Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δυναμική του ζεόλιθου και η διαμάχη

Η δυναμική του ζεόλιθου

Του Νίκου Λυγερού

Η δυναμική του ζεόλιθου προχωρά το όλο θέμα κάθε φορά και ένα επίπεδο παραπάνω. Τελειώσαμε επιτέλους με τις δικαστικές αποφάσεις και τώρα περάσαμε και στη νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που επιτρέπει πια ν’ αγγίξουμε το τελευταίο στάδιο, δηλαδή την απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για το θέμα της εξόρυξης του ζεόλιθου...

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, διότι εδώ και χρόνια οι δικοί μας άνθρωποι παλεύουν για την αξιοποίηση του ζεόλιθου στον Βόρειο Έβρο και ειδικά στα Πετρωτά. Όταν όλη η Ελλάδα προσπαθεί να βρει λύσεις για ανάπτυξη, είναι παράλογο να μην έχουμε ήδη αρχίσει από το ζεόλιθο που βρίσκεται σε αφθονία και σε άριστη ποιότητα στη Θράκη μας. Ανήκει στα στρατηγικά αποθέματα για την πατρίδα μας και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει όφελος και ανθρώπινο και περιβαλλοντικό και οικονομικό, διότι το στρατηγικό μείγμα συγκλίνει.

Εδώ και χρόνια ξέρουμε επιστημονικά πόσο σημαντικός είναι ο ζεόλιθος. Εδώ και μήνες ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι για την πατρίδα μας. Με το ζεόλιθο δεν θα προσφέρουμε μόνο θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που θεωρείται δύσκολη, αλλά θα ενεργοποιήσουμε ένα ολόκληρο δίκτυο μεταφοράς: σιδηροδρομικό και ναυτιλιακό που θα επιτρέπει την αξιοποίηση του ζεόλιθου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας από τα κτήματα και τα θερμοκήπια έως τη γη που έχει πρόβλημα λειψυδρίας.

Ο ζεόλιθος δεν είναι μια τοπική υπόθεση, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά καθαρά εθνική, διότι αυτή είναι η εμβέλειά του. Επιπλέον ο ζεόλιθος μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιπτώσεις που αφορούν άμεσα την πατρίδα μας. Προσφέρει και τη δυνατότητα μιας κάθετης εκμετάλλευσης του όλου πλαισίου και αναδεικνύει και πάλι την αναγκαιότητα την έννοιας της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης που δεν έχει αξιοποιηθεί στο βέλτιστο βαθμό στην πατρίδα μας.

Ο ορυκτός πλούτος δεν είναι μόνο και μόνο οι υδρογονάνθρακες αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα. Πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες σε διάφορους τομείς και όχι μόνο σε ένα. Η ΑΟΖ είναι βέβαια η αιχμή του δόρατος σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής, αλλά υπάρχουν και άλλα νοητικά σχήματα στρατηγικής που είναι ισχυρά και βοηθούν το όλο πλαίσιο. Κι ο ζεόλιθος είναι ένα από αυτά. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε πάνω στο ζεόλιθο, διότι θα ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια αλλά τώρα χρειαζόμαστε και την τελευταία φάση για να γίνει επιτέλους η υλοποίηση του οράματος και να δει ο κάθε Έλληνας ότι μπορούμε να κάνουμε υπερβάσεις μέσω της στρατηγικής και να λύσουμε πραγματικά και συγκεκριμένα προβλήματα οικονομικής φύσης δίχως να περιμένουμε την ελεημοσύνη κανενός.

Το θέμα του ζεόλιθου είναι θέμα αξιοπρέπειας. Πρέπει ο Ελληνισμός να τον χρησιμοποιήσει για να δείξει ένα χειροπιαστό παράδειγμα αξιοποίησης με αξιοπρέπεια που σέβεται τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τη γη μας, γιατί αυτός είναι ο πλούτος μας.Τι κρύβει η διαμάχη για τον «χρυσό» ζεόλιθο της Θράκης 

(Η Εφημερίδα, 12.01.2012)


Η μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του βουλευτή Εβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου για την εξόρυξη του των κοιτασμάτων ζεόλιθου φαίνεται πως κερδίζεται οριστικά από τον υφυπουργό ο οποίος έχει ως σύμμαχό του τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή που συμφωνεί με την απόφαση του κ. Μανιάτη να ακυρώσει την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κρατικού περιφερειάρχη) Μακεδονίας Θράκης Θύμιου Σώκου.

Συγκεκριμένα, και ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει ότι η εκμίσθωση του επίμαχου λατομικού χώρου μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν δημοπρασίας ο κ. Μανιάτης προσκομίζει επίσης έγγραφο του κ. Ρακιντζή σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία «GEO-VET Ν. Αλεξανδρίδης και ΣΙΑ Ο.Ε.» θα έπρεπε, προκειμένου να προχωρήσει σε ενέργειες τόσο των ερευνητικών εργασιών, όσο και της εκμετάλλευσης του επίμαχου χώρου, να εξασφαλίσει την από το νόμο απαιτούμενη συναίνεση της αρμόδιας υπηρεσίας και όχι να προχωρά σε ενέργειες, οι οποίες κατά μια λανθασμένη άποψη δημιουργούν τετελεσμένα.

Τι είναι ο ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα, χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό, δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Στην ουσία πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα διατροφής από ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, βοηθώντας στη φυσική και άμεση αποτοξίνωση του οργανισμού.

Σύμφωνα με μελέτες, ο ζεόλιθος που εξορύσσεται από την περιοχή της Θράκης έχει 95% καθαρότητα, γεγονός που τον εντάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]