Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους "στοχεύουν" τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενώ είχαν συμφωνήσει με την Γαλλία για την προμήθεια δύο δορυφόρων για τις ανάγκες των μυστικών τους υπηρεσιών, κόστους περίπου 3,4 δισ. ντιρχάμ (930 εκατ. $), εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η εν λόγω προμήθεια βρίσκεται στον «αέρα», λόγω αποκάλυψης ότι βασικά εξαρτήματα τους έχουν «πρόβλημα διαρροής δεδομένων» ( security compromising components).

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή των ΗΑΕ τα δύο «μάτια» υψηλής ανάλυσης τύπου Falcon των δορυφόρων τύπου Pleiades που θα εκτελούσαν στρατιωτικού τύπου παρατήρηση, εμπεριείχαν δύο «εξαρτήματα» made in us τα οποία διέθεταν «πίσω πόρτα» που έδινε την δυνατότητα ανεξέλεγκτης «διαρροής» δεδομένων σε επίγειους σταθμούς!

«Η ανακάλυψη αναφέρθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή ανώτατου διοικητή του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο του 2013 [Sheikh Mohammed Bin Zayed] για λογαριασμό των ΗΑΕ» είπε η πηγή. «Έχουμε ζητήσει από την γαλλική πλευρά να αντικαταστήσει τα εξαρτήματα αυτά ερχόμενη σε διαβουλεύσεις με ρωσικές και κινεζικές εταιρείες» ανέφερε ο αξιωματούχος των ΗΑΕ.

Η πηγή δεν αναφέρθηκε η σχολίασε για το τι ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι Ρώσοι ή Κινέζοι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τη συμφωνία η οποία υπεγράφη 22 Ιουλίου 2013, από τον Σείχη Mohammed, διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι και τον αναπληρωτή ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ , με τον Γάλλο υπουργό Άμυνα κ. Jean- Yves Le Drian ως ημερομηνία παράδοσης έχει ορισθεί το 2018, μαζί με την κατασκευή επίγειου σταθμού εδάφους.

Οι δορυφόροι κατασκευάζονται από την γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space η οποία δε προέβη σε κανενός είδους σχολιασμό για το συγκεκριμένο περιστατικό. Είκοσι μηχανικοί των ΗΑΕ εκπαιδεύονται στη χρήση του νέου εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την πηγή των ΗΑΕ, η ανακάλυψη της «διαρροής» οδήγησε σε αρκετές συνομιλίες μεταξύ των ΗΑΕ και της Ρωσίας σε μια σειρά συναντήσεων από αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου όπου αναμένεται να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα.

«Εάν αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πρόθυμα να ακυρώσουν την όλη συμφωνία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Τα ΗΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης GLONASS και για την χρήση των δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης οπλικών συστημάτων που διαθέτουν», ανέφερε Γάλλος εμπειρογνώμονας.

Η Γαλλία χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό δορυφόρο Pleiades ως ένα αναπόσπαστο και κρίσιμο κομμάτι της κυριαρχίας του γαλλικού κράτους. Παρόλα αυτά είναι κάτι περισσότερο από περίεργο η χρησιμοποίηση από γαλλικής πλευράς αμερικανικής τεχνολογίας, αν και υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και Ουάσιγκτον για τη μεταφορά διαστημικής τεχνογνωσίας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Η πίεση του Abu Dhabi που φτάνει μέχρι ακύρωση της συμφωνίας για τους δύο δορυφόρους θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος «έμμεσης πίεσης» στο Παρίσι για μια καλύτερη προσφορά για το μαχητικό Rafale της Dassault Aviation.

Σχόλιο: Πιθανόν να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ σχετικά με τον περιορισμό πώληση ευαίσθητης τεχνολογίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
Για παράδειγμα, όταν οι ΗΠΑ πωλούσαν κατασκοπευτικούς δορυφόρους στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ πίεσε επιτυχώς για τον περιορισμό του επιπέδου ανάλυσης του ωφέλιμου φορτίου.
Εάν οι γαλλικοί δορυφόροι που θα προμηθευτούν τα ΗΑΕ, διαθέτουν μια πολύ υψηλή οπτική ανάλυση και ειδικό κρυπτογραφημένο κώδικα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση ενός πυραύλου cruise προς ένα στόχο στο Ιράν ή οπουδήποτε αλλού.
Σε γενικές γραμμές όμως, οι χώρες του Περσικού Κόλπου όπως διαφαίνεται στο ορίζοντα απαιτούν πλέον να μειωθεί η στρατιωτική εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Ο λόγος είναι απλός και ονομάζεται «στρατιωτική δύναμη των χωρών GCC» η οποία θα έχει έδρα φυσικά στο Ριάντ, θα αριθμεί αρχικά 100.000 άτομα και θα υποστηρίζεται από μαχητικά αεροσκάφη, και ελικόπτερα, άρματα μάχης και ναυτικές μονάδες, καθιστώντας την ως έναν «πανίσχυρο πολεμικό βραχίονα».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]