Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία "μπαίνει" στο Κόσοβο για να στηρίξει τους Σέρβους

Η Ρωσία ανοίγει κέντρο στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


«Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ως μέρος μιας δημόσιας δράσης για να βοηθήσει το σερβικό πληθυσμό σε αυτή τη χώρα», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Το μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου της Αγίας Πετρούπολης, Βιτάλι Milonov, δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι μια δημόσια πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από Ρώσους και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις κυβερνητικές δομές του Κοσόβου. Το κέντρο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις 19 Ιανουαρίου 2014.

Η κατάσταση στο Κόσσοβο λόγω των δημοτικών είναι τεταμένη. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου 2014 ο δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Dimitrije Janićijević εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αγνώστους από πύρα αυτομάτου όπλου λίγο μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στο σπίτι του ανέφερε το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Ο Janićijević ήταν επίσης υποψήφιος δήμαρχος της βόρειας Μιτρόβιτσα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη λίστα του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος. Τα Κίνητρα και ο δράστης της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα. Το σερβικό Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Janićijević και απαίτησε από την EULEX και τη διεθνή κοινότητα να αποσαφηνίσουν επειγόντως το έγκλημα και δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Σχόλιο: Η Ρωσία δεν πρόκειται, σύμφωνα και με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Κρεμλίνου, να αφήσει τους Σέρβους του βορείου Κόσσοβου στην τύχη τους για αυτό μέσω αυτού του κέντρου θα παρακολουθεί από κοντά όλες τα εξελίξεις. Το κέντρο αυτό όμως πιθανότατα θα αποτελέσει στόχο των εθνικιστών αλβανών της περιοχής με ότι συνέπειες υπάρχουν.

«Η θέση της Ρωσίας στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναλλοίωτη. Η Μόσχα σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στα διεθνώς αναγνωρισμένα τους σύνορα. Η υποστήριξη από τη Μόσχα και το Βελιγράδι αυτών των αρχών υπογραμμίζεται και στη διακήρυξη περί στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 24 Μαΐου 2013 οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας.

Η διεθνής εμπειρία, και πολύ περισσότερο η βαλκανική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών μαρτυρά το κίνδυνο προσπαθειών για μονομερή αλλαγή των συνόρων μεταξύ των κρατών. Έγγραφο-κλειδί του διεθνούς δικαίου ως προς τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Νο 1244» δήλωσε ο διευθυντής της Δ’ Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ πριν τρεις μήνες καταδεικνύοντας σαφώς την θέση της Ρωσίας στην περιοχή.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]