Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μυστικές αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία για την Συρία

Γράφει ο Λ. Λιγουριώτης 

Στην αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μυστική βάση - ίσως και πάνω από μία - στην Τουρκία και ότι από εκεί θα πάνε τα όπλα στους αντικαθεστωτικούς στην Συρία, προχωρά  η τουρκική εφημερίδα Vatan. Παράλληλη πορεία θα έχουν όπλα και από άλλη ( ή άλλες) μυστική βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία! Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες,γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Κατά την εφημερίδα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοπλίσουν την συριακή αντιπολίτευση - και ακολούθως να προχωρήσουν σε ανακήρυξη της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων - αφού έλαβαν υπόψη στοιχεία για χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ που ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, κ. Hakan Fidan, φέρεται να παρέδωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ. Βεβαίως σε διπλωματικούς κύκλους υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτές οι διαρροές γίνονται από την Άγκυρα στο πλαίσιο  μιας επίδειξης μεγαλοιδεατισμού, κομπορυμοσύνης και αλαζονείας για να ''πουλάνε μούρη'' στην περιοχή  ως δήθεν χώρα που είναι ικανή να βρίσκει στοιχεία κλπ. Αν είχε στοιχεία θα τα προσκόμιζε νωρίτερα και με την σειρά τη θα τα εμφάνιζε και η Ουάσιγκτον και δεν θα ήταν τόσο ''ναι μεν αλλά'', λένε ''Εδώ και μήνες η Τουρκία φωνάζει ότι το συριακό καθεστώς κάνει χρήση χημικών εναντίων των πολιτών και η Αμερική το κατάλαβε τώρα'' γράφει σε αυτό το μήκος κύματος η εφημερίδα Haberturk.
 
Tα  στοιχεία για την ''μυστική βάση"'
Ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό από τα σχετικά ρεπορτάζ είναι η αναφορά της Vatan  είναι ότι τα αμερικανικά  όπλα θα μεταφερθούν στην Συρία διαμέσου της Τουρκίας και της Ιορδανίας και ότι θα χρησιμοποιηθούν μυστικές βάσεις των ΗΠΑ στις δύο χώρες.Και αυτό διότι μια τέτοια πληροφορία περί μυστικής βάσης των ΗΠΑ στην γειτονική μας χώρα είναι κάτι που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας - και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις.Εκτός αν η εφημερίδα επιβεβαιώνει την φήμη περί  ύπαρξης στην Τουρκία ενός πράγματι μυστικού μηχανισμού εφοδιαστικής; υποστήριξης  με όπλα της Συριακής αντιπολίτευσης και των ξένων μισθοφόρων που  οι φήμες αυτές ήθελαν να στηρίζεται  και να λειτουργεί υπό την εποπτεία των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ  (CIA) και Τουρκίας (MIT) - ίσως και άλλων δυτικών χωρών. Μάλιστα έχει αναφερθεί από διάφορες πηγές, χωρίς στοιχεία είναι αλήθεια, ότι από τέτοιες δομές παρέχεται και εκπαίδευση σε αντικαθεστωτικούς όπως και ένας συντονιστικός ρόλος...

 Μυστική επίσκεψη 

Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα Milliyet αναφέρει ότι ο προσωρινός πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, George Sabra, επισκέφτηκε μυστικά την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα όπου και συναντήθηκε με αξιωματούχους της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας (ΜΙΤ). Η επίσκεψη αυτή του Sabra πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Mossad, κ. Tamir Pardo.

Λίγα και ελαφρά τα όπλα των ΗΠΑ

Σε άρθρο της στην  Milliyet, η κ. Asli Aydintasbas, γράφει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να παράσχουν περιορισμένη στήριξη στην συριακή αντιπολίτευση επειδή δεν βλέπουν άλλες βιώσιμες εναλλακτικές στο τρέχον καθεστώς της Δαμασκού. Η αντιπολίτευση δεν θα λάβει βαρύ οπλισμό, και τα όπλα που θα της δοθούν δεν θα είναι αρκετά να διώξουν τον Άσαντ.

 Παρόλα αυτά, τα όπλα που θα λάβουν θα είναι αρκετά ώστε , όπως γράφει, να προκαλέσουν πανικό στη Δαμασκό και να εξαναγκάσουν τον Άσαντ να αναζητήσει συμβιβασμό στη διάσκεψη της Γενεύης. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η απόφαση αυτή των ΗΠΑ είναι «η αρχή του τέλους» του Άσαντ αλλά ακόμα και τώρα το ζήτημα της Συρίας δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην Τουρκία εν όψει του επικείμενου αναβρασμού στη Συρία. Αυτός είναι και λόγος που οι ΗΠΑ κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση καθώς έχουν σχέδια από κοινού με τον Ερντογάν και αυτήν την περίοδο δεν θα ήθελαν να φύγει.   

Πηγή OnAlert
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]