Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΣτΕ σε ρόλο Πυθίας δίνει ανάσα στην κυβέρνηση Σαμαρά

Λύση (;) από ΣτΕ: Ανοίγει η νέα «ΕΡΤ»!

Γράφει η Βάσω Παλαιού

«Σολομώντεια λύση» έδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, καθώς είπε «ναι» στην επαναλειτουργία όλων των μέσων που ανήκουν στην ΕΡΤ έως, ωστόσο, τη σύσταση του νέου φορέα! Επτά ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσει τους διακόπτες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης από το δικαστικό σώμα, αποφάσισε να αναστείλει εν μέρει την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία έπεσε «μαύρο» στις συχνότητες της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτονται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της παραμένουν ανενεργές. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣτΕ διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (όχι τη ΝΕΡΙΤ) για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Η προσωρινή διαταγή είναι άμεσα εκτελεστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την προσωρινή διαταγή ο κ. Μενουδάκος δέχτηκε ότι έχει καταργηθεί η ΕΡΤ ως νομικό πρόσωπο και οφείλει ο υπουργός Οικονομικών να ορίσει άμεσα νέο διοικητικό συμβούλιο ή διαχειριστή που θα λειτουργήσει μεταβατικά έως τη σύσταση του νέου φορέα. Ωστόσο, αίρει το «μαύρο» και διατάσσει την επαναλειτουργία όλων των ΜΜΕ της ΕΡΤ (πλην της Ραδιοτηλεόρασης), όπως είναι με το υπάρχον δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση, το μεταβατικό σχήμα θα μπορεί να κάνει απολύσεις και προσλήψεις.

Νωρίτερα το απόγευμα οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου και της ΠΟΣΠΕΡΤ διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώπιον του κ. Μενουδάκου προσπαθώντας να τον πείσουν για τα νομικά τους επιχειρήματα. Η διαδικασία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, με τους δικηγόρους του Ελληνικού Δημοσίου αρχικά να προσπαθούν να επιτύχουν την αναβολή της συζήτησης για λίγες ημέρες, προκειμένου να προσκομίσουν νέα στοιχεία. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ με το επιχείρημα ότι έτσι θα αναιρούνταν η έννοια της προσωρινής διαταγής.

Στην συνέχεια, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους υπεραμυνόμενοι της κατάργησης της ΕΡΤ, την οποία χαρακτήρισαν «τεχνική επιλογή» σημειώνοντας ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της. Σε κάθε περίπτωση, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση που να την επιβάλλει. Από την πλευρά τους οι νομικοί εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλέστηκαν επτά λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής και προσκόμισαν νέα στοιχεία για θέματα δημόσιας πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και εθνικής άμυνας, που ήδη καταστρατηγούνται με τη μη λειτουργία της ΕΡΤ. Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν, προσκομίζοντας και σχετική γνωμοδότηση, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα μεταβίβασης των πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί στην ΕΡΤ σε άλλον φορέα, πλην αυτής. Το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να ζητήσει ανάκληση της προσωρινής διαταγής.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]