Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα κέρδισε την ηγεσία, αλλά η πλειοψηφία στο Κογκρέσο είναι απέναντι του…

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατάφερε να πείσει τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας ότι είναι αναγκαία η επίθεση εναντίον του Ασαντ, ως απάντηση στο κτύπημα με χημικά. Το βασικό επιχείρημα, όσο και να δίνουν άλλες δικαιολογίες οι συνομιλητές του κ. Ομπάμα, ήταν να μην γελοιοποιηθεί ο θεσμός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ετσι, οι ηγέτες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στα δύο σωματα, και οι πρόεδροι των πιό σημαντικών Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας τάχθηκαν με τον κ. Ομπάμα, μετά την ενημέρωση που έκανε ο ίδιος στο Λευκό Οίκο. Απουσίαζε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, αλλά ο κ. Ρίντ ήταν ο πρώτος που υποστήριξε τη στρατιωτική λύση. Οι συνεργάτες του Προέδρου διέρρευσαν ότι στη συναντηση παρουσιάστηκαν νέα απόρρητα στοιχεία.

Ως βασική δικαιολογία για την αλλαγή της στάσης τους, οι ηγέτες του Κογκρέσου ανέφεραν ότι κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η συνηθισμένη δικαιολογία των Αμερικανών όταν αποφασίζουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να κτυπήσουν ξένες χώρες.

Πάντως, προκάλεσε κατάπληξη η αλλαγή της θέσης της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών, διότι οι ίδιοι άνθρωποι με δηλώσεις και επιστολές τους στον Πρόεδρο στην ουσία του έλεγαν πως δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πίσω από τη χημική επίθεση είναι ο Ασαντ.
Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του δηλώνουν βέβαιοι ότι η ψηφοφορία θα είναι υποστηρικτική των σχεδιασμών τους και ότι η Αμερική –με την έγκριση του Κογκρέσου- θα κτυπήσει τη Συρία μετά την 9η Σεπτεμβρίου και σε ημερομηνία που θα επιλέξει το Πεντάγωνο.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του, την Πέμπτη στο Ορλάντο, για να ασχοληθεί με τους λεγόμενους σκεπτικιστές βουλευτές και γερουσιαστές, που αποτελούν την πλειοψηφία. Παρά την αλλαγή της στάσης της ηγεσίας, πολλά μέλη του Κογκρέσου επιμένουν ότι τα στοιχεία δεν είναι πειστικά. Αρκεί να τονιστεί ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των βουλευτών που δήλωσαν επίσημα ότι θα στηρίξουν τον κ. Ομπάμα.
Πρέπει να επαναλάβουμε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, ο κ. Ομπάμα θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του. Αυτό φέρεται να είπε σήμερα στους συνομιλητές του. Είναι καλύτερα να δράσουμε με την έγκριση σας, φέρεται να τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση του Ασαντ. Επανέλαβε ότι εάν δεν υπάρξει τιμωρία, χώρες όπως το Ιράν, η Βόρειος Κορέα και άλλες, και οργανώσεις όπως η Χεζμπολλάχ, θα μιμηθούν τον πρόεδρο της Συρίας.

Τέλος έγινε γνωστό ότι η CIA ολοκλήρωσε την εκπαίδευση μεγάλης ομάδας Σύρων ανταρτών και οι πρώτοι εισήλθαν στη Συρία σήμερα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Για το ίδιο θέμα, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ANA-MPA), μετέδωσαν:
Τα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος παρείχαν σήμερα πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον στη Συρία.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης” σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, είπε ο Μπένερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, παρουσία και άλλων ηγετικών στελεχών των δύο κομμάτων. “Είναι κάτι που οφείλουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ως χώρα. Οι εχθροί μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα ανεχθούμε μια τέτοια συμπεριφορά. Έχουμε επίσης συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) που χρειάζεται να ξέρουν ότι η Αμερική θα βρίσκεται στο πλάι τους όποτε παρίσταται ανάγκη”, τόνισε.

Η στήριξη του Μπένερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας ώστε τα δύο σώματα, η Βουλή και η Γερουσία, να εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στη Γερουσία διατηρούν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί. Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του Μπένερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή, Έρικ Κάντορ, με γραπτή ανακοίνωσή του βεβαίωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του Ομπάμα ώστε “να παράσχει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στη Συρία”.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει “να αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων” στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν είπε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, αισιοδοξεί ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τη συριακή αντιπολίτευση. “Αισιοδοξώ ότι, αφού συζήτησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και άλλους, θα εντείνουμε τη στήριξή μας σε ελεγμένα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης”, είπε στους δημοσιογράφους.  Σημείωσε επίσης ότι στη συνάντηση αυτή ο ίδιος αντιπρότεινε να εφοδιάσουν οι ΗΠΑ τους αντάρτες με όπλα όπως αντιαρματικά, τα οποία “δεν μπορούν να στραφούν εναντίον μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Photo: President Barack Obama talks with Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel. (Official White House Photo by Pete Souza)Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]