Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λάθος ρότα

Κάποτε η πολιτική φούσκα έσκασε. Και οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι έγιναν κυβερνητικοί συνεταίροι. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ να υλοποιεί την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη, αυταρχική, δεξιά πολιτική και ο αντιμνημονιακός Σαμαράς να ηγείται της αυστηρής προσήλωσης στα απανωτά Μνημόνια και τις διαταγές της τρόικας και της Μέρκελ.

Η κυβέρνηση ή η τρόικα;
Οι ανίκανοι εγχώριοι ή οι ανάλγητοι αλλότριοι;
Οι ξένοι ή οι ντόπιοι «λύκοι»;
Ποιοι φταίνε περισσότερο για τα χάλια μας;
Ποιους να βρίζει και να καταριέται ο μέσος Ελληνας, που υποφέρει και δεν μπορεί να πάρει ανάσα;

Παραπλανητικά τα ερωτήματα, ψευδή τα διλήμματα. Κανένα ΔΝΤ, καμιά τρόικα και κανένας επιθεωρητής (η τελευταία αυτή λέξη ας διαβαστεί και με το περιεχόμενο που της δίναμε στο Δημοτικό Σχολείο) δεν θα είχε επέμβει, αν οι εκλεγμένες ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατέφευγαν στην έξωθεν «βοήθεια», δηλαδή στα στόματα των λύκων.

Τριάντα πέντε (ώς την αποφράδα ημέρα της προσφυγής στο ΔΝΤ, 39 ώς σήμερα) χρόνια κανονικής δημοκρατίας (κάτι που ουδέποτε είχε γνωρίσει αυτός ο τόπος στη νεότερη ιστορία του) σπαταλήθηκαν στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, στην επιβολή αδιαφανών διαδικασιών (ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα), στην κυριαρχία των διαπλεκόμενων συμφερόντων, στην ασυλία μέχρι ατιμωρησίας των «υψηλά ισταμένων», αναλόγως της πολιτικής ή οικονομικής ισχύος τους.

Ολες οι κυβερνήσεις αυτής της 35ετίας βούτηξαν στα δάνεια. Καθεμία ανέβαζε τον πήχυ δανεισμού της προηγούμενης. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έκαναν πολιτική με δανεικά. Παράλληλα, έστησαν ανθεκτικότατους κομματικούς μηχανισμούς, τέτοιους που τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το ένα κόμμα να την εισπράττει το άλλο.

Κάποτε όλη αυτή η πολιτική φούσκα έσκασε. Και οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι έγιναν κυβερνητικοί συνεταίροι. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ να υλοποιεί την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη, αυταρχική, δεξιά πολιτική και ο αντιμνημονιακός Σαμαράς να ηγείται της αυστηρής προσήλωσης στα απανωτά Μνημόνια και τις διαταγές της τρόικας και της Μέρκελ.

Αλλά ποιες είναι αυτές οι διαταγές;
Τι αποτελέσματα έφεραν ώς τώρα;
Τι προβλέπουν από δω και στο εξής;
Ποιο μέλλον επιφυλάσσουν για τα εκατομμύρια των σκληρά δοκιμαζόμενων Ελλήνων;

Οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, πίσω από το μάλλον φθηνό περιτύλιγμά τους για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, προοπτικές ανάπτυξης και έξοδο στις αγορές, κρύβουν διαπιστώσεις που οδηγούν σε νέα μέτρα, σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, σε ακόμη πιο βαριά από την ήδη αβάσταχτη λιτότητα.

Βρίθει λαθών και αντιφάσεων ο πολιτικός σχεδιασμός της τρόικας για την Ελλάδα, όπως καταδεικνύει το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και η τεκμηριωμένη ανάλυση που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Λάθος πορεία είχε το καράβι, σε λάθος λιμάνι κατέπλευσε, όσο κι αν η κυρίαρχη προπαγάνδα επιμένει να βαφτίζει το μαύρο άσπρο. Οι απλοί άνθρωποι που κάνουν μαύρες σκέψεις, επειδή η ίδια η ζωή τους έχει μαυρίσει, το ξέρουν καλύτερα. Και οι όποιες λευκές πινελιές, μόνο από το δικό τους χέρι μπορούν να ζωγραφιστούν...




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]