Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματική μάχη στις ΗΠΑ, πρόβα πολέμου στη Συρία

Κι ενώ όλη η υφήλιος περιμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να δώσει το «πράσινο φως» για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν χθες... πρόβες πολέμου στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας συναγερμό στη Μόσχα και παίζοντας με τα νεύρα μίας ολόκληρης περιοχής, η οποία εδώ και πολλές μέρες ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια ώρα το πολιτικο-επικοινωνιακό πρέσινγκ συνεχιζόταν εντός αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων με αμείωτη ένταση και απώτερο στόχο τη «νομιμοποίηση» της επερχόμενης επέμβασης.

Εντός των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα φάνηκε να κερδίζει χθες έδαφος στην «αβέβαιη» Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι (ο πρόεδρος της Βουλής Μπένερ και ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Κάντορ) καθώς και εξέχοντες Δημοκρατικοί (η ηγέτιδα της Δημοκρατικής μειοψηφίας Πελόσι) δήλωσαν πως θα ψηφίσουν υπέρ μίας επίθεσης.

Οι εν λόγω φωνές ενίσχυσαν σημαντικά τον Ομπάμα στον δρόμο του προς τη Σύνοδο της ομάδας του G20, που ξεκινάει αύριο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα επιχείρησε να ικανοποιήσει όλα τα μέλη του Κογκρέσου (και τους ειρηνιστές αλλά και τους πολεμοχαρείς) ξεκαθαρίζοντας πως η επέμβαση θα είναι μεν «περιορισμένη» («δεν είναι το Ιράκ, ούτε το Αφγανιστάν», είπε), αλλά παράλληλα διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον έχει μια «ευρύτερη στρατηγική» με στόχο «την αναβάθμιση των ικανοτήτων της συριακής αντιπολίτευσης».


Κι ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, πίσω στην ίδια τη γειτονιά της Συρίας εκτοξεύθηκαν χθες οι πρώτοι πύραυλοι, οι οποίοι ωστόσο έμελλε να αποδειχθούν... δοκιμαστικοί. Ο πολεμικός συναγερμός «χτύπησε» χθες το πρωί στη Μόσχα, όταν ρωσικά ραντάρ (εγκατεστημένα στη Μαύρη Θάλασσα) «έπιασαν» την εκτόξευση πυραύλων στη Μεσόγειο.

Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για πύραυλο τύπου Sparrow, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο αμερικανο-ισραηλινής άσκησης. Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως τα εν λόγω γυμνάσια είναι προγραμματισμένα εδώ και πάνω από έναν χρόνο και πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στη Συρία. Επί της ουσίας, ωστόσο, όλα σχετίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εν λόγω στρατιωτικής άσκησης, οι Ισραηλινοί δοκιμάζουν συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να τους θωρακίσουν απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις προερχόμενες από το Ιράν, τη Συρία και τον Λίβανο.

Η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων ενισχύεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς πως η Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη έχουν απειλήσει να πλήξουν ισραηλινούς στόχους ως αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν επέμβαση στη Συρία. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν στείλει και ειδικά αναγνωριστικά/κατασκοπευτικά πλοία στη Μεσόγειο. Μάλιστα λέγεται πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προειδοποιούν τις δυνάμεις του Ασαντ για τις δυτικές επιθέσεις.

Οσο για τον ίδιο τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, αυτός συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα δικό του επικοινωνιακό πόλεμο. Μάλιστα δεν δίστασε να παραχωρήσει συνέντευξη στη «Le Figaro» προειδοποιώντας πως ενδεχόμενη επέμβαση θα πυροδοτούσε «περιφερειακό πόλεμο» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το δράμα 2 εκατ. προσφύγων
Η Μέση Ανατολή φέρει από παλαιά τον τίτλο της «πυριτιδαποθήκης» και όχι άδικα. Η τρέχουσα κρίση στη Συρία έρχεται να επιβεβαιώσει τον παραπάνω χαρακτηρισμό και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Πέρα από την κόντρα μεταξύ σιιτών και σουνιτών για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, στο συριακό μέτωπο παίζεται κι άλλο ένα δράμα: το προσφυγικό-ανθρωπιστικό. Επειτα από δυόμισι χρόνια εμφύλιου σπαραγμού στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 100.000 άτομα.

Ενας στους τρεις Σύρους έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικία του, ενώ συνολικά περισσότερα από 2 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο στο εξωτερικό. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς καλύτερα το μέγεθος του δράματος, αρκεί να αναλογιστεί τα εν λόγω 2 εκατ. αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 52% των προσφύγων είναι παιδιά και έφηβοι κάτω των 17 ετών.

Ηνωμένα Εθνη
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Γενεύη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR, ο ρυθμός της φυγής έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα πλέον να εγκαταλείπουν τη χώρα περίπου 5.000 άνθρωποι ημερησίως.

«Η Συρία εξελίσσεται στη μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα που διανύουμε, σε μια αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και εκτοπισμούς που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη Ιστορία», τόνισε σε δραματικούς τόνους χθες ο ύπατος αρμοστής (και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας) Αντόνιο Γκουτιέρες.

Μάλιστα, αυτό που συγκλονίζει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον Γκουτιέρες, είναι το γεγονός πως από τους 2 εκατ. πρόσφυγες το 1 εκατ. εγκατέλειψε τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες. Το προσφυγικό κύμα δημιουργεί εντονότατες πιέσεις και κλυδωνισμούς στα γειτονικά κράτη (κυρίως σε Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία), απειλώντας φυσικά να φτάσει και στην Ελλάδα.

Σχέδιο συμφωνίας από τη Γερουσία για επέμβαση στη Συρία

Σε σχέδιο συμφωνίας που θα παρέχει στον Μπαράκ Ομπάμα την «άδεια» να προχωρήσει σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατέληξε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Το σχέδιο, το οποίο περιορίζει τη χρονική διάρκεια της οποιασδήποτε επέμβασης σε 60 ημέρες με δυνατότητα παράτασης άλλων 30 ημερών, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στις 18.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.


Ο Ομπάμα υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα είναι «περιορισμένη» και «αναλογική». Αυτό δεν σημαίνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν», τόνισε.

«Δεν είναι ώρα να είναι κανείς απομονωτιστής στην πολυθρόνα του. Δεν είναι ώρα να είναι θεατής μιας σφαγής», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία η οποία είχε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας πως η αδράνεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση.

Ο ΜακKέιν έπαιζε πόκερ στο iPhone κατά την ακρόαση στη Γερουσία
Κι ενώ στις ΗΠΑ διεξάγεται ένα από τα πιο σκληρά «πόκερ» με επίκεντρο την επέμβαση στη Συρία, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακKέιν έπαιζε πόκερ... στο iphone του.


Ο φακός της φωτογράφου της Ουάσινγκτον Ποστ, Μελίνα Μάρα, «τσάκωσε» τον γερουσιαστή να περνά την ώρα του παίζοντας πόκερ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακρόασης στη Γερουσία.

Η φωτογραφία έκανε το γύρο του Twitter και τα σχόλια έπεσαν «βροχή», αναγκάζοντας τον Τζον ΜακKέιν, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα...

Ο ίδιος ο γερουσιαστής μία δόση χιούμορ έγραψε στο λογαριασμό του: «Σκάνδαλο! Πιάστηκα να παίζω παιχνίδι στο iphone κατά την τρίωρη συνεδρίαση της Γερουσίας - Και το χειρότερο από ολα: έχασα!»

Πηγή 'Εθνος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]