Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι… «Χαρατσοφυγάδες»!

Του Δημήτρη Τσιμούρα

Οι κυβερνώντες, αφού γιόρτασαν τη γέννηση του Θεανθρώπου, κατακλύζοντας για το θεαθήναι οι περισσότεροι τις εκκλησίες, αφού έκαναν τα εορταστικά τους ταξιδάκια αναψυχής, αφού πέρασαν ευχάριστα και ανέμελα τις ημέρες των εορτών, αφού έκαναν τις καθιερωμένες «αγαθοεργίες», μοιράζοντας τρόφιμα σε εξαθλιωμένους, άστεγους και νηστικούς, γύρισαν από ότι φαίνεται με περισσότερη ορμή, για να επιβάλουν τώρα στους μισοεξαθλιωμένους την… «έννομη τάξη» ή μάλλον καλύτερα την ταξική νομιμότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα», «περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, αναδρομικά, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δεν πλήρωσαν το χαράτσι ακινήτων του 2012, για 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που είναι στο όνομά τους». Σύμφωνα πάντα με τη ίδια εφημερίδα «Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση της εφορίας για εξόφληση του χαρατσιού του 2012 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, τόκων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων».

Με έναν απλό συλλογισμό προκύπτει ότι κατά μέσο όρο το ποσό του χαρατσιού που αντιστοιχεί σε κάθε… «χαρατσοφυγά» είναι περίπου 400 ευρώ ή 250 ευρώ για κάθε ακίνητο. Θεωρώντας δε ότι ανάμεσα στα… «χρεωμένα» ακίνητα υπάρχει και ένας αριθμός πολυτελών σπιτιών «ημετέρων», που ως είθισται δεν πληρώνουν, προκύπτει ότι για τα υπόλοιπα το ποσό της «οφειλής» ανά ακίνητο, είναι πολύ μικρότερο.

Συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω ακινήτων είναι μικρής επιφάνειας και σχετικά πολύ μικρής αξίας. Και επειδή το είδος των ακινήτων προδίδει και την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών τους, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ακόμη και να είχαν τη θέληση να πληρώσουν αυτό το «χρέος» προς το δημόσιο, τέτοια δυνατότητα εκ μέρους τους δεν υπάρχει.

Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό της επίσημης ανεργίας πλησιάζει το 30%, ενώ τα εισοδήματα, και όσων ακόμη εργάζονται, μειώνονται κατά δραματικό τρόπο. Εξ άλλου η ανέχεια είναι αυτή που αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να κατοικούν σε παγωμένα σπίτια. Σπίτια που στην πλειονότητά τους είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα από καιρό και μεθοδευμένα έχουν βάλει στους οφειλέτες τους το πιστόλι στον κρόταφο!

Και φυσικά οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν βαρύνουν μόνο κάποιους υπουργούς. Η κυβέρνηση είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι κυβέρνηση… Αδώνιδος-Στουρνάρα! Συνεπώς, η αποκλειστική ευθύνη για τα έργα και τις ημέρες της βαρύνει τους βουλευτές που την στηρίζουν. Έχει μείνει παροιμιώδες αυτό το «ναι σε όλα»! Αυτοί όμως, όταν ζητούσαν ψήφο εκλογής, άλλα υπόσχονταν!

Οι… «φιλάνθρωποι» λοιπόν κυβερνώντες έχουν σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για το εν λόγω σκηνικό. Κάποιοι, που υποστήριζαν ότι οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να προβούν σε μαζικές κατασχέσεις, ίσως τώρα να έχουν αλλάξει γνώμη. Είναι γνωστό βέβαια ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών ανήκει σε εταιρίες, οι οποίες και τις νοικιάζουν έναντι αδρού ενοικίου.

Για να αποκτήσουν –αυτοί που κινούν τα νήματα της εξουσίας- τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας, θέλουν να στερήσουν από μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες κάθε περιουσιακό στοιχείο.

Για την κυβέρνηση, φυσικά, η είσπραξη -δια πυρός και σιδήρου- του ποσού των 400 χιλιάδων ευρώ είναι πολιτική επιλογή και όχι οικονομική ανάγκη, τη στιγμή που μόνο παραμονές πρωτοχρονιάς χαρίζει σε δύο τραπεζικούς ομίλους περίπου το ποσό των 8δις ευρώ! Συγκεκριμένα, χαρίστηκαν στην Alpha Bank 3.609.600.000 ευρώ! ( Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 3319, 27/12/2013) και στην Euro Bank AE, το ποσό των 4.280.000.000 ευρώ! (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 3379, 31/12/2013).

