Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η παγκόσμια πολιτική αναμπουμπούλα θα έχει συνέχεια


Του Γιώργου Καισάριου

Τελικά απολύτως καμία επίπτωση δεν έχει στις αγορές το μερικό κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης και της στάσης πληρωμών αυτής. Οι προσδοκίες είναι ότι το κλείσιμο δεν θα έχει μακρά διάρκεια και οι όποιες επιπτώσεις θα είναι αμελητέες.

Το δολάριο συνεχίζει και πέφτει και έχει φτάσει στο 1,35 με το ευρώ. Εν μέρει έχει να κάνει με την αλλαγή στάσης της Fed, να μην μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολογιακών χρεογράφων και εν μέρει νομίζω είναι με το ότι η Ευρώπη γενικά έχει ισοσκελισμένο το κομμάτι των τρεχουσών συναλλαγών. Σας έχω πει πολλές φορές ότι άσχετα με το πόσο μπάχαλο είναι η Ευρώπη και η Ιαπωνία, αν είναι ισοσκελισμένες οι τρέχουσες συναλλαγές, at the margin, το νόμισμα δεν επηρεάζεται.

Ο χρυσός συνεχίζει και πέφτει. Δεν κατάφερε τελικά να κάνει ράλι πάνω από τα $1.350 όπως πολλοί εκτιμούσαν. Άσχετα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, έχω πει πολλές φορές την άποψή μου για τον χρυσό. Τούτη είναι ότι πιο μακροπρόθεσμα θα τον δούμε και κάτω από $1.000. Όπως έχω πει, όχι μόνο ο χρυσός δεν είναι επενδυτικό όχημα, αλλά είναι το άκρον άωτον της σπέκουλας, με όλο το νόημα της λέξεως. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το speculation, απλά να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.

Η αμερικανική αγορά έχει χωριστεί σε μετοχές που είναι από φτηνές έως τζάμπα και σε μετοχές όπως οι Tesla, Solar City, LinkedIn, Worday και πολλές άλλες, που είναι φούσκες ισάξιες της εποχής του 1999, αν όχι και μεγαλύτερες.

Η μόνη εξήγηση που έχω για την αποτίμηση αυτών των μετοχών είναι η ρευστότητα της Fed. Απορρίπτω όλα τα νέα μοντέλα αποτίμησης που διαβάζω από διάφορους αναλυτές, όπως είχα απορρίψει το 1999 το δικαίωμα της Microsoft να διαπραγματεύεται με ένα Price/Sales 40.

Το πότε θα φάνε μια σφαλιάρα όλα αυτά τα χαρτιά, που η μισή θα πάει χαμένη δεν το ξέρω, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το έχω δεδομένο.

Γυρνώντας πίσω στο θέμα του αδιεξόδου στις ΗΠΑ, μπορεί ο τωρινός γύρος μάχης να έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα, αλλά ακόμα κάτι πιο σοβαρό είναι στο ορίζοντα και τούτο είναι το όριο χρέους που έχει επιτρέψει το κογκρέσο να έχει το αμερικανικό κράτος.

Ουσιαστικά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πιάσει το ανώτατο όριο χρέους εδώ και μερικούς μήνες. Αν πάει κανείς στο site του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών (link εδώ), θα δει ότι το χρέος είναι σταθερό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με τακτικές δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποιεί το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών. Από ό,τι διαβάζω, αυτά τα δημιουργικά εργαλεία θα φτάσουν στα όριά τους σε λίγες εβδομάδες.

Ή το αμερικανικό Kογκρέσο λοιπόν θα επιτρέψει στο αμερικανικό κράτος να αυξήσει τον δανεισμό του, ή το αμερικανικό κράτος θα πρέπει να κάνει κάποιου είδους στάσης πληρωμών, αφού δεν θα μπορεί να αυξήσει τον δανεισμό του, προκειμένου να αποπληρώσει παλιότερα ομόλογα που λήγουν.

Που σημαίνει ότι μόλις λήξουν οι τωρινοί διαξιφισμοί, ετοιμαστείτε για την μάχη του αιώνα στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα, διότι αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι μόνο ο... πρωινός καφές.

Πηγή: Κεφάλαιο 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]