Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Mossad: Το Ισραήλ» ετοιμάζει» πιθανό χερσαίο πλήγμα στον Λίβανο


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Το Ισραήλ πιθανότατα θα εγκαταλείψει την πολιτική της ουδετερότητας σε σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Πιθανή αιτία της αλλαγής «πλεύσης» είναι η αδιάκοπη ενίσχυση της «Αλ Κάιντα» στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με αναλύσεις και εκτιμήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, στη Συρία υπάρχουν αυτήν την στιγμή περίπου 30.000 μαχητές, που ασπάζονται την εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία της «Αλ Κάιντα», όταν πριν από δύο χρόνια οι ριζοσπάστες ισλαμιστές στη Συρία δεν ήταν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άτομα. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αναφέρει ο ισραηλινός έγκριτος αναλυτής Aron Heller.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή πηγή, οι ισλαμιστές τρομοκράτες προτίθενται να επιτεθούν το εβραϊκό κράτος, μετά τη νίκη τους επί του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ - Άσαντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο καιρό οι αντάρτες τουλάχιστον δύο φορές εκτόξευσαν ρουκέτες από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ.
Μέχρι τώρα, η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προτίμησε να μην αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία, περιορίζοντας την δράση της μόνο σε αεροπορικά χτυπήματα ακριβείας σε αποθήκες οπλισμού πυραύλων (S-125 Pechora-M). Όμως, η πολιτική της ουδετερότητας βαίνει προς το τέλος της. Στην Ιερουσαλήμ πιστεύουν ότι η μακρόχρονη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία θα προσελκύσει όλο και περισσότερους τρομοκράτες, με πιθανές συνέπειες.

Στη Συρία, υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλες ισλαμιστικές ομάδες που συνδέονται άμεσα με την Αλ Κάιντα και μοιράζονται την ιδεολογία της «παγκόσμιας τζιχάντ» η «en-Dzhabhat Nusra» και το «το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής» καθώς και δύο μικρότερες ομάδες όπως η «Jaish al-Islam» και το «Ansar Al – Sham», που διακατέχονται επίσης από την ίδια ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία και θεωρείται ως πολύ περιορισμένος στόχος τους μόνο η ανατροπή του Άσαντ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν περίπου 1.200 ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς και μαζί με τις υπόλοιπες υπολογίζονται σε πέντε οι ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών που αποτελούν μέγα κίνδυνο για το ισραηλινό κράτος.

Σχόλιο: Ο ισραηλινός στρατός αναδιοργάνωσε τα Χριστούγεννα την διάταξη των δυνάμεων του στα σύνορα με τον Λίβανο με την ενίσχυση μονάδων τεθωρακισμένων και πυροβολικού υπό ενιαία διοίκηση.
Το πλήθος των ισλαμιστών ανταρτών που υπάρχει στην Συρία και πιθανόν "μπαινοβγαίνει" στο Λίβανο αποτελεί μέγα θέμα.
Επίσης κύριος στόχος των ισραηλινών αποτελεί σίγουρα το πυραυλικό οπλοστάσιο της Χαμάς και ειδικά οι πύραυλοι που μεταφέρθηκαν πρόσφατα (p800 yakhont) με βεληνεκές μάχης 300χλμ.
Το οπλοστάσιο της Hamas περιλαμβάνει ρουκέτες Kassam με εμβέλεια 20-25 χλμ, βελτιωμένες ρουκέτες Grad των 122 χλστ. με εμβέλεια 40 χλμ και ιρανικούς πυραύλους Fajr-5 με εμβέλεια 75-80 χλμ.
Το Ισραήλ έχει σταθμίσει την διαμορφωθείσα κατάσταση και θα πράξει ανάλογα όπως και στο πρόσφατο παρελθόν πιθανόν με μια «κεραυνοβόλου τύπου» στρατιωτική επιχείρηση για να προστατέψει τα συμφέροντα του.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΧΑΜΑΣ?? ΛΙΒΑΝΟΣ??Π800 ΑΝΤΙΠΛΟΟΙΚΟΙ? ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ,ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΧΕΣΜΠΟΛΑΧ? ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ? ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ? Η ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΕΥΡΟΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΑΣΡΑΛΑ? ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]