Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία

  • Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε κατάσταση έκρηξης
  • Σ. Λαβρώφ σε ΗΠΑ –ΕΕ : «Μείνετε μακριά από την Ουκρανία»
  • Κίεβο: Σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ένας άλλος μαχαιρώθηκε, δύο απήχθησαν

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Συμφώνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχαμε και τα πρώτα θύματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις . Την Παρασκευή, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε στο κεφάλι, το βράδυ της ίδιας ημέρας τρεις εργαζόμενοι στην περιοχή Μαϊντάν δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους, ένας μαχαιρώθηκε, δύο συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» και διάφορες ανεξάρτητες πηγές στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο 27χρονος λοχίας των ειδικών δυνάμεων «Berkut» βρέθηκε στην περιοχή Goloseyevsky στο Κίεβο νεκρός από συναδέλφους του. Αιτία θανάτου σύμφωνα με την αστυνομία ήταν βαρύ τραύμα στον εγκέφαλο. Προφανώς, ο υπαξιωματικός χτυπήθηκε όταν επέστρεφε από την υπηρεσία του στον ξενώνα των ανδρών της ειδικής μονάδας καταστολής «Berkut», που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν μάρτυρες που είδαν δύο άτομα να προσπαθούν να ξεφύγουν με ταχύτητα από τον τόπο του εγκλήματος.

Σε μια άλλη περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως την ουκρανική αντιπολίτευση όταν τρεις αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα, ο ένας μαχαιρώθηκε και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο, κανείς δεν γνωρίζει πού είναι.

Παράλληλα η αστυνομία ψάχνει για μάρτυρες των δολοφονιών που έλαβαν χώρα στο κέντρο του Κιέβου στις 22 Ιανουαρίου, όταν πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές τα δύο άτομα που συμμετείχαν στις ομάδες προστασίας της επανάστασης της πλατείας Μαϊντάν.

«Με στόχο την έγκαιρη δημοσιοποίηση αυτών των πολύ σοβαρών εγκλημάτων, για άλλη μια φορά γίνεται έκκληση σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους μάρτυρες που ήταν το πρωί της 22 Ιανουαρίου στην οδό Hrushevskoho και γνωρίζουν το περιστατικό ή διαθέτουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις συνθήκες του εγκλήματος να ενημερώσουν τον ερευνητή της αστυνομίας στο τηλέφωνο 529-79-08, 529-79-99 ή 102», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής Τύπου του Τμήματος Ερευνών Βιτάλι Sakala.

Στον πολιτικό τομέα, η Μόσχα μέσω του ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην παρέμβουν στην ουκρανική εξέγερση ζητώντας παράλληλα να μην ενθαρρύνονται οι «δράσεις» της αντιπολίτευσης στην χώρα.

Επίσης ο ρώσος υπουργός εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία «Γενεύη-2», συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο Λαβρώφ επέστησε την προσοχή στον Τζον Κέρι, να μην παρέμβει στη διαδικασία και να αποφευχθούν τυχόν δηλώσεις που θα «αναθερμάνουν» την όλη κατάσταση. «Ελπίζω να με άκουσε» είπε ο Λαβρόφ.

«Ένιωσα μια πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του φλερτ της Catherine Ashton με την αντιπολίτευση όταν όλα ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι πλευρές «εξέφρασαν ζωηρό ενδιαφέρον και θέλουν να διασφαλιστεί ότι συνεισφέρουν πραγματικά στην διατήρηση της κατάστασης ασφαλείας σε ανεκτά επίπεδα στην Ουκρανία».

Σε ένα νέο κύμα επιθετικών διαδηλώσεων τις 2 τελευταίες ημέρες κατελήφθησαν κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πόλεις Lviv, Rivne, Ivano - Frankivsk, Chernivtsi, Khmelnytsky. Επιπλέον, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα δημαρχεία σε Πολτάβα, Βίννιτσα, Cherkasy, Sumy.

Σχόλιο: Η Ουκρανία είναι σήμερα διαιρεμένη εσωτερικά από την γλώσσα και την θρησκεία, ανάμεσα σε όσους προσβλέπουν στην Ευρώπη -κυρίως νεαρούς που μιλούν ουκρανικά στις δυτικές και κεντρικές περιοχές- και στους πιο ηλικιωμένους ρωσόφωνους στις βιομηχανικές ανατολικές περιοχές και την Κριμαία, που προτιμούν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Ρωσία.
Δημοσκοπήσεις σχετικά με το εάν η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι υπέρ είναι το 66% στα δυτικά, και μόνο το 18% στα ανατολικά.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποκοπούν από την Ρωσία, η οποία ελέγχει τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους και έχει ισχυρούς δεσμούς με τις βιομηχανίες τους.
Ουσιαστικά όμως η απόφαση για το μέλλον της χώρας βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια των πολιτών της χώρας και μόνο, με την κυβέρνηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς να παρακολουθεί ανήμπορη.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]