Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νταβούτογλου μιλά για “κράτος δικαίου”!

Συνέντευξη στην Christiane Amanpour του τηλεοπτικού δικτύου CNN παρέθεσε χθες από την Ελβετία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu, η οποία επικεντρώθηκε στη συριακή κρίση.

Αναφορές υπήρξαν στην Αραβική Άνοιξη και στην Αίγυπτο, στην εμπλοκή που παρατηρήθηκε με το Ιράν κατά τις συνομιλίες της Γενεύης, όπως και στην εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία και στις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως «μία από τις καλύτερες δομικές σχέσεις στη διεθνή σκηνή».

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ύπαρξη του κράτους Δικαίου στην Τουρκία» δήλωσε ο Ahmet Davutoglu, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τρεις βασικές αρχές για την επιτυχία της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία: η πολύ ισχυρή δημοκρατία και η διαδικασία εκδημοκρατισμού, η πολύ δυναμική οικονομία και η εξαιρετικά δραστήρια και αποτελεσματική διπλωματία».

Σε σχέση με τη συριακή κρίση και τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Ahmet Davutoglu δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος, Bashar al-Assad, διαθέτει δύο δυνατότητες, είτε θα πάρει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, επιτρέποντας τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με την στήριξη και της συριακής αντιπολίτευσης, είτε θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί από το καθεστώς στη Συρία.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Davutoglu χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχείς και παραγωγικές τις συνομιλίες της προηγούμενης Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, ενώ κατά τις προχθεσινές συναντήσεις ελήφθησαν πολλές σημαντικές αποφάσεις από κοινού με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Τούρκος Αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτενώς στην δυναμική της τουρκικής οικονομίας και στην αποτελεσματικότητα της τουρκικής διπλωματίας της οποίας η επιρροή διευρύνεται συνεχώς, με το άνοιγμα 35 νέων Πρεσβειών σε όλο τον κόσμο. Χαρακτήρισε επίσης τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ως «μία από τις καλύτερες δομικές σχέσεις στη διεθνή σκηνή», καθώς διάφοροι μηχανισμοί επιτρέπουν τη στενή συνεργασία και διαβούλευση, παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς σε σχέση με διάφορα θέματα, όπως τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σήμερα, σε διάφορα μέτωπα, αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της διεθνούς σταθερότητας» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ δίνοντας έμφαση στην σταθερότητα της Τουρκίας μέσα σε μια ασταθή περιοχή (Αραβική Άνοιξη και ευρωπαϊκή κρίση χρέους).

Χαρακτήρισε επίσης παραπλανητική την προσπάθεια ορισμένων που μιλούν για επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την Αίγυπτο και ενίοτε με τη Συρία, όπου τα δύο μέρη έχουν την ίδια προοπτική, μπορούν να συγκλίνουν μέσω των συνομιλιών και των διαβουλεύσεων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]