Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι για επίθεση, αλλά την… αναβάλουμε

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι συνέβη στη Δαμασκό» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα που περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς στόχους», ενώ προκατάλαβε την όποια απόφαση της έρευνας του ΟΗΕ, χωρίς να δημοσιοποιεί τις περίφημες αποδείξεις που έχει στη διάθεσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δύο σώματα σχετικά με τις εξελίξεις. Ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά. Δήλωσε επίσης  ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.
Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες!», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.

Τις χειρότερες εντυπώσεις κατόρθωσε τελικά να δημιουργήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή του για το τι θα πράξει με τη Συρία.
Κι ενώ το «ζουμί» βρισκόταν στην δήλωσή του πως θα βάλει την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στη Συρία ως θέμα στο αμερικανικό κονγκρέσο (σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί το νωρίτερο στις 9 Σεπτεμβρίου.), η όλη ωραιοποίηση που επεχείρησε να προσδώσει στην απόφασή του να μην βιαστεί για μία στρατιωτική επέμβαση, κατόρθωσε να παρουσιάσει έναν αμερικανό πρόεδρο που δεν μπορεί να στηρίξει ούτε την αρχική του απόφαση για πόλεμο, ούτε να καταγγείλει το προφανές της επίθεσης με χημικά που έγινε στη Συρία.

Πάντως για να διασώσει τα προσχήματα, ο Μπάρακ Ομπάμα απέστειλε ένα απειλητικό μήνυμα στη Δαμασκό και τόνισε σε αυτό ότι οι δυνάμεις των ΗΠα είναι απολύτως έτοιμες να προχωρήσουν σε επίθεση, η οποία, όπως είπε, μπορεί να εκδηλωθεί «όποια στιγμή το επιλέξουμε». Περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση «περιορισμένου χαρακτήρα», εναντίον «συγκεκριμένων κυβερνητικών στόχων».
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αδιαφορία του Μπάρακ Ομπάμα απέναντι στον ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει καταλήξει σε καμία απόφαση για την Συρία.

ΟΗΕ: Δεν αποσύρουμε το προσωπικό από τη Συρία
Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε σήμερα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία και επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην θα συνεχιστεί.
«Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «κανένα συμπέρασμα» σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως την αποπεράτωση των αναλύσεων των ληφθέντων δειγμάτων σε εργαστήρια, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ομάδα των ειδικών, πρόσθεσε, μπορεί να εξακριβώσει τα γεγονότα με «αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]