Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και επίσημα η Τουρκία χώρα που έχει άμεση σχέση με την τρομοκρατία

Σχέσεις με Αλ –Κάιντα, Ιράν, μαύρο χρήμα παγκοσμίως η Τουρκία και με την «Βούλα» από τον διεθνή οργανισμό για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Η Τουρκία, η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ στην «γκρίζα λίστα» της FATF 
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Αν και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παρέμεινε στην «γκρίζα λίστα » της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), υπεύθυνη για την θέσπιση διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης, της τρομοκρατίας (CFT), γεγονός που οφείλεται σε ανεπαρκή νομοθεσία και δυνατότητες στην τουρκική διοίκηση, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης, και δημοσιοποιεί η σημερινή τουρκική εφημερίδα todayszaman.com.

Η οργάνωση (FATF) εξέδωσε ανακοίνωση αργά την Παρασκευή, αναφέροντας ότι παρόλο που έχουν υπάρξει βελτιώσεις στην Τουρκία για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών, εξακολουθούν να υφίστανται τα ίδια δυσεπίλυτα προβλήματα για τις τουρκικές αρχές.

«Η Τουρκία συνέχισε να λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η FATF επικροτεί την πρόοδο της Τουρκίας σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τα πρότυπα της οργάνωσης για την ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης.

«Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα παραμένουν, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο της τουρκικής δικαιοσύνης, για τον εντοπισμό και το «πάγωμα περιουσιακών στοιχείων» των τρομοκρατών, σύμφωνα με ψηφίσματα του ΟΗΕ (Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) 1267 και 1373. Η FATF ενθαρρύνει την Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτές τις στρατηγικές ανεπάρκειες και να συνεχίσει τη διαδικασία της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της», συνεχίζει η ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης.

Η FATF, η οποία απαρτίζεται από 34 χώρες και δύο περιφερειακές οργανώσεις ως μέλη, διεξήγαγε σύνοδο στο Παρίσι στις 12 – 14 Φεβρουαρίου 2014, εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνόδου την Παρασκευή, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Οι χώρες που βρίσκονται στην «μαύρη λίστα», σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης, είναι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Η Τουρκία βρίσκεται στην «γκρίζα λίστα», λόγω « δικαιοδοσιών με ανεπαρκείς στρατηγικές AML / CFT (ξεπλύματος μαύρου χρήματος / καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας) ελλείψεις που δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο στην αντιμετώπιση των αστοχιών και ελλείψεων ή δεν έχουν δεσμευθεί στην εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης που υποδείχθηκε από την διεθνή οργάνωση FATF, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν την «γκρίζα λίστα» είναι Αλγερία, Εκουαδόρ, Αιθιοπία, Ινδονησία, Μιανμάρ, το Πακιστάν, Συρία και Υεμένη. Λόγω της προόδου τους σε ουσιαστικά ζητήματα αντιμετώπισης τέτοιου είδους, εξήλθαν από την γκρίζα λίστα της FATF, χώρες όπως η Κένυα και η Τανζανία.

Η FATF σε σχετική δήλωση της καθιστά σαφές ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Βεβαίως, η Άγκυρα δεν είναι η μόνη. Επίσης, στην γκρίζα λίστα βρίσκονται η Αλγερία, το Εκουαδόρ, η Αιθιοπία, η Μιανμάρ, το Πακιστάν, η Συρία και η Υεμένη.

«Η Τουρκία, όμως, είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον κατάλογο», δήλωσε ο Jonathan Schanzer, πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και αναλυτής των παράνομων μεθόδων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και μέλος του Ιδρύματος για την Άμυνα, σε μήνυμα του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Zaman, μετά την σχετική ανακοίνωση της FATF!

Ο Schanzer δήλωσε επίσης ότι «η απουσία της Τουρκίας από τη μαύρη λίστα ήταν τόσο προβλέψιμη όσο και ορθή. Η Τουρκία δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία που ανήκει το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο τα ανησυχητικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη σχέση της Άγκυρας με ιρανούς εμπόρους χρυσού, τους ηγέτες της Χαμάς, της αλ-Κάιντα στη Συρία καθώς και με πρόσωπα που ορίζονται στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων των ΗΠΑ».

Πριν από την σύνοδο της FATF, υπήρξαν αναφορές ότι η τουρκική λίρα είχε εξασθενήσει και τα αποθέματα μειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τεθεί από την FATF στην μαύρη λίστα μαζί με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, λόγω της διαφθοράς και της παράνομης χρηματοδότησης, πράγμα που αποτέλεσε ανυπόστατο ισχυρισμό, υπογραμμίζει η ΖΑΜΑΝ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ή διεθνής οργάνωση FATF ευρίσκεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος είναι ένας διεθνής οργανισμός που θέτει τα παγκόσμια πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και εργάζεται για να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση των χωρών στα πρότυπα αυτά. Υπό την ιδιότητα αυτή προσδιορίζει χώρες με ελλείψεις, που θέτουν σε κίνδυνο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σχόλιο: Και με την «βούλα» από τον διεθνή οργανισμό FATF, η Τουρκία παραμένει στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που πράττουν λίγα πράγματα, για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, σύμβουλοι της τουρκικής κυβερνήσεως έχουν κατηγορηθεί από τον τουρκικό τύπο (Χουριέτ) όπως ο Καντί για εμπλοκή τους με την Αλ Κάιντα, Χαμάς, Υπηρεσία πληροφοριών Τουρκίας, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αλβανία και Πακιστάν.
Επίσης όσο αφορά την Συρία, σύμφωνα με πλήθος πληροφοριών και βίντεο, μέσα σε διάστημα έξι μηνών έχουν αποσταλεί από την Τουρκία στους αντικαθεστωτικούς μαχητές της Συρίας, περιλαμβανομένων και των μελών ομάδων που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, 47 τόνοι όπλων.
Πιθανόν η Τουρκία να είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» για να μείνει στην γκρίζα λίστα και όχι στην μαύρη λίστα που θα έπρεπε να βρίσκεται, αλλά "ας όψεται" που είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε και ο αμερικανός πολιτικός αφήνοντας έμμεσα υπονοούμενα για αυτό.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]