Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζει ο στρατός στη Συρία

Για μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά των ανταρτών που βρίσκονται σε περιοχές στα βόρεια του Χαλεπίου ετοιμάζονται τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, μια επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει «μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες», όπως αποκάλυψε πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης στην πόλη, δήλωσαν στο BBC ότι έχουν σταλεί στρατιωτικές ενισχύσεις, σε περιοχές του Χαλεπίου, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ.
Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ανακατέλαβαν την πόλη Κουσέιρ, ενώ την Κυριακή, ανακατέλαβαν όσα χωριά βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών, στη περιοχή μεταξύ των λιβανικών συνόρων και της κεντρικής πόλης Χομς.

Οπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον, εάν το αποφάσιζε θα μπορούσε μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσει τον εφοδιασμό των ανταρτών με όπλα, λόγω των γρήγορων εξελίξεων του συριακού καθεστώτος.
Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του State Department, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών λύσεων για τη Συρία, σε συναντήσεις που θα έχει με στελέχη της κυβέρνησης, μέσα στην εβδομάδα. «Οι συνθήκες στα πεδία των μαχών έχουν επιδεινωθεί. Αυτό είναι ειλικρινώς ανησυχητικό», πρόσθεσε η ίδια πηγή, καθώς η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στον εμφύλιο της Συρίας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό.
Από τις συναντήσεις αυτές στον Λευκό Οίκο, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενδεχομένως να αποφασιστεί και ο πιθανός εξοπλισμός των Σύρων ανταρτών.

Βόρεια Καταιγίδα
Μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας ελέγχεται από το περασμένο χρόνο από ομάδες ανταρτών και οι γραμμές του μετώπου στο εσωτερικό του Χαλεπίου παραμένουν σταθερές εδώ και μήνες. Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται ωστόσο η ανακατάληψη της πόλης Κουσέιρ την περασμένη Τετάρτη, από την στρατιωτική ηγεσία στη Δαμασκό.
Την Δευτέρα, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο Χαλέπι δήλωσαν στο BBC ότι έχει σταλεί στρατιωτική ενίσχυση και όπλα, στις πολιτοφυλακές που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο βόρειο-δυτικό τμήμα της πόλης.
Ο στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει τις πόλεις στο βόρειο και το νότιο μέρος της πόλης για να ελέγχει τις -ζωτικής σημασίας- γραμμές παροχής από την Τουρκία, δήλωσαν. Πρόσθεσαν ακόμη ότι απώτερος στόχος τους ήταν να ελέγχουν πλήρως την καρδιά του Χαλεπίου.

Σε άρθρο της φιλοκυβερνητικής συριακής εφημερίδας «Αλ- Γουτάν» αναφέρεται ότι ο στρατός «παρατάσσεται τώρα στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μάχη που θα δοθεί μέσα στην πόλη και στα προάστια».
«Σε πρώτη φάση θα απελευθερωθούν οι πολιορκημένες περιοχές και τα στρατεύματα θα περάσουν από την άμυνα στην επίθεση».
«Ο συριακός στρατός θα επωφεληθεί από την εμπειρία του στην Κουσέιρ και την ανατολική Γκούτα, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, για να προχωρήσει στις επαρχίες Χάμα και Χομς».

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι το Χαλέπι, ανέφερε ακόμη, η συριακή πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP και πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό η μάχη για το Χαλέπι με το κωδικό όνομα «Βόρεια Καταιγίδα», να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, και σκοπός της είναι να διεκδικήσει εκ νέου τις πόλεις και τα χωριά της επαρχίας».

Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν την Κυριακή, στο Νιμπούλ και το Ζάχρα, δύο χωριά στις παρυφές της πόλης, με κατοίκους κατά κύριο λόγο σιίτες μουσουλμάνους.
Ο διοικητής των ανταρτών και πρώην ανώτερος αξιωματικός του στρατού, Ταξίαρχος Μουσταφά Αλ-Σείχ, είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να ενισχύσει τις θέσεις του με νομιμόφρονες, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ και Σιιτών από το Ιράκ.
«Στόχος του στρατού είναι να χρησιμοποιήσει τα δύο χωριά ως βάσεις, για να προελάσει έπειτα στο Χαλέπι και τα περίχωρα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Το καθεστώς θεωρεί ότι έχει λάβει «τονωτική ένεση» μετά τη μάχη στο Κουσέιρ, αλλά θα διαπιστώσει ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να προελάσει στο Χαλέπι».

Ο τοπικός ακτιβιστής Αμπού Μουτζαχίντ δήλωσε ότι τα στρατεύματα που υποστηρίζονται από μαχητές της Χεζμπολάχ, προσπάθησαν να σπάσουν τη πολιορκία των ανταρτών σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Μίνινγκ, κοντά στο Ζάχρα και το Νιμπούλ, και ότι οι αντάρτες παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες τους στη κοντινή στρατιωτική βάση της Σαλαμίγια.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε στα τέλη Μαΐου, ότι η ομάδα είχε στείλει μαχητές στη Συρία για να βοηθήσει τις -πιστές στον πρόεδρο Άσαντ- δυνάμεις και ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι τέλους για να νικήσει την εξέγερση και να υπερασπιστεί το Λίβανο από τους εξτρεμιστές της τζιχάντ.

Δημόσια εκτέλεση ανήλικου
Ισλαμιστές αντάρτες στο Χαλέπι εκτέλεσαν ένα 15χρονο αγόρι μπροστά στους γονείς του, ως τιμωρία για ένα βλάσφημο σχόλιο, ανέφερε τη Κυριακή το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η βρετανική ομάδα ακτιβιστών δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ Κατά πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και το λαιμό από τους αντάρτες, που ισχυρίζονται ότι άκουσαν τον έφηβο να λέει ότι «ακόμα και αν ο Προφήτης Μωάμεθ κατέβει από τον ουρανό, δεν θα γίνω πιστός».
Πριν από την εκτέλεση του αγοριού, ένας από τους αντάρτες φέρεται να είπε στους αυτόπτες μάρτυρες ότι η «δυσπιστία στο Θεό και το να βλασφημείς τον Προφήτη είναι πολυθεϊσμός. Όποιος βλασφημεί έστω και μια φορά θα τιμωρηθεί με τον ίδιο τρόπο».
Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, φαίνεται το αλλοιωμένο πρόσωπο του αγοριού, που έφερε τραύματα από πυροβολισμούς στο στόμα και το λαιμό.
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντούλ Ραχμάν, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να «αγνοήσει αυτά τα εγκλήματα, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους εχθρούς της επανάστασης και τους εχθρούς της ανθρωπότητας».

Πηγή: BBC
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]