Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καλώς ήλθατε στο Τζιχαντιστάν

alkainta
Η προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε επηρεάζει ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και ειδικά τις περιοχές όπου δρουν άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα – από το Αφγανιστάν μέχρι τις χώρες του Μάγρεμπ και της υποσαχάριας Αφρικής
Του Σάκη Μαλαβάκη  
Ενα νέο κράτος φαίνεται να σχηματίζεται στον αραβικό κόσμο: το Τζιχαντιστάν. Μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) επέφεραν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι, καταλαμβάνοντας την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, και τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, τα μεγαλύτερα της χώρας. Συνεχίζοντας την επέλασή της στις βόρειες επαρχίες του Ιράκ, η τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του κύριου στόχου της, τη δημιουργία ενός σουνιτικού χαλιφάτου μεταξύ Συρίας και Ιράκ. Σε ανακοίνωσή τους στο twitter, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ προσδιόρισαν ότι η κατάληψη της Μοσούλης, πρωτεύουσας της περιφέρειας Νινευί, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο «την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής και την κάθαρσή της από τους αποστάτες». Οσον αφορά τους αμάχους, μόνο από τη Μοσούλη έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν μέχρι τώρα περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.
80 ΟΜΗΡΟΙ
Η κρίση όμως δεν περιορίζεται στα σύνορα του Ιράκ καθώς οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ αιχμαλώτισαν και κρατούν ομήρους και 80 τούρκους πολίτες, μεταξύ των οποίων οδηγοί φορτηγών, άνδρες των ειδικών δυνάμεων, διπλωματικοί αξιωματούχοι, ακόμη και μικρά παιδιά. Επειτα από σχετικό αίτημα της Τουρκίας, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του ΝΑΤΟ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους τούρκους ομήρους.
Υπεύθυνος για την επέλαση του ΙΚΙΛ είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, σύμφωνα με δηλώσεις ισλαμιστών μαχητών, του κινήματος της παγκόσμιας Τζιχάντ. Εχοντας υπό τον έλεγχό του περιοχές της Ανατολικής Συρίας και του Δυτικού Ιράκ, ο Μπαγκντάντι εμφανίζεται ως ο μοναδικός από τους ηγέτες των οργανώσεων που αναδύθηκαν από τους κόλπους της Αλ Κάιντα που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ιδρύοντας ισλαμιστικό κράτος.  Ο Μπαγκντάντι ξεκίνησε την τρομοκρατική του δράση ως μαχητής πυρήνων της Αλ Κάιντα. Το 2010 τέθηκε επικεφαλής του ΙΚΙΛ ενώ η φήμη του εξαπλώθηκε και πέρα από τα σύνορα του Ιράκ την επόμενη χρονιά, όταν ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος και ο Μπαγκντάντι επέλεξε να στείλει στη Συρία έναν από τους βοηθούς του, τον Αμπού Μοχαμάντ αλ Γκολάνι. Εκεί ο Γκολάνι ίδρυσε το Μέτωπο Αλ Νούσρα, οργάνωση επίσης προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, που σύντομα ξεχώρισε ως η πιο ισχυρή από τις δυνάμεις που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Στη συνέχεια όμως, εξαιτίας της δύναμης που απέκτησε, ο Γκολάνι αρνήθηκε να θέσει τις δυνάμεις του υπό τον έλεγχο του Μπαγκντάνι, με αποτέλεσμα ο ηγέτης του ΙΚΙΛ να κηρύξει τον πόλεμο στον πρώην σύντροφό του. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ΙΚΙΛ από τον σκληρό πυρήνα της Αλ Κάιντα καθώς και την επιδείνωση της σχέσης του Μπαγκντάντι με τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, τον αποδυναμωμένο ηγέτη της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ομως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους τζιχαντιστές καθώς ο Μπαγκντάντι ήταν ο μοναδικός από τους ηγέτες των προσκείμενων στην Αλ Κάιντα οργανώσεων ο οποίος δεν δήλωσε αφοσίωση στον Ζαουάχρι μετά τη δολοφονία του Λάντεν. Και ο λόγος που δεν το έκανε είναι γιατί «ο Σεΐχης Οσάμα τού είχε αναθέσει, πριν δολοφονηθεί, την ίδρυση του κράτους», όπως ανέφερε ένας μαχητής του ΙΚΙΛ - σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται ο Αλ Ζαουάχρι.

Ανοδος της τιμής του πετρελαίου
Η κατάληψη των διυλιστηρίων του Μπαϊτζί από τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι. Πάντως ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι διαβεβαίωσε οι εξαγωγές της χώρας του θα συνεχιστούν κανονικά.
Χάος στο Ιράκ: Σε «προέλαση στη Βαγδάτη» καλεί τους μαχητές του ηγέτης των Τζιχαντιστών
Οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που ξεκίνησαν αστραπιαίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη.
Αυτό φαίνεται να ζητά ο εκπρόσωπος των σουνιτών ανταρτών από τους μαχητές του, σύμφωνα με όσα κατέγραψε το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων. Σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι ακούγεται να λέει «στους στρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη» και επικρίνει τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για «ανικανότητα».

Μπαν Κι-μουν: Να επέμβει η διεθνής κοινότητα
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ, που αντιμετωπίζει τις αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. (18.30 ώρα Ελλάδας). Σε αυτή θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πρόκληση από την άποψη της ασφάλειας» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι- μουν.

Αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, παρακλάδι της αλ Κάιντα, και σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να ζητήσει την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή Τα Νέα

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]