Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεθνής Αμνηστία: ευρεία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία, σε πρόσφατη έκθεσή της, καταγγέλλει ότι σημειώθηκαν «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία» στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου με αφορμή την τότε απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστρέψει το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

«Η καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί οδήγησε σε μια σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Αντριου Γκάρντνερ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας πως «έχει συστηματικά καταπατηθεί το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης».

Στην έκθεσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, ενώ καταγγέλλει επίσης σεξουαλική κακοποίηση διαδηλωτριών από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για συχνή προσφυγή στη βία από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών συχνά τραυματίζοντάς τους στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματός τους ενώ κάνει τακτική χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, περαστικών ακόμη και σε κλειστούς χώρους.

«Το κύμα της βίας έπληξε ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας και τις όποιες φιλοδοξίες είχε να μετατραπεί σε ένα κράτος-υπόδειγμα δημοκρατίας για τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο», τονίζει η έκθεση, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για διεθνές εμπάργκο στις εξαγωγές χημικών προς την Τουρκία.

Τον Ιούνιο χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο Γκεζί για να εμποδίσουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Την αρχή έκαναν μερικοί πολεοδόμοι και περιβαλλοντολόγοι για να προστατέψουν τα δέντρα του πάρκου, όμως σύντομα η διαδήλωση πήρε μαζική μορφή συγκεντρώνοντας πολίτες απογοητευμένους από τον συντηρητισμό της κυβέρνησης Ερντογάν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]