Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια «κυκλώνουν» την ρωσική επικράτεια


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 

Σύμφωνα με έκθεση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Καζακστάν κατασκευάσθηκε βιολογικό εργαστήριο με αμερικανική οικονομική συνδρομή με άγνωστους σκοπούς, εγείροντας ερωτηματικά στο Κρεμλίνο και στην διεθνή κοινή γνώμη, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Αυτό το εργαστήριο αποτελεί έναν ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα παρόμοιων «εργαστηρίων» στην περίμετρο των συνόρων της Ρωσίας και δυνητικά απειλεί την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί αναλυτές.

Η Κατασκευή του κεντρικού εργαστηρίου αναφοράς (Antiplague Research Institute) όπως ονομάζεται στο Αλμάτι ξεκίνησε το 2010 με την οικονομική υποστήριξη της αμερικανικού Πενταγώνου και περατώθηκε πριν λίγο διάστημα. 

Έως το 2015 θα κατασκευασθούν νέες εγκαταστάσεις ενός σταθμού έγκαιρης προειδοποίησης «νέων εστιών επικίνδυνων νόσων» με κέντρο αναφοράς την Κεντρική Ασία και έδρα το χωριό Otar (υπαγόμενο στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Γεωργίας DNISKHI). Η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014 και θα κοστίσει το ποσό των 5.600.000 δολαρίων.

Επισήμως το κεντρικό εργαστήριο αναφοράς στο Αλμάτι δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την «μη εξάπλωση των ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων» που παραμένουν στο Καζακστάν από την εποχή του σοβιετικού στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος. Για τον λόγο αυτό διεξάγεται, πλήθος ερευνών από αμερικανούς επιστήμονες, 23 και πλέον χρόνια από την διάλυση της ΕΣΣΔ!

Ωστόσο, ένας αριθμός περιστατικών καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα, αυτό το εργαστήριο χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων από τις ΗΠΑ. Την επιμέλεια του όλου προγράμματος που υποστηρίζει και το αμερικανικό κογκρέσο μέσω του γερουσιαστή Richard Lugar, έχει ο αμερικανικός στρατός.

Στην αρχή το αμερικανικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην διάλυση των σοβιετικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Καζακστάν όπως έπραξε και σε άλλες Δημοκρατίες των χωρών της ΚΑΚ, αλλά στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε θέματα βιολογικών όπλων, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και την Γεωργία, λειτουργούν «εδικά αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια» για τον σκοπό αυτό.

Η πρακτική της χρησιμοποίησης αυτών των «εργαστηρίων» σε άλλες χώρες αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να λειτουργούν τέτοιου τύπου «ειδικά προγράμματα» σε εγκαταστάσεις μακριά από το νομικό πλαίσιο της χώρας τους, πίσω από «κλειστές πόρτες», υπό την ηγεσία του στρατού ή των μυστικών υπηρεσιών CIA, (ο επικεφαλής του αμερικανικού εργαστηρίου στο χωριό Alexeevka κοντά στην Τιφλίδα είναι η Anna Zhvania στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Γεωργίας), αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η στελέχωση των εργαστηρίων περιλαμβάνει και αλλοδαπό προσωπικό, με την χορήγηση διπλωματικής ασυλίας για ευνόητους λόγους.
Το κόστος του κτιριακού συγκροτήματος στο Αλμάτι αγγίζει το ποσό των 108 εκατομμυρίων δολαρίων, σημαντικά υψηλότερο από το κόστος ενός απλού εργαστηρίου που εξειδικεύεται σε θέματα επιδημιών και μόνο. Έτσι πιστοποιείται η τοποθέτηση πανάκριβου εξοπλισμού διπλής χρήσης για (ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς), τονίζει η ρωσική έκθεση.

Η εμφάνιση πανάκριβων αμερικανικών «κλειστών» στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο έδαφος των κρατών μελών του οργανισμού CSTO εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα, αναφέρει η Μόσχα που έχει ενοχληθεί σφόδρα από αυτήν την αμερικανική «δραστηριότητα» κοντά στα σύνορα της. 

Στις 19 Ιουλίου 2013 το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με την δραστηριότητα του αμερικανικού ΥΠΑΜ κοντά στα ρωσικά σύνορα, μέσω αυτών των «εργαστηρίων».

Σύμφωνα με Ρώσους εμπειρογνώμονες, η δημιουργία των εργαστηρίων υπό την αιγίδα του Πενταγώνου στα ρωσικά σύνορα απειλεί τη βιολογική ασφάλεια και επιτρέπει στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιήσει στο μέλλον επιχειρήσεις βιολογικού πολέμου.

Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια παρέχουν πρώτον, την δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικής βιολογικής έρευνας (συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών στον τομέα των στελεχών διάφορων νόσων) εκτός του αμερικανικού εδάφους, χωρίς το φόβο διαμαρτυριών των αμερικανικών οργανώσεων και πολιτών και εκτός του πλαισίου των αμερικανικών νόμων. 

