Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

  • Η Γερουσία απορρίπτει τη χρηματοδότηση 
  • Aδιέξοδο για τον προϋπολογισμό 
  • Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στον "αέρα"
Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης

Για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και οδηγούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Σώμα αντιτάχθηκε στις τροπολογίες που αφορούν το σύστημα υγείας. Απορρίφθηκε και η πρόταση των Ρεπουμπλικανών.

Οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ομαλή χρηματοδότηση του κράτους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ζητώντας από τους δημοκρατικούς βουλευτές να δεχτούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που έχει γίνει γνωστό ως Obamacare.

Το λεγόμενο shutdown είναι προ των πυλών. Έχει να κάνει με τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλαδή το κράτος δε μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Η σημερινή αποτυχία του Κονγκρέσου αποτελεί το επιστέγασμα μίας αναμέτρησης που διαρκεί εδώ και 33 μήνες με θέμα τον προϋπολογισμό ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο 2011 με την εκλογή δεκάδων υποψηφίων του Tea Party.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, όταν το αμερικανικό Κονγκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλο στον "αέρα"

Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού. Πρόκειται για το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών

Τυπικά, οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών από τα ξημερώματα της Τρίτης, 1η Οκτωβρίου, έναρξη του νέου οικονομικού έτους, καθώς με την καταψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία δεν έχουν ψηφιστεί μέτρα που να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Ακόμη περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζονται αμισθί. Μόνη εξαίρεση είναι οι ένστολοι, για τους οποίους το Κογκρέσο πήρε την τελευταία στιγμή ειδικά μέτρα για διασφάλιση της μισθοδοσίας τους -κίνηση που είχε αποδείξει πως όλες οι πλευρές θεωρούσαν σίγουρη την αδιέξοδη έκβαση.

Ενδεικτικά, τα περισσότερα ομοσπονδιακά γραφεία θα μείνουν κλειστά, όπως και τα εθνικά πάρκα, τα μουσεία και τα μνημεία, μη έχοντας προσωπικό.

Επόπτες εναέριας κυκλοφορίας, φρουροί στις φυλακές και συνοριοφύλακες θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.

Το πόσο θα διαρκέσει η παράλυση μένει να φανεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδεχομένως χρειαστεί μία εβδομάδα μέχρι το Κογκρέσο να βρει λύση.

Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει το Κονγκρέσο κατά την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014, ακριβώς τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κογκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όμως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Το χρονικό - Πώς έφτασε στο "λουκέτο" η Ουάσινγκτον

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον) σήμερα , η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Γερουσίας, την ώρα που το Κονγκρέσο δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρώτης διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και 17 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Πηγή: News 247

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]