Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση στη Συρία

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του προέδρου B. Obama.
Ο αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας επιχείρησης περιορισμένης διάρκειας χωρίς τη χρήση χερσαίων δυνάμεων, παρότι ο ίδιος εμφανίστηκε να μην έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Υποστήριξε πως η απουσία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και υπογράμμισε πως πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία, αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες διαφόρων χωρών. Μετά την άρνηση της Βρετανίας να μετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, η Γαλλία προβάλλει ως ο πλέον «πρόθυμος» σύμμαχος των ΗΠΑ.

ΗΠΑ-Γαλλία-συμμαχία
«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde σημείωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Αντιδρά η Μόσχα
Οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον με τις οποίες απειλεί να καταφύγει σε χρήση στρατιωτικής βίας έναντι της Συρίας μονομερώς είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Alexander Lukashevich.

Με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -«ανεξαρτήτως του πόσο περιορισμένη θα είναι»- θα αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της διαμάχης στη Συρία, ενώ θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων και θυμάτων, σημείωσε ο Lukashevich.

Ποια στοιχεία επικαλούνται οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry παρουσίασε τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη χρήση χημικών στη Συρία. Αναλυτικά:

- Κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, εκ των οποίων 426 παιδιά.
- Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, είχαν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες από τις δυνάμεις του καθεστώτος.
- Η Συρία έχει το μεγαλύτερο ΄πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ «θα γνωστοποιήσει αυτά που ήδη γνωρίζουμε».

Ο «πόλεμος» της ενέργειας
Η Μέση Ανατολή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου για την Κίνα, όπως μετέδωσε το Reuters. Χωρίς αυτήν, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εισήγαγε από την περιοχή της Μέσης Ανατολής περίπου 83 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής παραγωγής..
Η Κίνα δεν έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην ίδια τη Συρία, αλλά έχει στρατηγικό και διπλωματικό συμφέρον να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ούτως ώστε να προστατευτεί μία κρίσιμη για το Πεκίνο πηγή Ενέργειας...

Η κινεζική ηγεσία δεν θεωρεί πως είναι δική της ευθύνη η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι δεν έχει τα μέσα να εμπλακεί ουσιαστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση, λέει ο Γιν Γκανγκ, ειδικός για την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στη Μέση Ανατολή.

Τι θα κάνει η Κίνα
«Αν υπάρχει σταθερότητα, αυτό είναι καλό για την Κίνα και αν υπάρχει χάος αυτό είναι κακό για την Κίνα. Αλλά η Κίνα δεν έχει την ικανότητα να διασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζει ο ίδιος.

«Είναι αδύνατο, εντελώς αδύνατο. Η Κίνα δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τα συμφέροντά της θα ήταν να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές πετρελαίου, να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, από άλλα μέρη του πλανήτη", προσθέτει.

Το θέμα μίας "επιθετικότερης" παρουσίας της Κίνας στη Μέση Ανατολή έχει αρχίσει να συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα, αφού η χώρα εξαρτάται, ουσιαστικά, από την ισχυρή στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή ως εγγύηση για τη σταθερότητα και την ομαλή ροή πετρελαίου, ιδίως μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόκληση για τους Κινέζους, κάνοντάς τους να επιδιώξουν ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters διπλωματική πηγή.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παντως με τετοια στοιχεια , μονο τυπους σαν τον τουρκογλου και σαμαρωμενους , πειθουν .
    Αντε και αρκετα αμερικανακια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]