Δεύτερον, επιτρέπουν την παράκαμψη των διεθνών συμφωνιών, ιδίως της Συμβάσεως του 1972 για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα (BTWC).
Υπενθυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί αποφεύγουν συστηματικά την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου στο πλαίσιο της συμφωνίας BTWC, αρνούμενοι στους Ρώσους εκπροσώπους την επίσκεψη εργαστήρια που βρίσκονται στα εδάφη αυτά, υπογραμμίζει το ρωσικό δημοσίευμα. 

Τρίτον, σε τέτοια εργαστήρια βιολογικών ερευνών μπορούν να δημιουργηθούν παθογόνα στελέχη ιδιαίτερα επικίνδυνων ιών με στόχο την δημιουργία ενός ιδιαίτερου γονότυπου που θα μπορούσε να εξαφανίσει τα ζώα ή τον πληθυσμό μιας συγκεκριμένης περιοχής.
Το καλοκαίρι του 2013, ο τότε Ρώσος επικεφαλής της Rospotrebnadzor Genanti Onishchenko δήλωσε δημοσίως ότι το αμερικανικό εργαστήριο στη Γεωργία ασχολείται ενεργά με «βιολογικά προγράμματα» με σκοπό την διενέργεια μελλοντικής «βιολογικής επίθεσης» κατά της Ρωσίας. Ένας άλλος στόχος για τους αμερικανικούς επιστήμονες, στην περιοχή αποτελεί σίγουρα το Ιράν.

Τέταρτον, οι Αμερικανοί μπορούν εύκολα να διεξάγουν πειράματα και να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα αυτών, ελέγχοντας παραμέτρους όπως η παθογένεια, η θνησιμότητα, και άλλες ιδιότητες επιδιορθώνοντας και τελειοποιώντας το «τελικό προϊόν».

Οι ειδικοί του ρωσικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μικροβιολογίας του υπουργείου άμυνας δεν αποκλείουν την παραδοχή, σχετικά με την επιδημία της άτυπης νόσου στη νότια Ρωσία το 2013 (μηνιγγίτιδα στα παιδιά στην περιοχή Rostov, αφρικανική πανώλη των χοίρων και του αφθώδους πυρετού στο Κουμπάν και στον Βόρειο Καύκασο) να αποτελούσε «βιολογικό όπλο» που «εκτοξεύθηκε» σκόπιμα από το εργαστήριο στην Γεωργία. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω την πρόσβαση του μέσω του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος, στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δημιουργώντας «θανατηφόρα στελέχη μικροοργανισμών». 

Τέλος, μεταξύ άλλων, στόχος των αμερικανών αποτελεί και το ρωσικό επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τα διάφορα ινστιτούτα της χώρας.
Σύμφωνα με ανοικτές πηγές και πληροφορίες που «απελευθερώνονται» κατά καιρούς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, η όλη διαδικασία «επώασης ιογενών στελεχών επικίνδυνων ασθενειών» σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με αντάλλαγμα οικονομική αμερικανική βοήθεια, είχε την έγκριση των κυβερνήσεων της Ουκρανίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν, αγνοώντας ταυτόχρονα όμως τις ανησυχίες των κατοίκων των χωρών αυτών. Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, το 2005 υλοποιήθηκε η μεταφορά περισσότερων από 60 δειγμάτων από επικίνδυνα βακτήρια στο Ιατρικό Κέντρο του Στρατού των ΗΠΑ. 

Οι Γερουσιαστές Walter Reed και Richard Lugar, συνέχισαν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων του Πενταγώνου, αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί επιστήμονες.

Σε γενικές γραμμές, για αρκετές δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχηματίσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εργαστηρίων διπλής χρήσης σε διάφορα μέρη του κόσμου (Ευρώπη, Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία). 

Στον μετασοβιετικό χώρο, τέτοιου τύπου βιολογικά εργαστήρια διαθέτουν οι Αμερικανοί, στην Ουκρανία και την Γεωργία και μικρότερους σταθμούς που αυτήν την στιγμή εκσυγχρονίζονται, σε Αζερμπαϊτζάν και Ουζμπεκιστάν. 

Το υπό κατασκευή εργαστήριο στο Καζακστάν έχει ονομαστεί από τον τοπικό Τύπο ως «BioPro».
Αν οι ανησυχίες σχετικά με την παρουσία εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ και των εχθρικών προθέσεων τους αποδειχθούν αληθινές, η απειλή που θέτει η αμερικανική Βιολογική μονάδα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία είναι τεράστια, με δεδομένη την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού και της εγγύτητας πιθανών πηγών επικίνδυνων ασθενειών (ιδίως εστίες πανώλης στο Κιργιστάν, από την οποία τον Αύγουστο του 2013, για πρώτη φορά από το 1981, αρρώστησε και πέθανε ένας έφηβος).

Οι απαγορευμένες αμερικανικές δραστηριότητες με βιολογικούς ιούς υπονομεύει την ασφάλεια του Καζακστάν και απειλεί άμεσα τον πληθυσμό της χώρας, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]