Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο στόχαστρο του Ερντογάν οι Ρομά της Τουρκίας


Κατεδαφίστηκε μία ολόκληρη συνοικία ρομά, στο πλαίσιο του… «εκσυγχρονισμού»

Όταν οι διώξεις κατά εθνών παίρνουν τον χαρακτήρα του εκσυγχρονισμού, τότε είναι που οι κυβερνήσεις ενδύονται τη απεχθέστερη μορφή μίας εθνοκτονίας. Φυσικά, από τον κανόνα (τον οποίο ακολουθούν απαρέγκλιτα οι τουρκικές κυβερνήσεις και αποτελούν σήμα κατατεθέν της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας) δεν μπορούσε να λείψει και η κυβέρνηση του ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού εδώ και χρόνια υπάρχει μία άτυπη (και καλά κρυμμένη από τα τουρκικά ΜΜΕ) δίωξη –με σαφείς τάσεις εξολόθρευσης- των Ρομά της Τουρκίας.

Έτσι, και πάντα στα «εκσυγχρονιστικά» πλαίσια λειτουργίας της ισλαμικής δημοκρατίας της Τουρκίας, για μία ακόμη φορά εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς καμία κρατική πρόνοια για την επόμενη ημέρα, αφού το ανάλγητο τουρκικό κράτος επιβάλει τις αποφάσεις του με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Με το πρόσχημα του «επιτόπιου μετασχηματισμού» κι επειδή προφανέστατα ενοχλούσε η συνοικία των τούρκων Ρομά (ή κάποιοι φίλοι του καθεστώτος Ερντογάν είδαν μία ακόμη λαμπρή ευκαιρία να κερδίσουν μέσα από μία εξαναγκαστική ανοικοδόμηση), αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σχέδιο ισοπέδωσης μίας ολόκληρης συνοικίας Ρομά στον δήμο Ατάσεχιρ και οι οικογένειες που διέμεναν σε αυτά εξαναγκάστηκαν να βρεθούν –κυριολεκτικά- στο δρόμο.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» στο φύλλο της 1/9/2013, μηχανήματα του δήμου μπήκαν την Πέμπτη με συνοδεία των ΜΑΤ στην συνοικία, και χωρίς να περιμένουν να αδειάσουν οι πολίτες τα σπίτια τους, άρχισαν την κατεδάφιση. Κάποιοι από τους κατοίκους, οι οποίοι ανέφεραν πως δεν ήξεραν για την κατεδάφιση, προσπάθησαν να εμποδίσουν τα μηχανήματα, αλλά επενέβη η αστυνομία και με σπρέι πιπεριού αλλά και με πεπιεσμένο νερό τους απώθησαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου κατεδαφίστηκαν 367 σπίτια.

Στα σπίτια αυτά τα χαμηλά, που χτίστηκαν την δεκαετία του 1970, υπάρχουν δέντρα στις αυλές, στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και ακόμη περνάει το βερεσέ στον μπακάλη.
Η εργάτρια κλωστοϋφαντουργίας Μεριέμ Μπουλντουρτζού -από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν- δηλώνει: «Τώρα μας λένε καταληψίες. Εάν μας εμπόδιζαν όταν αρχικά εγκατασταθήκαμε εδώ πριν από 35 χρόνια δεν θα τραβούσαμε αυτά τα δεινά και θα ψάχναμε για άλλη λύση. Σε ένα μικρό σπιτάκι μεγάλωσα 5 παιδιά, και σε αυτό κατοικώ ακόμη. Μόνο το δίκιο μας ζητήσαμε, τους είπαμε να μας δώσουν μία στέγη να μείνουμε αλλά μας φέρθηκαν σαν ζώα».
Η Νεριμάν Ερτζάν που για χρόνια λειτουργεί το μπακάλικο της συνοικίας δήλωσε: «Την εποχή του Οζάλ μας έδωσαν χαρτιά και τρεις φορές μας δώσανε αμνηστία. Τώρα επειδή η περιοχή πήρε αξία δεν μας υπολογίζουν».

Οι Ρομά που είχαν δει τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται πάλι από τον δήμο Ατάσεχιρ το 2011, το βιώνουν τώρα για δεύτερη φορά. Οι οικογένειες Γουξεκοβά και. Μπουγιουκτουνά πέρασαν την νύχτα στα αυτοκίνητα και στα ερείπια των σπιτιών τους. Ο Κουντρέτ Γιουξεκοβά δείχνοντας το κλουβί που έχει κρεμάσει στο δέντρο, περιγράφει: «Την ώρα που τα μηχανήματα γκρέμισαν το σπίτι μπήκα μέσα και μετά βίας έσωσα τα δυο πουλιά μου».

Και κάποιοι στην Ελλάδα διαφημίζουν την όμορφη και δημοκρατική Τουρκία, το κράτος υπόδειγμα, που αυτοδιαφημίζεται και σε όλους τους τόνους προπαγανδίζει πως είναι η «μητέρα πατρίδα» των μουσουλμάνων, έχει ένα σαφές έλλειμμα ανθρωπισμού ή ξεχνά τον ανθρωπισμό όταν παρεμβάλλονται οικονομικά οφέλη για τους υποστηρικτές του. Κάποιοι εν Ελλάδι λάτρεις της «δημοκρατίας» της Τουρκίας, ίσως θα πρέπει να αναδιατάξουν τις απόψεις τους για την χώρα και την πολιτική κουλτούρα που στηρίζουν. Εκτός και εάν τους εκφράζει απολύτως, οπότε… υποθέτουμε πως δεν τους ενδιαφέρουν οι φυλετικές διώξεις, ούτε και τα βάσανα των φτωχών, μπροστά στα οφέλη του «άτεγκτου» τουρκικού κράτους του Ερντογάν και της παρέας του. Εξάλλου, για να μην ξεχνιόμαστε, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, στην Τουρκία υπάρχει δημοκρατία την… ημέρα των εκλογών! Να υποθέσουμε πως και οι εδώ δημοκράτες υποστηρικτές του έχουν τις ίδιες απόψεις;…

Πληροφορίες από «Τουρκικά Νέα»



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]