Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχούν οι τούρκοι πολίτες με την κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία

Κάποιοι καλούν για στρατιωτική απόκριση, άλλοι φοβούνται πως η αποσταθεροποίηση είναι ευρύτατα διαδεδομένη

Του Εβρίμ Κουρντόγκλου και της Μενεξέ Τοκιάι

Οργή για τη θανατηφόρα χημική επίθεση την προηγούμενη βδομάδα στη Δαμασκό, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του καθεστώτος Ασάντ για φιλοπόλεμη διάθεση ώστε να αμυνθεί με "όλα τα διαθέσιμα μέσα" έχει κάνει πολλούς Τούρκους που ζουν κατά μήκος των Συριακών συνόρων να φοβούνται.
Πολλοί στην περιοχή υπήρξαν επιφυλακτικοί για μήνες σχετικά με ενδεχόμενο ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη Συρία κατηγορούν για την επίθεση το καθεστώς Ασάντ, το οποίο έχει με τη σειρά του κατηγορήσει δυνάμεις ανταρτών για την πυροδότηση της επίθεσης. Επιθεωρητές του ΟΗΕ έπρεπε να μεταβούν στον τόπο της επίθεσης την Τετάρτη (28 Αυγούστου), και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν το συμβάν.

Την Τετάρτη, η Τουρκία έθεσε το στρατό της σε επιφυλακή για προστασία από Συριακές απειλές, ενώ μετέφερε εργαζομένους που καταπιάνονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίοι ειδικεύονται στον εντοπισμό και στη διαχείριση χημικών επιθέσεων στα σύνορα.

"Ο κόσμος της Τσεϊλανπινάρ έγινε ακόμα πιο ανήσυχος όταν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Δαμασκό την περασμένη βδομάδα. Σίγουρα θα επηρεαζόμασταν αν χρησιμοποιούνταν χημικά όπλα στη Ρας αλ-Αιν. Κάποιοι θέλουν να μεταναστεύσουν. Εγώ όχι -- που να πάω; -- αλλά αν συμβεί κάτι εδώ γύρω, είμαστε νεκροί", δήλωσε ο οικοδόμος Μπισάρ Τουργκάι, 45 ετών, στους SETimes.

Η Τσεϊλανπινάρ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από τη Συριακή πόλη Ρας αλ-Αιν.

Ο Χιζνί Κίλιτς, αγρότης στο χωριό Σουρουτεσμέ στην Τσεϊλανπινάρ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με τον Τουργκάι.

"Ο φόβος έγινε ακόμα χειρότερος μετά τη χρήση των χημικών όπλων, καθώς δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις αν χρησιμοποιηθούν στην Ρας αλ-Αιν. Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο φοβισμένοι που θέλουν να μεταναστεύσουν. Κάποιοι έχουν φύγει για Ούρφα ή Δύση", δήλωσε ο Κίλιτς στους SETimes .

Υπήρξε ανησυχία στην Τουρκία για τους θανάτους, ωστόσο πολλοί εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να αποκριθεί η Άγκυρα και η διεθνής κοινότητα.

"Υπάρχει μία αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση σε αυτή την περιοχή", δήλωσε στους SETimes, ο Αλαντίν Σαρικάγια, έμπορος με έδρα την Ιστανμπούλ. "Ακόμα και εάν ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα νέα για τη χημική επίθεση είναι απλώς παραπληροφόρηση, στην τελική, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν και τώρα χρειάζεται ο υπόλοιπος κόσμος να εστιάσει στην ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος".

Ο Δρ. Ουμίτ Μπιτσέρ, επικεφαλής του ιατροδικαστικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κοτσαέλι, δήλωσε ότι οι ανησυχίες των πολιτών στη συνοριακή περιοχή είναι εύλογες. Το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στη Δαμασκό ήταν πιθανότατα σαρίν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθεί κοντά στα σύνορα.

"Συνεπώς, οι ανησυχίες όσων ζουν σε συνοριακές περιοχές στη χώρα μας δεν είναι καθόλου αβάσιμες", ανέφερε στους SETimes . "Εάν χρησιμοποιείτο πολύ από αυτό το αέριο στην Ρας αλ-Αιν, όσοι διαμένουν στα σύνορα στην Τουρκία θα επηρεάζονταν".

Οι επιπτώσεις του Συριακού πολέμου ήταν έντονα αισθητές στο νομό Ρεϊχανλί Χατάι, τόπο βομβιστικής επίθεσης που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους νωρίτερα αυτό το έτος. Ο Ιζέτ Κολντάν, λογιστής που εργάζεται στη Ρεϊχανλί, ανέφερε πως η επίθεση με χημικά όπλα έστειλε νέο κύμα προσφύγων στα σύνορα.

"Ως πολίτες της Ρεϊχανλί ανησυχούμε. Υπήρξε ιδιαιτέρως μεγάλη αύξηση στον αριθμό ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα μετά τη χημική καταστροφή της περασμένης εβδομάδας στη Δαμασκό. Είδα πολλούς πρόσφυγες να περπατούν καθώς οδηγούσα από την Αντιόχεια στη Ρεϊχανλί", δήλωσε ο 52χρονος πατέρας δυο παιδιών στους SETimes .

Περίπου 459.000 Σύριοι έχουν διαφύγει στην Τουρκία από την έναρξη της αναταραχής το 2011, και περισσότεροι από 100.000 στη Συρία έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

Πηγή SETimes


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]