκαν στον εισαγγελέα τον προηγούμενο μήνα και σήμερα τελούν υπό την προστασία της υπηρεσίας περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων του ειδικού δικαστηρίου.

Πριν παραδώσει τους «κοριούς» στον εισαγγελέα, η ΜΙΤ ζήτησε να γίνει ενδελεχής τεχνική ανάλυση στις συσκευές αυτές από το Συμβούλιο Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών της Τουρκίας (TÜBİTAK) και επισύναψε την έκθεση που είχε επιμεληθεί ο επιστημονικός επιθεωρητής στο αρχείο το οποίο παρέδωσε στον εισαγγελέα. Αφού χαρακτήρισε την έκθεση ικανοποιητική, ο εισαγγελέας δεν θεώρησε απαραίτητο να ζητήσει επανάληψη της διαδικασίας των τεχνικών ερευνών.     


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]