Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Χασάπηδες» η ΕΕ και το ΔΝΤ!

Έπρεπε να περάσουν 4 χρόνια λεηλασίας και φτω­χοποίησης των μαζών για να... δεήσουν οι ευρω­βου­λευτές να πουν τα αυτονό­ητα. Μήπως, λόγω εκλο­γών, για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Θα μείνουν σίγουρα στην Ιστορία οι δηλώσεις του Ισπανού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Αλεχάντρο Θέρκας, εισηγητή της έκθεσης του Ευρωκοινο­βου­λίου για τις κοινωνικές επιπτώσεις των Μνημονίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. «Χασάπηδες που βάρεσαν στο ψαχνό (!)» χαρακτήρισε τα μέλη της τρόικας κρίνοντας από τον τρόπο που έδρασαν και όχι «χειρουργούς, οι οποίοι γνωρίζοντας από ανατομία ξέρουν να διορθώσουν» τα κακώς κείμενα στις χώρες που τέθηκαν υπό μνημονιακό καθεστώς υποτέλειας. «Δικέφαλο τέρας» χαρακτήρισε την ΕΕ και το ΔΝΤ ο Ισπανός εισηγητής, κατηγορώντας το ευθέως ότι κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό των χωρών που είχαν τη δυστυχία να πέσουν στα νύχια του.

Καταπέλτης ο Ισπανός ως προς τους ενόχους. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ -η Κομισιόν, το Eurogroup και η ΕΚΤ- είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και συνεπώς είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τις κοινωνικές συνέπειες» των Μνημονίων, τόνισε χωρίς περιστροφές.

«Κοινωνικό τσουνάμι» χαρακτήρισε ο εισηγητής τις κοινωνικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που ασκείται. «Αυτές οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, μαζική εξαφάνιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση του πληθυσμού που ζει στο όριο της φτώχειας» υπογράμμισε, εξηγώντας τι εννοεί. Χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση με την ανεργία των νέων. Επιτέθηκε σφοδρότατα κατά της -πρωτοφανούς βιαιότητας- λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ στις μνημονιακές χώρες. Ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση όλων των έκτακτων μνημονιακών μέτρων και απαίτησε από την ΕΕ να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε η πολιτική της στα δεκάδες εκατομμύρια πολίτες των χωρών υπό μνημονιακό καθεστώς.

«Λεφτά υπάρχουν» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, προβάλλοντας το απλούστατο επιχείρημα που κατά παράδοξο τρόπο κανένας δεν λέει. «Αλλωστε, πώς βρήκαν οι υπεύθυνοι της ΕΕ 700 δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουν τις τράπεζες;» αναρωτήθηκε ο Θέρκας ρητορικά, κατηγορώντας ευθέως την τρόικα ότι λειτούργησε ως εκπρόσωπος των τραπεζών. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα υιοθετηθεί με άνεση στην Ολομέλεια του Μαρτίου, όπως έδειξε η υπερψήφισή της στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων με 27 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές.

Ωραία τα λένε οι ευρωβουλευτές και ιδίως ο εισηγητής τους. «Χασάπηδες» η τρόικα, «δικέφαλο τέρας» η ΕΕ και το ΔΝΤ, «κοινωνικό τσουνάμι» οι συνέπειες των Μνημονίων, «απελπιστική» η ανεργία των νέων... Πολύ σωστά όλα αυτά. Διαρκούν όμως τέσσερα χρόνια τώρα. Επρεπε να φτάσουμε τρεις μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές για να δεήσουν να πουν αυτά που λένε τώρα οι ευρωβουλευτές, προκαλώντας υποψίες ότι το πραγματικό κίνητρό τους είναι η απόσπαση ψήφων από τους οργισμένους πολίτες;

«Εκλογικό τσουνάμι» κατά της ΕΕ ενδέχεται να εκδηλωθεί σε αυτές τις εκλογές του Μαΐου. Θα δούμε αν όντως θα συμβεί κάτι τέτοιο ή αν οι Ευρω­παίοι ψηφοφόροι θα σκύψουν το κεφάλι και θα παραδοθούν. Οσο για την παραπάνω έκθεση της Ευρωβουλής, είναι βέβαιο ότι η Κομισιόν θα τη γράψει στα παλιά της τα παπούτσια. Απλούστατα, δεν είναι δεσμευτική! Λέμε δηλαδή και καμιά μεγάλη κουβέντα για να περνάει η ώρα!



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Και τώρα τί; Μετά τον βίαιο οικονομικό θάνατο τόσων και τόσων καθώς πρέπει νοικοκυριών, (ναι καθώς πρέπει, γιατί δεν είναι όλοι οι Έλληνες κλέφτες ή τεμπέληδες) και μικροεπιχειρήσεων θα δώσουν οι Ευρωπαίοι κολλίγοι πνοή ζωής; Με ποιά φόντα; Από την ένοχη χώρα (ες) που προέκυψε ο Οικονομικός Εγκέλαδος υπάρχει περίπτωση να δούμε καλό; Μόνο οι αφελείς μπορούν να πιστέψουν κάτι τέτοιο. Μία νέα δίκη της Νυρεμβέργης χρειάζεται... όνειρα θερινής νύκτας. Έλληνες μείνετε ενωμένοι! Το πιό σκληρό νόμισμα είναι το σταθερό αγωνιστικό πατριωτικό φρόνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω βαρεθεί να ακούω για τα 4 χρόνια...
    Δεν ήταν μόνο 4 τα χρόνια αγαπητοί συμπολίτες! Για να φτάσουν να γονατίσουν ένα κράτος σε 4 χρόνια - και με μαγειρέματα στην τελική - εργάζονταν τουλάχιστον μια εικοσαετία. Από την εποχή του Σημίτη που άρχισε την κλοπή μέσω της απάτης του Χρηματιστηρίου...
    Εν τω μεταξύ αποκοίμιζαν τους νεόπλουτους με πρότυπα "δήθεν", κάτι τσομπανόβλαχους αγράμματους που είχαν αποστολή να μυήσουν τα ελιτοπρόβατα στο λάιφ στάιλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]