Αν θεωρήσουμε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι περίπου 10 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση χρέωσε στον καθένα μας ένα επιπλέον ποσό των 800 ευρώ ή 4000 ευρώ για κάθε πενταμελή οικογένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας των μελών της. Ή άλλως, πήρε την Εγνατία οδό, την έκοψε στα δύο και έστειλε στους εν λόγω τραπεζίτες πεσκέσι από ένα κομμάτι, εν είδει πρωτοχρονιάτικου δώρου. Αν και το κόστος κατασκευής της Εγνατίας, με όλα τα σχετικά… «bonus», δεν φτάνει τα 8 δις ευρώ, που οι εν λόγω όμιλοι, εν μία νυκτί πήραν. Όμως, για 400 χιλιάδες ευρώ απειλούν να κατασχέσουν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες, τη στιγμή που, στη χρονιά που μας πέρασε, είχαμε, κάθε 18 ώρες, και μία αυτοκτονία για οικονομικούς λόγους.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι, πέραν του ποσού των 8 δις ευρώ που χάρισαν τελευταία στους τραπεζίτες, τα τελευταία έξη χρόνια -αρχής γενομένης από τον Κώστα Καραμανλή ανιψιό- τους χάρισαν άλλα 260 δις ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τα ¾ του κρατικού χρέους! Ή αλλιώς, χρέωσαν στον καθένα μας το ποσό των 26000 ευρώ! Ή 130.000 ευρώ σε κάθε πενταμελή οικογένεια. Και αυτό επιμελώς αποσιωπάται, για να μην εγερθούν αιτήματα επιστροφής τους. Οι όποιες αναφορές σε υπαρκτά σκάνδαλα και μίζες αφορούν σχετικά πολύ μικρά ποσά σε σχέση με αυτά που δόθηκαν στους τραπεζίτες. Γίνονται μόνο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Και φυσικά, η αποκλειστική ευθύνη και για τα σκάνδαλα ανήκει σε αυτούς που κυβέρνησαν, στους ίδιους που και σήμερα κυβερνούν.

Και βέβαια, το κυβερνητικό θράσος και η προκλητικότητα δεν έχουν όρια. Τη στιγμή που ετοιμάζονται να βγάλουν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, σχεδιάζουν ταυτόχρονα και τη… διευκόλυνσή τους –Λευκή Εβδομάδα- για να κάνουν τις… χειμερινές τους διακοπές, έχοντας μάλιστα και δωρεάν… internet!

Όσο για το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που επιδιώκουν να μαζέψουν, αφορά μόνο τη… «χαρατσοδιαφυγή» του2012. Σε λίγο θα εμφανίσουν και τα ποσά του ’13. Μαζί με τόκους, πανωτόκια, πρόστιμα, προσαυξήσεις και ότι φυσικά η «ταξική τους νομιμότητα» απαιτήσει, για τις ανάγκες υλοποίησης του τελικού τους στόχου.

Οι κυβερνητικές απειλές για κατασχέσεις, σε συνδυασμό με ανάλογες κινήσεις Ελλήνων τραπεζιτών από κανέναν δεν μπορούν να αγνοηθούν αλλά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις αγνοήσει! Τη στιγμή μάλιστα που μπαίνουν στο «παιχνίδι» και ξένοι όμιλοι, που αγοράζουν κόκκινα δάνεια αλλά και εισπρακτικές εταιρίες στην αιχμή του «κατασχετικού» δόρατος. Το όλο σύστημα λειτουργεί σαν ένα είδους ΣΔΙΤ-Κ (Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τις Κατασχέσεις).

Όμως, όσο αυτοί κερδίζουν έδαφος, όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εξαθλιωμένων, τόσο μειώνονται τα περιθώρια αντίδρασής μας. Ο εξαθλιωμένος δεν επαναστατεί. Ο εξαθλιωμένος υποτάσσεται στη μοίρα του. Διαφορετικά, στον τρίτο κόσμο, από χρόνια θα είχαν ήδη επαναστατήσει οι εξαθλιωμένοι λαοί.

Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για κοινή δράση όλων, όσοι πληρώνουν το ακριβό τίμημα αυτής της πολιτικής, ενάντια σε όλους αυτούς που ασκούν εξουσία. Πρέπει άμεσα, εδώ και τώρα, να μπει φρένο σε αυτή τη λαίλαπα που εξαπλώνεται με μορφή χιονοστιβάδας και που καταπλακώνει τα πάντα στο διάβα της!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Δεν είναι μόνο που χρέωσε την κάθε οικογένεια με 136000 ευρώ.
  Είναι που η χρέωση έγινε σε τιμές πρό κρίσης και η αποπληρωμή σε τιμές κρίσης!
  Δηλ. είναι σάν κάποιος οικογενειάρχης το 2006 να γνώριζε πως χρωστάει μετά από λίγα χρόνια κοντά στα 400000 ευρώ, γιαυτό το πράγμα μιλάμε, το ίδιο με τα 136 χιλ και την σημερινή στενότητα είναι. Αυτή ήταν η εθνική επιλογή των αντιπροσώπων μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όσοι πληρώνουν το κατοχικο σύστημα να μην διαμαρτύρονται .
  Μου θυμιζετε όλοι σας αυτο το κλασικό ...Γ ......και ας κλαίω .
  Δεν χρωστάμε ΤΙΠΟΤΑ .
  Αλλα και ούτε λεφτά θέλουν . Την ψυχη μας και την Πατριδα ζητούν....
  Ειναι αργα όμως και σύντομα ολα θα ειναι στάχτες και ερηπεια .
  Εσείς βέβαια μπορείτε να συνοστιζεστε στις εφορίες ( η Μονή υπηρεσία που λειτουργεί με τις τράπεζες) μέχρι να σας βρουν λιποθυμους στους δρόμους....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]