Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνικό σχέδιο διάσωσης - Οι λόγοι κριτικής του ΔΝΤ


Τους λόγους της σύνταξης και δημοσιοποίησης της ειδικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρώτο ελληνικό σχέδιο διάσωσης επιχειρεί να διακριβώσει η Megan Greene σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «On the IMF’s Big Fat Greek Woulda-Shoulda-Coulda».

Οι παραδοχές αποτυχίας του ελληνικού σχεδίου διάσωσης δεν προκάλεσαν έκπληξη, όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, καθώς αξιωματούχοι του ΔΝΤ, καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εξέφραζαν κατ’ ιδίαν την ανησυχία τους για τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης.

Με την έκθεσή του το ΔΝΤ αποδέχθηκε τρεις σημαντικές αποτυχίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρώτον ότι το ελληνικό χρέος όφειλε να αναδιαρθρωθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της κρίσης και όχι τον Μάρτιο του 2012, καθώς η καθυστέρηση επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος μετακυλώντας το στους επίσημους πιστωτές.

Δεύτερον το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες. Όπως ομολόγησε και παλαιότερα το ΔΝΤ, είχε υποτιμήσει τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις της λιτότητας και των δημοσιονομικών περικοπών στην οικονομική ανάπτυξη.

Τρίτον το ΔΝΤ επεσήμανε τα διαφορετικά συμφέροντα εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και των μεμονωμένων πιστωτών, όπως της Γερμανίας. Η έκθεση επικρίνει παράλληλα την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως και την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που μείωσε την αποτελεσματικότητα της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους.

Ένας από τους λόγους που διατυπώθηκαν για την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, σύμφωνα με την αρθρογράφο, ήταν η ενδεχόμενη βούληση του Ταμείου να προκαλέσει την έξοδό του από την Τρόικα. Κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ωστόσο πιθανό καθώς το ΔΝΤ είχε την ευκαιρία να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης και επέλεξε τελικά να συμμετάσχει.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι το ΔΝΤ επιχείρησε να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας που είχε απολέσει από τα λάθη του πρώτου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Τα ίδια ωστόσο λάθη επαναλήφθηκαν από την Τρόικα και στο πρόσφατο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο. Οι υποθέσεις μάλιστα πάνω στις οποίες βασίσθηκε το κυπριακό σχέδιο διάσωσης είναι οι ίδιες που είχε χρησιμοποιήσει η Τρόικα για την Ελλάδα, καθιστώντας πιθανή την διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους, τα επόμενα χρόνια.

Την καλύτερη εξήγηση για την απόφαση δημοσιοποίησης της έκθεσης από το ΔΝΤ έδωσε ο Mark Dow, πρώην οικονομολόγος του Ταμείου, ο οποίος θεωρεί ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να αλλάξει πολιτική, χρησιμοποιώντας τα διδάγματα για την αναδιάρθρωση χρέους, την ανάκτηση της παραγωγικότητας και τη λιτότητα, που εξάγονται από τα τωρινά σχέδια διάσωσης ώστε να τα εφαρμόσει στα μελλοντικά σχέδια διάσωσης.

Η επιρροή του ΔΝΤ στις ασκούμενες πολιτικές στην Ευρωζώνη είναι περιορισμένη λόγω και της περιορισμένης οικονομικής συνεισφοράς του στα σχέδια διάσωσης. Το ΔΝΤ εξάλλου καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή μιας εμπροσθοβαρούς λιτότητας και των αρνητικών συνεπειών της στην οικονομική ανάπτυξη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]