Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Fox Business News: Ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία ίσως έχει αγγίξει το ναδίρ

Εκτενές αφιέρωμα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία πενταετία προβάλλει ο οικονομικός αναλυτής Dunstan Prial στην ηλεκτρονική έκδοση του τηλεοπτικού δικτύου FOX NEWS, με τίτλο «Greece Economic ‘Rebound’ Very Much A Work in Progress».

Υπποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι “υπάρχουν σήμερα ενδείξεις πως η οικονομία της χώρας ίσως έχει αγγίξει το ναδίρ της και ως εκ τούτου, μόνο ανοδική πορεία μπορεί πλέον να ακολουθήσει”.

Όπως επισημαίνει ο Marc Chandler, επικεφαλής της Brown Brothers Harriman στη Ν. Υόρκη, «υπάρχουν ενδείξεις ότι ύστερα από πολλά χρόνια οικονομικών δεινών, διαφαίνεται στον ορίζοντα ανάκαμψη. Όχι μια ισχυρή ανάκαμψη, αλλά η διαφορά μεταξύ της οικονομικής συρρίκνωσης και της μικρής ανάπτυξης είναι η διαφορά της ημέρας από τη νύκτα».

Στο δημοσίευμα προβάλλονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της τάξεως του 0.6% το 2014, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 2.9% το 2015 και κατόπιν στο 4% κατά μήκος της δεκαετίας, όπως επίσης και οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό πέρυσι, ύψους €700 εκατομμυρίων.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Σαμαράς, ο οποίος ηγείται μιας ολοένα και πιο ‘ανήσυχης’ πολιτικής συμμαχίας εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι το λιγότερο αισιόδοξος όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του περί επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το 2014. Και δεδομένων των συνεχιζόμενων οικονομικών δεινών της χώρας, αυτές οι τονωτικές ενέσεις «μετά βίας παρουσιάζουν το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς μοιάζουν περισσότερο με λιγοστές σταγόνες σε άδειο ποτήρι».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, τα οποία σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές θα παραμείνουν εξαιρετικά αυξημένα επί μακρά χρονική περίοδο, αλλά και στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους. Τονίζεται, «η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα απειλεί κάθε κίνηση προς τα εμπρός  από τη στιγμή που εκταμιεύτηκαν τα δάνεια και τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα λιτότητας».

Μεταξύ άλλων τονίζεται η φθίνουσα στήριξη προς την κυβέρνηση Σαμαρά, σε αντίθεση με την αύξουσα λαϊκή στήριξη προς το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στην ηχηρή αντίθεση του κόμματος στα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν από τους οικονομικούς ηγέτες της ευρωζώνης.

«Όχι μόνο η πολιτική αστάθεια μπορεί να δυσχεράνει τη διαπραγμάτευση από τους Έλληνες αξιωματούχους ευνοϊκότερων όρων για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά μπορεί να έχει και μια βαθιά επίπτωση σε εν δυνάμει επενδυτές ομολόγων, εάν η Ελλάδα προβεί φέτος στο θεμελιώδες βήμα να επιστρέψει στη διεθνή αγορά», καταλήγει ο δημοσιογράφος του FOX




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]