Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες; (μέρος πρώτο)

Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ουαχάμπι εδώ και πολύ καιρό και επιτυχώς λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, εξάλλου, και σε όλο τον κόσμο. Οι Αρχές των χωρών της Ευρώπης είτε προσποιούνται πως δεν βλέπουν τίποτα, είτε εσκεμμένα αποσιωπούν τα γεγονότα. Σχετική έρευνα της «Φωνής της Ρωσίας» επιβεβαίωσε ότι η τζιχάντ ήδη είναι στην Ευρώπη.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές στη Γαλλία δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο. Όμως οι ευρωπαϊκές Αρχές προτιμούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο παγκόσμιο πρόβλημα – μετά από κάθε επίθεση των τρομοκρατών δηλώνεται ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Αυτή την άποψη υποστηρίζει, π.χ., ο ειδικός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ασφάλειας Πληροφοριών και Στρατηγικής (l’European Security Intelligence and Strategy Center) Άλαν Σου:

- Όντως, υπάρχουν νεαροί, οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον στο Διαδίκτυο για τη δραστηριότητα της Αλ Κάιντα. Όμως δεν πρέπει να υπερβάλλουμε τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου: σε σύγκριση με τα 5 εκατομμύρια της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία αυτές οι περιπτώσεις είναι ολιγάριθμες. Παρ' όλα αυτά, έχουμε υιοθετήσει αστυνομικά και νομικά μέτρα, τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα να ενεργούμε πολύ προληπτικά. Έχουμε ολόκληρο δίκτυο εσωτερικών πολιτικών πληροφοριών, στο οποίο υπάρχει πλήρης εικόνα για τα δρώμενα στις «κοινότητες ρίσκου». Ο συνδυασμός νομικών και εσωτερικών δυνατοτήτων εξασφάλισης πληροφοριών μας παρέχει τη δυνατότητα στενής παρακολούθησης όλων των ατόμων, που θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο σ΄ αυτό τον τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για τρομοκράτες, πρόκειται μάλλον για άτομα, που θα μπορούσαν να υποκύψουν στον πειρασμό να προσχωρήσουν στους τζιχαντιστές.

Πάντως από το γειτονικό Βέλγιο η γαλλική εικόνα φαίνεται εντελώς διαφορετικά, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» η Επίτιμη Πρόεδρος της Βελγικής Γερουσίας Άνν-Μαρί-Λιζίν:

- Στη Γαλλία και το Βέλγιο συνεχίζεται η στρατολόγηση νέων και ανθρώπων μέσης ηλικίας χρονών για επιχειρήσεις στο όνομα της τζιχάντ. Αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν να πολεμήσουν με χρηματική αμοιβή και υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες, που πληρώνουν γι΄ αυτές τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις στρατολόγησης πραγματοποιούνται από ανθρώπους σουνιτικού θρησκεύματος και εξτρεμιστικού χαρακτήρα – με αυτό σίγουρα ασχολείται η Σαουδική Αραβία.

Ακόμα ποιο συγκλονιστικά στοιχεία παραθέτει στο βιβλίο του «Πλάνη» ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Μισέλ Βερνός. Συγκεκριμένα εξακρίβωσε ότι τον τελευταίο καιρό στη Γαλλία έχουν εκπαιδευτεί περίπου 400 τρομοκράτες Ουαχάμπι, οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν με το μέρος της συριακής αντιπολίτευσης. Νωρίς ή αργά αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη χώρα τους, όμως είναι απίθανο ότι θα προτιμήσουν τη ζωή των απλών πολιτών. Έτσι η τζιχάντ, κατά την άποψη του Βερνός, ήδη βρίσκεται έξω από τις πόρτες των ευρωπαϊκών πόλεων, όμως οι Αρχές προτιμούν να προσποιούνται ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Επιπλέον, στην περίπτωση της Γαλλίας δεν πρόκειται μόνο για τρομοκρατικές ενέργειες, είναι πεπεισμένος ο δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το Κατάρ, όπως και η Σαουδική Αραβία, σιγά-σιγά «αγοράζουν» τη Γαλλία. Στο Κατάρ ήδη ανήκει ο ποδοσφαιρικός όμιλος Paris Saint-Germain (PSG), ένα μέρος των μετοχών του χρηματιστικού γίγαντα Vinci, καθώς και μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Total. Η πρόληψη του Βερνός είναι η ακόλουθη: οι Γάλλοι δεν πρέπει να εκπλαγούν, αν σε καμιά δεκαριά χρόνια αρχίσουν να τους εκδιώκουν για την πραγματοποίηση της μουσουλμανικής προσευχής με την απειλή αυτομάτων, αν κατεδαφίσουν την Εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων, ξεριζώσουν τα αμπέλια τους και αναγκάσουν τις συζύγους και τις κόρες τους να φορέσουν φερετζέ. Αυτή θα είναι μια νέα Γαλλία, Γαλλία των Ουαχάμπι.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]